En høj beliggenhed og rindende vand var to gode ingredienser til en borg i middelalderen. Begge dele var der ved Tørning Mølle, og derfor blev stedet et af middelalderens magtcentre i Jylland.

Borgstedet Tørninghus spillede i 1300-1400-­tallet en stor rolle i kampen mellem danske konger og holstenske grever, og borgen var også efterstræbt af konger som Valdemar Atterdag og Erik af Pommern.

Vandmøllen neden for voldstedet har drejet rundt lige så længe, som borgvolden har eksisteret.

I århundreder malede møllen naturligvis korn til mel, men senere leverede den elektricitet til områdets virksomheder - og det gør den stadig.

På voldstedet er der desværre ikke synlige spor af borgen Tørninghus, selv om man ved udgravning har fundet rester af borgen. Til gengæld mærker man historiens vingesus fra de store træer på voldstedet. Man bliver ydmyg, når man står foran et kastanjetræ, der er plantet i 1800, eller en stor blodbøg, der også har små to hundrede år på roden.

Møllen er stadig i drift, og den drives af en flok af frivillige, som både holder den ved lige og sørger for rundvisninger for turister.

De charmerende lokaler i møllen bliver også udlejet til forskellige arrangementer, og i de gamle staldlænger kan man leje sig ind til familiefester og sammenkomster.

Men først og fremmest er Tørning Mølle det perfekte udflugtssted med en madkurv. Der er stillet borde og bænke op ved den smukke dam, som opdæmmer vandet fra Tørning Å, inden det skal ned igennem mølleløbet.

Haven omkring møllen er smuk og stemningsfuld - og så får man lidt motion, når man skal en tur op på voldstedet for at hilse på de gamle træer.

 

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.

Mere om emnet

Se alle
Dyrene ved dammen

Dyrene ved dammen

En by med traditioner

En by med traditioner