Nu svinger det

De tre kunstnere, Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christiansen og Rasmus Nielsen får London til at gynge. Foto: Tate

Nu svinger det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den danske kunstnergruppe Superflex udstiller de næste fire måneder på Londons store kunstmuseum Tate Modern. Det er ikke rigtigt bemærket i dansk presse, men i det store udland er der skrevet spalte op og ned. Med god grund.

Udstillingen er en installation, der gør brug af museets store indre offentlige rum og en pæn del af det tilstødende udendørsområde, og det er den største udstilling tildelt en ikkebritisk kunstnergruppe til dato. Det svarer til, at en dansk fodboldspiller får kontrakt med Real Madrid.

Er det så et besøg værd? Ja, for dælen da. Installationskunst bliver ofte anset for en højpandet omgang forbeholdt de få, men her inviterer Superflex høj og lav indenfor. Eller rettere på en gyngetur. Helt centralt i udstillingen "One Two Three Swing" er opsatte gynger i voksenstørrelser med plads til tre personer.

Jeg er ikke kunstkritiker eller noget, der bare minder om det, men i en tid med tiltagende fokus på navlepilleri med "mig først"-attitude er der dømt befriende samarbejde over gyngerne.

En gynge for én er helt indlysende en solotur, en gynge for to er måske mere for det romantiske par, men gyngen for tre sætter os alle på fælles arbejde med koordination og oplevelsen af, at man som voksne sammen kaster sig ud i barnlig leg. Intentionen er tydelig - tænk, hvad vi kan, hvis vi hjælper hinanden. Fra apati til fælles fremdrift.

Det er underholdende popkunst, men med dybe tanker bag. Anden del af installationen er et kæmpependul, der svinger højt oppe over publikum, der kan tage plads på et enormt tæppe med farver taget fra de engelske pengesedler - underforstået: Er det tyngdekræften eller pengene, der holder på os?

Jeg vil gætte på, man i kunstnerkredse vil anse udstillingen for modig, men for en lægmand som undertegnede appellerede den til min nysgerrighed, og jeg blev hængende - eller rettere gyngende - i længere tid end forventet.

 

"One Two Three Swing", Tate Modern til 2. april.

Tate Modern, Bankside, Sumner Street 25,

www.tate.org.uk.

Undergrundsstation: Blackfriars.

Entré: Gratis.

 

En del af udstillingen er et massivt pendul, der svinger over publikum, der går på et tæppe sammensat af de engelske pengesedlers farver. Foto: Tate
En del af udstillingen er et massivt pendul, der svinger over publikum, der går på et tæppe sammensat af de engelske pengesedlers farver. Foto: Tate

Nu svinger det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce