Den svenske cykelrute Kattegattleden, som går langs med Kattegat, er blevet kåret som Europas bedste cykelrute på den store hollandske messe for cykel- og vandreferier, "Fiets en Wandelbeurs".

Kattegatleden er en sammenhængende cykelrute fra Helsingborg til Göteborg.

Ruten blev officielt åbnet i 2015 som Sveriges første nationale cykelrute, og masser af cykelturister tager hele eller dele af ruten, der er 395 kilometer lang.

Der er en del kriterier, der skal opfyldes for at blive kåret som Europas bedste. Ruten skal have et vidtforgrenet net af større og mindre cykelstier, og man skal køre på adskilte stier eller på meget stille landeveje. Der må ikke være trafik- og industristøj, og ruten skal være naturskøn og varieret. Og så skal der være gode picnic-muligheder undervejs.

Landsbyer og slotte

Magasinet Rejser har allerede prøvekørt en stor del af Kattegattleden, og den går ganske rigtigt ad cykelstier og stille små veje langs med kysten. Den fører cyklisterne gennem små fiskerlandsbyer, forbi historiske slotsbygninger og igennem naturområder med et rigt fugleliv.

På den første del af strækningen fra Göteborg kan man nyde udsigten til Nordsjælland og til Kronborg Slot.

Landskabet veksler mellem hvide strande og klitter i Fanø-stil, små fiskerlejer som i Nordsjælland og skove i - nå ja, svensk stil.Og så kommer man igennem flere svenske byer som Laholm, Falkenberg, Halmstad og havnebyen Varberg, hvor man kan se den velbevarede fæstning, som Christian 4. opførte, dengang Halland var en dansk provins.

Man kan også overnatte i cellerne i fæstningens gamle fængsel, der er omdannet til vandrerhjem.

Man kan sagtens selv arrangere en tur på Kattegattleden, men der er flere svenske bureauer, der organiserer ture med overnatning, cykeludlejning og transport af cykler den ene vej.

Man kan se mere på hjemmesiden http://kattegattleden.se .

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.