Vinter i Stockholm

13. december er luciadag med syngende luciabrude i optog og koncerter i byens kirker. Her i Storkyrkan, Stockholms domkirke. Foto: Henrik Trygg

Vinter i Stockholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem tip. Luciabrude, skiløb indendørs eller udendørs, Bergmans mode og Bowies musik. Den svenske hovedstad går ikke i hi om vinteren.

Vintersport uden sne

"Find ud af, hvilken vintersport der er din bedste," opfordrer det tekniske museum og inviterer alle legesyge børn og barnlige sjæle ind for at dyste i sneboldkastning, curling, kunstskøjteløb eller 10 andre vinteraktiviteter. Alt sammen uden hensyn til vejret. Det hele foregår nemlig inde i varmen i simulatorer.

Her kan man finde ud af teknikken bag sporten, for eksempel hvordan kunstskøjteløbere bruger centrifugalkraften for at få den perfekte piruette. Man kan også teste, om udstyret spiller en rolle - hvilke ski man vælger. Eller prøve, hvor stressende det er at være kommentator til en ishockeykamp.

Det er også muligt at lære skiløbets teknik inden skirejsen i 14 forskellige interaktive installationer. Man kan lære noget om laviner, især hvordan man undgår dem, men også hvad man kan gøre, hvis ulykken sker, ligesom det vises, hvor vigtigt det er at huske at have skihjelm på.

Udstillingen "Winter Games" er en vandreudstilling, som fire nordiske videnskabscentre har samarbejdet om: Tekniska Museet i Stockholm, Vilvite i Bergen, Heureka i Helsingfors og Experimentarium i København.

 

Hvor: Museivägen 7 i Djurgårdsbrunn.

Hvornår: Indtil 18. februar.

Læs mere på www.tekniskamuseet.se.

Der er fart på, når skøjteprinsesserne snurrer rundt i en piruette.  Man kan selv teste hvordan på Tekniska Museet. Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet
Der er fart på, når skøjteprinsesserne snurrer rundt i en piruette. Man kan selv teste hvordan på Tekniska Museet. Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet

Luciabrude og julbord

Det er en særlig stemningsfuld optakt til julen i Sverige, når unge hvidklædte piger med lys i hår og hænder synger højtiden ind på luciadagen 13. december.

Der er optog i skoler og på institutioner, og der er koncerter. I Stockholms kirker er der luciakoncerter, ofte med servering af gløgg inden, både på selve dagen og i weekenden før.

Se hvor og hvornår: www.svenskakyrkan.se.

Der er julemarkeder på byens torve, det mest traditionelle er i Skansen, byens kendte frilandsmuseum, hvor man kan bage brød og selv prøve at lave lys. I Gamla Stan, nabo til kongeslottet, er der også markeder med boder og duft af gran og gløgg og naturligvis jultomten - den svenske julemand.

I hele december har byen restauranter dækket op med julbord med traditionelle retter som marinerede sild, alle slags laks, patéer og pølser. Der er naturligvis også juleskinke, köttbullar med rødbedesalat og lutfisk.

Restaurant Brasseriet har til huse i nogle af byens smukkeste lokaler i Den Kongelige Opera. Julebordet er lige så overdådigt som omgivelserne. Der er åbent mandag-lørdag.

Brasseriet er naturligvis med i den guide til byens bedste juleborde, som thatssup.se har udarbejdet. Her finder man også et julebord i anderledes ydmyge, men ikke mindre hyggelige rammer på restauranten Lasse i Parken, som er et traktørsted i historiske bygninger fra 1730-tallet i Pålsundparken, hvor der er åbent fredag og lørdag.

 

Hvor: Strömgatan 14 på Norrmalm og Högalidsgatan 56 på Södermalm.

Hvornår: Julbord til 22. december.

Læs mere på www.brasseriet.se og www.lasseiparken.se.

I januar er der for tredje gang World Cup i Stockholm. Parallelslalom er et aftenløb, og der er fest omkring målområdet. Foto: Jonas Kullman
I januar er der for tredje gang World Cup i Stockholm. Parallelslalom er et aftenløb, og der er fest omkring målområdet. Foto: Jonas Kullman

Bergman og moden

Hele det kommende år bliver Bergman-år, for da er det 100 år siden den verdensberømte svenske filminstruktør og manuskriptforfatter Ingmar Bergman blev født. Han døde i 2007.

Det kulturhistoriske museum, Hallwylska, har allerede taget hul på året med "Bergman på modet" - en udstilling af rober, som hans kvindelige hovedroller har båret. Det er kostumer fra de film, som tidsmæssigt foregår i Bergmans egen barndom, det drejer sig om. Film som "Fanny og Alexander" og "Den gode vilje". Det er samtidig den periode, hvor familien Hallwyl boede i sit palads, som senere blev omdannet til museum.

Det er perioden med "borgerskabets diskrete charme", med den evig nærværende tjenestepige, den moderne yngre kvinde og den ældre matriark - et persongalleri, som ofte er i centrum i Bergmans film.

"Bergmans kvinder" blev et fænomen, for kvinderne har en central rolle i hans film. Det er som oftest dem, der står for "farverne" på baggrund af mændenes mørke skygger. De lyser op - ikke bare billedligt.

Ud over forskellige kjoler og kostumer omhandler udstillingen også Bergman som person og filmskaber og viser en række familiebilleder fra hans barndom. Parallellerne mellem det miljø, han voksede op i, og hans filmiske billedverden er åbenlys.

 

Hvor: Hamngatan 4 mellem Norrmalm og Östermalm.

Hvornår: Indtil 18. marts.

Læs mere på www.hallwylskamuseet.se.

Kvinderne er centrale i Bergmans film. Hvordan de præsenteres, deres kostumer og Bergmans egen baggrund er emnet for udstillingen i det kulturhistoriske museum. Her er det Eva Dahlbeck i filmen ?Sommarnattens leende? (På dansk: ?Sommernattens smil?) fra 1955. Foto: Louis Huch/SF, bearbejdet af Ed Shepp
Kvinderne er centrale i Bergmans film. Hvordan de præsenteres, deres kostumer og Bergmans egen baggrund er emnet for udstillingen i det kulturhistoriske museum. Her er det Eva Dahlbeck i filmen ?Sommarnattens leende? (På dansk: ?Sommernattens smil?) fra 1955. Foto: Louis Huch/SF, bearbejdet af Ed Shepp

World Cup i centrum

Det er ikke kun den norske hovedstad, der har alpine skibakker (Tryvan) næsten midt i centrum. Den svenske kan også.

Hammarbybacken ligger med sine fire nedfarter centralt i Stockholm, ikke langt fra Globen, og fra toppen er der en forrygende udsigt over byen. Fra toppen er en sort (den stejleste bakke), en rød og en blå nedfart, og fra den blå udgår den letteste, den grønne nedfart. Der er udlejning af både støvler og ski, hvis man får lyst til en dag på ski.

Ganske vist er der i det daglige mest hygge- og familieski på pisterne, men i januar kommer verdens bedste skiløbere for tredje gang forbi Hammarby, når den alpine World Cup i parallelslalom rykker ind.

Parallelslalom løbes på to 180 meter lange baner, hver med to rækker porte, cirka 18. Banerne er sat op på den røde og den blå nedfart, som begge ender i samme målområde ved bunden af bakken. Deltagerne løber parvis gennem begge baner, og vinderen fortsætter til næste runde.

Løbet afvikles om aftenen, og det er er en begivenhed med både fart og fest.

Både World Cup i Hammarsby 2016 og 2017 i Stockholm var udsolgt, og arrangørerne regner da også med, at alle 9000 billetter bliver solgt inden løbet i 2018.

 

Hvor: Hammarby Fabriksväg 111, Hammarby.

Hvornår: 30. januar.

Læs mere på www.worldcupstockholm.com.

 

20. februar synger en række svenske sangere udvalgte perler fra afdøde David Bowies bagkatalog. Foto: Dylan Martinez/Scanpix
20. februar synger en række svenske sangere udvalgte perler fra afdøde David Bowies bagkatalog. Foto: Dylan Martinez/Scanpix

Sverige synger Bowie

Det er næsten to år siden, at David Bowie døde af kræft et par dage efter, han havde fået et nyt album, "Blackstar", på gaden. Multikunstneren var da 69 år, og han blev bisat ved en helt privat ceremoni. Men hans kunstneriske liv er langtfra borte.

Kamæleonen blev Bowie kaldt.

Fra hans første hit, "Space Oddity", i 1969, som blev en af hans signatursange og er en af de i alt fire sange, han har med på den internationale liste over de 500 sange, som har formet rocken, har han bevæget sig gennem mange genrer. Pop, glamrock, soul-disco, den mere punkede Berlin-periode til tiden som superstjerne, hvor han blandt andet sang duetten "Let's Dance" med Mick Jagger, mens videoen til hans "China Girl" vakte furore.

Der er nok at tage fat på, når en række af landets kendteste sangere og musikere mødes i Globen og med en storstilet koncert hædrer den britiske multikunstner.

På scenen til "Sverige tolkar David Bowie" vil blandt andre være Magnus Carlson, Mia Skäringer, Min Stora Sorg, Ebbot Lundberg, Dennis Lyxzén, Moto Boy, Amanda Bergman, Daniel Boyacioglu, Julia Frej Vaz, Sarah Klang og Cissi Wallin, som alle vil give deres versioner af Bowies berømte sange.

 

Hvor: Globentorget 2, syd for Södermalm.

Hvornår: 20. februar.

Læs mere på www.stockholmlive.com.

Vinter i Stockholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce