I tvivl om dit studie er det rigtige? Det skal du overveje, før du dropper ud

Foto: Victoria Mørck Madsen

I tvivl om dit studie er det rigtige? Det skal du overveje, før du dropper ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Studievejleder på Syddansk Universitet Sanne Choe Jensen er vant til at tale med tvivlende studerende. Her er nogle af de råd, hun vil give til de fleste, der overvejer, om de nu er landet på rette hylde.

Der kommer i forvejen mange studerende til studievejlederne på Syddansk Universitet med spørgsmål om, hvorvidt de har valgt rigtigt med deres uddannelse.

Nu har regeringen, sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, indgået en aftale om, at man ikke længere skal kunne tage to uddannelser på samme niveau. Det vil sige, at studerende, der har færdiggjort en bachelor, ikke kan tage en ny bachelor efterfølgende. Det, forventer studievejleder Sanne Choe Jensen, vil føre til flere tvivlende studerende.

Hun fortæller, at det i nogle tilfælde er det rigtige at melde sig ud af studiet, men at det i mange tilfælde hjælper folk til at blive på deres uddannelse at tale med vejlederne om de overvejelser og muligheder, man har.

Her giver hun seks råd.

1. Snak med nogen om din tvivl

Det kan være medstuderende, familie, venner eller andre. Men det kan også være os i studievejledningen eller vores kollegaer i Karrierevejedningen. Vi kan give dig perspektiver på dine overvejelser sammen finde ud af, hvordan du får truffet et valg, der er godt for dig. Vi tager altid udgangspunkt i dine drømme, ønsker og prioriteter.

2. Husk, at tvivlen er normal

Der er mange studerende, der ikke ved, om de har truffet den rette beslutning. Det er ikke altid lige sjovt at studere, og de fleste vil opleve perioder, hvor de mister motivationen. Det kan være, at de første fag på uddannelsen ikke er de sjoveste, men at der kommer valgfag senere, som man er mere interesseret i. Det er helt ok ikke at vide, hvad man vil med sin uddannelse.

3. Prøv tvivl og nysgerrighed af

Se uddannelsen som en mulighed for at prøve forskellige interesser af. Dette kan gøres via opgaver, praktik, studiejob, oplæg eller frivilligt arbejde. Måske bliver du klogere på, hvilken retning du gerne vil gå, og måske bliver du afklaret omkring, hvordan du bestemt ikke vil arbejde.

4. Tænk på, at der er andre muligheder

Med mange uddannelser er der ikke én bestemt ting, man kan blive, og det er der mange, der lader sig gå på af. De ved ikke, hvad de kan få af arbejde bagefter eller tror, at det kun er én slags job, de kan ende i. Men man skal huske på, at de fleste uddannelser åbner op for mange forskellige veje at gå.

5. Husk på, hvorfor du valgte det

Mange studerende taler om det "rigtige" studie og "drømmejobbet", men det udfordrer vi dem lidt på, for hvad vil det sige, at et studie er det "rigtige"? Måske er man ikke helt overbevist om det hele vejen igennem, men der var en grund til, at man valgte det, og den er vigtig at huske på, når man kommer i tvivl. Spørg dig selv: "Hvordan og hvornår ved jeg, om jeg har truffet et rigtigt valg? Og hvem kan hjælpe mig med det?"

6. Orienter dig i regler og muligheder

Undersøg dine muligheder for at skifte uddannelse, og orienter dig i konsekvenserne af din udmeldelse.

Fyens.dk har åbnet en satellitredaktion på SDU, og frem til jul vil der være journalister til stede på Syddansk Universitet hver dag. Vi skriver nyheder - små som store, kritiske og konstruktive – anbefalinger og portrætter. Læs alle vores tidligere artikler på fyens.dk/sdu og følg os på Facebook, hvor vi hedder "fyens.dk på SDU".

I tvivl om dit studie er det rigtige? Det skal du overveje, før du dropper ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.