Trækstien langs Gudenåen er ikke nogen ny vandrerute, men det er nyt, at et rejsebureau ligefrem arrangerer pakkerejser med overnatninger og transport af bagage mellem de gamle pramdragerkroer, hvor deltagerne bor og spiser.

Vagabond Tours tilbyder en femdages-tur fra Silkeborg til Randers og to tredages-ture: Silkeborg-Bjerrringbro og Bjerringbro-Randers.

Trækstien mellem Silkeborg og Randers er 75 kilometer og har sit navn fra de såkaldte pramdragere, der gennem mere end 200 år trak tungt læssede pramme op ad Gudenåen ved hjælp af rå muskelkraft og heste. Nemmere gik det den modsatte vej: De tomme pramme flød blot med strømmen.

Pramkarlene, dårligt lønnede daglejere, skulle trække pramme på op til 25 ton. Pramflåden havde sin storhedstid i 1850-1880, da der var over 200 pramme på Gudenåen. De sidste blev taget ud af drift for cirka 100 år siden.

Indtil for nylig har Trækstien været en natursti med visse forhindringer undervejs, men de fire kommuner, som lægger jord til Trækstien, har indgået et samarbejde om at vedligeholde stisystemet og at fremstille kort-og informationsmateriale.

Dagsetaperne er på mellem 12 og 17 kilometer. (thor)

  • Thorup_Søren_(2015)_003

    Af:

    Jeg er rejseredaktør og dermed ansvarlig for Rejser, som produceres på Fyens Stiftstidende, men udkommer med koncernens - Jysk Fynske Mediers - 13 dagblade. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 1984. De første mange år som feature- og reportagemedarbejder, men efterhånden som rejsestoffet er blevet opprioriteret, har det fyldt mere og mere af min arbejdstid, og nu beskæftiger jeg mig ikke med andet. Dog er jeg også ansvarlig for det årlige golfmagasin, som koncernen udgiver. Har sammen med journalist Poul Husted skrevet reportagebogen "Næste år i Jerusalem" (1984).