Spies tilbage i Albanien

Strandpromenaden i Saranda. Herfra er der udsigt til Korfu, hvor Spies-gæsterne lander for derefter at blive sejlet til den albanske ferieby. Båden er chartret specielt til bureauets kunder. Foto: Spies

Spies tilbage i Albanien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Allerede i 1971 tog Simon Spies initiativ til at sende chartergæster til det dengang lukkede, kommunistiske land. Undtagelsesvis dog ikke for at tjene penge på rejserne.

Albanien er formentlig det sidste land i Europa, som for alvor er begyndt at satse på international turisme. Fra Danmark har Apollo allerede charterrejser dertil, og næste år følger Spies trop.Selskabet har dog valgt at flyve til den græske ø Korfu og så sende gæsterne med hydrofoilbåd til Saranda-området i Albanien. Sejlturen tager cirka en halv time. Med denne manøvre minimerer Spies risikoen ved at åbne et nyt rejsemål. Hvis Albanien-rejserne sælger dårligere end forventet, kan man skrue op for salget af rejser til Korfu og omvendt, hvis det går godt.Første afrejse er 19. maj, hvor man kan få en uges ophold inklusive morgenmad i delt dobbeltværelse til priser fra cirka 3500 kroner.Saranda har 32.000 indbyggere og ligger ud til Det Ioniske Hav. På restauranterne er menukortene præget af nærheden til Italien og Grækenland, så fisk og skaldyr, græsk salat og diverse pastaretter med blandt andet gode sager fra havet leder man ikke forgæves efter.

Simon Spies - måtte betale af egen lomme efter Albanien-eventyr. Foto: Børge Walther/Ritzau Scanpix
Simon Spies - måtte betale af egen lomme efter Albanien-eventyr. Foto: Børge Walther/Ritzau Scanpix

Simon Spies med en særlig dagsorden

Spies' informationschef, Torben Andersen, fortæller, at Albanien faktisk ikke er et nyt chartermål fra Danmark. Allerede i 1971 forsøgte Simon Spies at sætte det lukkede, kommunistiske land på rejsekortet - dog vel vidende, at det næppe ville blive en kommerciel succes. Nej, han havde undtagelsesvis en anden dagsorden:Erik Storm var Simon Spies' salgschef, da rejsekongen i begyndelsen af 70'erne fandt på at sende en Caravelle til Tirana, Albaniens hovedstad.Han fortæller:"Det var et helt andet og nærmest lukket land, som vi dengang fløj de første danske chartergæster til. Enver Hoxha var landets jernhårde kommunistiske leder, som med lukkede grænser, våben i hånd og et utal af bunkere ville forsvare sig mod Jugoslavien, Sovjet og vestlige lande. Simon ønskede at vise danskerne et styre, som de ikke skulle ønske sig at få - selv om der dengang var politiske kræfter, der kæmpede for den politiske grundidé."Allerede ved ankomsten fik de danske chartergæster en forsmag på landets jernhårde system:"De mænd, der var lidt langhårede og langskæggede, røg ind til en skarp klipning og barbering hos lufthavnens frisører, der var ansat til det samme. Var kvinderne lårkorte, måtte de dykke ned i kufferten og finde noget mere ærbart. På strandene var opsat master med højttalere, hvorfra der lød Mao-hyldester, og hovedstaden Tirana kunne kun besøges med en lokal guide i hælene", fortæller Erik Storm.Interessen for rejserne til Albanien var da også beskeden, blandt andet fordi visum dengang skulle udstedes i Stockholm. En uge med hotel og pension blev i 1971 solgt med rabat til 198 kroner pr. person. Salgschef Erik Storm nægtede at tage milliontabet på virksomhedens regnskab.Erik Storm erindrer, at han sagde:"Albanien er din egen opfindelse, Simon, så underskuddet må du selv dække med dine egne penge."Og sådan blev det. Efter syv-otte flyvninger var Albanien-eventyret slut.

Spies tilbage i Albanien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce