På jagt efter Australiens fem sjoveste dyr


På jagt efter Australiens fem sjoveste dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Australien har der på grund af det store lands afsides beliggenhed på jordkloden udviklet sig et dyreliv, der ikke findes magen til andre steder. De er lette at se i fangenskab, men det er skæggere at gå på jagt efter dem i naturen.

1. Næbdyret Næbdyret er kun omkring 30 centimeter langt og ligner en lille bæver. Det er et af de få pattedyr i verden, der lægger æg, og den lille fyr er sky som få andre dyr. Selv i zoologiske haver er næbdyrene sjældne, og den gennemsnitlige australier ser kun meget sjældent sådan et dyr i det fri. Da zoologer første gang fandt dyret, troede man, der var tale om et svindelnummer, fordi det er så mærkeligt med det store næb, den bløde pels og en lille giftklo på den nederste del af ryggen. Vil man se det sjældne næbdyr ude i naturen, kan det anbefales at tage en tur til landsbyen Yungaburra. For enden af et lille flodsystem er der etableret en slags udkigspost, der udgøres af en trævæg med glughuller, hvor man kan sidde med sit kamera eller sin kikkert. For de mere aktive kan det anbefales at gå en tur i flodsystemet enten ved solopgang eller før solnedgang. Hvor: Yungaburra 70 kilometer fra Cairns.

2. Kænguruen Man siger, der er omkring 40 millioner kænguruer i Australien, og det er i et land, der først for nylig rundede en befolkning på 25 millioner mennesker. Kænguruer kan man således se mange steder tidligt om morgenen, og lige før solen går ned, hvor de er mest aktive. Desværre bliver der ofte kørt kænguruer ihjel, og ikke sjældent har de en kænguruunge i deres pung, når det sker. Vil man se nærmere på ungerne og høre en passioneret dyreforkæmper forklare, hvordan man redder kænguruer, kan man besøge Kangaroo Sanctuary i Alice Springs, hvor de passer kænguruunger, hvis mødre er døde i trafikken, indtil de er store nok til at blive sendt ud i verden igen. Hvor: Kangaroo Sanctuary i Alice Springs.

3. Myrepindsvinet Australiernes pendant til vores pindsvin er den såkaldte echidna - på dansk kaldet myrepindsvin. Det er typisk mere end dobbelt så stort som et dansk pindsvin og mere cirkelrundt i formen, og så har det en hale og en lang næse, der godt kan se ud, som om der er klistret en ispind midt i ansigtet på det. Et af de bedste steder at se echidnaen er på Kangaroo Island. Man finder den i skovbunden, hvis man ser sig rigtigt godt for på en travetur rundt på øen. Dyret er et af de pattedyr i verden med den laveste kropstemperatur, og lige som næbdyret lægger det æg. Selv om hvert enkelt dyr kan blive mellem 40 og 50 år gammelt, er echidnaen på listen over verdens truede dyrearter. Hvor: Kangaroo Island.

4. Kasuaren Kasuaren eller kasuarfuglen er næsten udryddet, fordi den kræver regnskov for at leve. Der er kun rundt regnet 1500 af fuglene tilbage i naturen, hvilket betyder, at der er flere i verdens zoologiske haver. I regnskoven ved Daintree er der op mod 70 kasuarer. Den mærkelige fugl er i familie med emuen - en slags ministruds - som flere danskere nok kender. Det er samtidig den tredjehøjeste fugl i verden og den næsttungeste. Kasuaren er halvanden meter høj og ret farlig med sit skarpe næb og tre store kløer på hver fod. Egentlig er den sky, men i sjældne tilfælde har den angrebet hunde og mennesker. Hvor: Daintree Rainforest 70 kilometer fra Port Douglas.

5. Koalabjørnen De små, charmerende koalabjørne er nærsynede, kravler ret langsomt og spiser kun blade fra eukalyptustræer. Heldigvis har de ikke for alvor naturlige fjender, så bestanden vokser så hurtigt, at man ofte tyr til at sterilisere mange af de dyr, der lever i det fri. På for eksempel Kangaroo Island er der mange koalaer, men vil man være stensikker på at se dem under et besøg i Australien, findes verdens største bestand på flere end 130 eksemplarer i Lone Pine Koala Sanctuary i Sydney. Det er en zoologisk have, hvor tre fjerdedele af dyrene er koalaer, og de suppleres med andre fascinerende australske dyr. På stedet ligger også et forskningscenter med et bibliotek fyldt med koala-lekture, som man kan komme til at læse i ved forudgående aftale. Hvor: Lone Pine Koala Sanctuary i Sydney.

På jagt efter Australiens fem sjoveste dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce