Møn er et stjernested for stjernekiggere

Der er mørkt på Møn - og det er godt. For så er nattehimlen tydelig, og stjernerne træder frem.

Vores muligheder for at kigge på stjerner er de fleste steder ødelagt på grund af lysforurening. Den stigende mængde af udendørs lys gør det umuligt at se enkelthederne på nattehimlen.

Men ikke på Møn. Der er lysforureningen minimal, og de sidste år har både Vordingborg Kommune og private lodsejere på Møn valgt udendørs lamper og gadelamper, som kun lyser nedad, så de begrænser lysforureningen.

Det er én af grundene til, at Møn i foråret fik certifikat på, at øen er et af de bedste steder i Europa for stjernekiggere.

- Der er 10 Dark Sky-parker i Europa. Som et af de fem bedste har Dark Sky Park Møn har et guldcertifikat, siger Tom Axelsen, amatørastrolog og forkæmper for Dark Sky.

- Da vi for fire-fem år siden foreslog kommunen og turistbranchen, at vi skulle sælge Møn på, at der er mørkt, kiggede de alle sammen på os, som om vi ikke var rigtig kloge. Men nu har både Vordingborg Kommune og beboerne på Møn taget ejerskab på projektet. Og vi har forespørgsler fra hele verden.

 

Ferie med stjerner

Tom Axelsen vil selv gerne ud i dalene omkring Møns Klint, når han skal kigge på stjerner.

- I det, der hedder Jydelejet, er det helt fantastisk. Man står i en slugt med træer på begge sider, så man føler, man kan række op og nå stjernerne.

Turistaktørerne har taget Dark Sky Park til sig. Camping Mønt Klint tilbyder ferieophold i stjernehytter med stjernekikkert, varme tæpper og en udendørs stjernekiggerbænk.

Og en række af øens bedste restauranter vil gå sammen for at markedsføre stjerneture til Møn.

- En god middag efterfulgt af en guidet stjernekigger-tur må kunne trække folk til, mener hotelejer Christian Petersen fra Residens Møen.

Og hvorfor skal man så kigge på stjerner? Tom Axelsen har naturligvis svaret.

-Fordi det er sjovt, og fordi det er godt for helbredet - og for hovedet. En nat i september, hvor man kan nå stjernerne og høre dyrene, havet og vinden i trækronerne. Det er godt for sjælen.

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.

Mere om emnet

Se alle
Klinten - og alt det andet

Klinten - og alt det andet

Whisky på Camønoen

Whisky på Camønoen

Samlermani

Samlermani