Jeg anbefaler

Palenque i Mexico er standupkomiker Sanne Søndergaards bedste rejsemål. Mayaernes ruinby og ikke mindst det mexicanske køkken står stadig klart for komikeren, der rejser med smagssansen.

- Hvad er dit bedste rejsemål?

- Palenque i Mexico.

- Hvorfor netop det?

- Klimaet er fugtigt og varmt, og det kan jeg godt lide. Palenque virker som et uspoleret område i forhold til turisme, hvor andre steder kan være overrendte. Mexicanerne er meget uformelle, hvis de for eksempel får tilbudt gratis parasoller af Heineken eller Coca-Cola, siger de ja. Det ligner en amerikansk reklame-onani. Vi boede på et meget æstetisk sted, for mexicanerne ved godt, hvad de snobbede turister fra især Europa vil have. Derfor prøver de at få det til at se autentisk ud, hvilket ironisk nok har den modsatte effekt. For Mexico er jo plasticstole og Coca-Cola-parasoller.

Sanne Søndergaard

36-årige Sanne Søndergaard er standup-komiker, forfatter og debattør.Siden starten af 2017 har hun turneret landet rundt med sit nyeste onemanshow "Sindssyge Kælling", der slutter i Ballerup i slutningen af marts.

Hun er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2004.

Som standupkomiker debuterede hun på Comedy Zoo i København i 2005 og har siden turneret med onemanshows som for eksempel "Ding Dong Darwin". Som forfatter er hun senest udkommet med den selvbiografiske bog Solo - med mit køn på slæb.

Derudover har hun været klummeskribent for blandt andet Dagbladet Information og Urban.

 

 

- Hvad skal man opleve?

- Der er mange maya-ruiner i Mexico. Palenque-ruinerne er ikke de mest kendte, men de er meget fine. De ligger inde i junglen i et helt utroligt smukt område. For at komme op til ruinerne skal man op til et plateau. Ruinerne er bygget i hvide sten, som er dækket af slyngplanter. Man får fornemmelsen af at gå i en eventyrby. Det er helt fe-agtigt.

- Et godt sted at spise?

- Det er ikke et område, jeg er megakendt i, men vi fik fisk, der var pakket ind i palmeblade. Mexicanerne er også enormt gode til tacos og mole. Ikke kun guacamole, men også bønnemole. Og så skal man selvfølgelig helst kunne lide chili og drikke varm kakao.

- Et godt sted at bo?

- Man skal gå efter nogle lokale steder at bo. Der er masser af pæne kædehoteller, men der er også mange familieejede, som har store værelser, kamin og stengulve. Ordet autentisk er lidt fup-agtigt at bruge, når man taler turisme. Men jeg var på et hotel, hvor der blev tændt op i pejsen.

- Hvad vil du helst bruge penge på under ferien?

- Mad. Fordi det kan man ikke få herhjemme. Souvenirs er det grimmeste i hele verden. Så medmindre man er til superturistede souvenirs, som sikkert alligevel er fremstillet i Kina, er det maden, som du aldrig vil kunne opleve andre steder. Jeg smagte for eksempel en traditionel ret med chipotle-kylling, der var tilberedt i et hul i jorden med gløder.

- Hvad er din værste rejseoplevelse?

- Ikke fordi der er noget galt med Paris, men på en skoletur i 9. klasse kom jeg til at spise en ret med komave - kallun. Det lugter af lort, og sådan smager det. Man skal jo prøve alting. Men det værste er, at jeg smagte det igen senere i livet, for det kunne jo være, at første gang bare var en dårlig oplevelse.

- Afslapning på ferien er for mig...

- ... at ligge på stranden med en bog og luske ud og tisse ... eller jeg mener ... dyppe mig i vandet én gang i timen. Man skal jo uanset hvad ud at skylle sig, ellers bliver det for varmt. Jeg læser gerne populærvidenskabelige bøger om alt fra adfærdsøkonomi til hjernevidenskab.

- Hvordan ser du dig selv som rejsende?

- Jeg tror ikke, jeg er så slem. Jeg er meget go-with-the-flow og spiser for eksempel den mad, der er der. Dengang jeg var i Mexico, var det med et rejseselskab. Der var rejsende med, som insisterede på at skifte hotel, fordi det var for meget for dem, at mexicanerne ikke går op i æstetiske ting. Der var Coca-Cola-parasoller og uens tallerkner. De ville bo på Hilton i stedet. Men hele pointen med at komme ud at rejse er jo at få en anden oplevelse end den derhjemme.

- Hvad er dit bedste rejsetip?

- At spørge lokale. Alle rejser efter de samme guidebøger. Jeg bruger dem også. Men det ender med, at alle de vestlige hipstere sidder på den samme cafe. Hvis man alligevel er ude at køre med en taxachauffør, kan man ligeså godt spørge. Selv om man kan risikere at ende i hans fætters butik. Men da jeg var i Istanbul, kendte vi en, som foreslog en hammam, som kun lokale kvinder brugte. Det er en del af rejseoplevelsen at komme i kontakt med folk.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Burgerguide: Fem fede burgere i New York

Burgerguide: Fem fede burgere i New York

Mallorca på skemaet

Mallorca på skemaet

Blandt hajer og skibsvrag i Filippinerne

Blandt hajer og skibsvrag i Filippinerne