Rejser

I begyndelsen af februar slog det nye Vadehavscenter dørene op for gæster efter halvandet års forsinkelse af byggeriet.

Højt at flyve, dybt at falde, som man siger. Men ikke hos det nye Vadehavscenter, som har været i luften, siden det slog dørene op for offentligheden for lidt under to uger siden. Og spørger man centrets leder, Klaus Melbye, havde Vadehavscentret en god takeoff til åbningsdagen, hvor 300 mennesker lagde deres vej forbi for at opleve centrets unikke arkitektur og udstillingen "Trækfuglenes Vadehav".

Vinterferie i Vadehavscentret

  

Vinterferien i det nye Vadehavscenter byder fra mandag den 13. februar til søndag den 24. februar på aktiviteter i centrets aktivitetsrum, Himmelrummet, hver dag fra klokken 10 til 12.

I Himmelrummet vil centrets naturvejledere stå i spidsen for aktiviteter, hvor børn og barnlige sjæle får mulighed for at røre, mærke og smage. For eksempel ved at undersøge fugleskeletter, prøve at få vinger til at svæve og teste om man kan smage forskel på de danske farvande. Tirsdagens vinterferieaktivitet går i dybden med fuglens anatomi. Naturvejledere guider og fortæller ved at obducere fugle.

Derudover tilbyder Vadehavscentret også østerssafari til en Vadehavets største muslingebanker. Det kræver en separat billet.

I tilfælde af at vinterferiens aktiviteter viser sig at være meget populære, udvider Vadehavscentret tidsrummet for aktiviteterne.

Læs mere på hjemmesiden www.vadehavscentret.dk

 

En udstilling, der fortæller om Danmarks største nationalpark, som siden 2014 også har været på Unescos verdensarvsliste. Det nye center er dog ikke kun en portal til Vadehavet. Vadehavscentret handler også om så abstrakte begreber som identitet og dannelse.

- Når de fleste tænker tilbage på, hvordan de er blevet til den, de er i dag, er det tit med udgangspunkt naturen. På den måde vokser identitet ud af landskabet. Vadehavet er ét ud af 200 steder på Jorden, som vi skal sikre kan gå i arv. Det kan vi kun gøre ved, at folk har forståelse for stedet og har naturen i hjertet. For dem, man elsker, passer man også på, fortæller centrets leder, som indrømmer, at det kan lyde højtflyvende.

Vadehavscentret - indgang til Unesco Verdensarv

Vadehavscentret ligger ved Vester Vedsted sydvest for Ribe og er ejet af den selvejende institution Fonden for Vadehavscentret.Siden 2007 har arbejdet med ideer og byggeri til udvidelsen af det nye center stået på. Med halvandet års forsinkelse kunne Vadehavscentret den 3. februar 2017 igen slå dørene op for offentligheden.

Det nu 2800 kvadratmeter store center har kostet lidt over 50 millioner kroner og har plads til 45.000 besøgende hvert år, hvor det før kun havde plads til 30.000.

Et af Vadehavscenterets byggesten er strå. For eksempel har tækkefirmaer brugt 25.000 bundter strå til stråtag, der dækker centrets vægge og tag. Arkitekten bag er Dorte Mandrup, som har ladet sig inspirere af landskabet og lokal arkitektur.

Det er arkitekt Johan Carlsson, der står bag udstillingen "Trækfuglenes Vadehav".

Flyt på månen

Udstillingen "Trækfuglenes Vadehav" beskriver Klaus Melbye som poetisk i et spænd mellem kunst og videnskab, men samtidig er det centrets ambition at inddrage gæsterne i Vadehavets landskab og trækfuglenes liv. Derfor får sanserne frit spil, og i den forstand er det stråtækte center helt jordnært med for eksempel bassiner, hvor gæster kan komme tæt på Vadehavets dyreliv.

- Når man lærer gennem sanseindtryk, ved vi, at banale ting virker, og med digitale redskaber forstærker vi oplevelsen, forklarer han.

Udstillingen byder på aktiviteter for børn og barnlige sjæle, som blandt andet kan give sig i kast med at bygge et dige, flytte på Månen for at forstå, hvordan den påvirker tidevandet og skabe deres egen musik med fuglelyde. I aktivitetsafdelingen, med navnet Himmelrummet, kan gæsterne gå i et laboratorie og undersøge havets saltindhold, og hvordan muslinger filtrerer vand.

Fri som en fugl

Også den visuelle del har fået plads i udstillingen. I centrets afrejserum er gæsterne omgivet af 560 LED-skærme, som viser, hvad der sker, når en vandrefalk skræmmer en stor fugleflok i luften.

- Det kan være svært at formidle, hvor store fugleflokke kan være, men afrejserummet fortæller om fænomenet på en poetisk måde, uden at det bliver tivoliseret, mener Klaus Melbye.

Ikke færre end 15 millioner trækfugle lægger deres vej forbi Vadehavet hvert år, og det er ikke et tilfælde, at de er en bærende del af udstillingen.

- Trækfugle binder verden sammen. De kender ikke til grænser. Når vi kigger på fugle, tænker vi frihed. Det er svært at forestille sig en verden uden fugle, fortæller Klaus Melbye, som også er naturvejleder.

Svært at forestille sig, men ikke usandsynligt. For nogle år siden havde centret besøg af en turist fra Shanghai, som ikke havde set en fugl i hele sit liv.

Men det fik vi lavet om på, fortæller Klaus Melbye, som tog hende med på udflugt for at opleve stæreflokke samles i naturfænomenet sort sol.

  • fyens.dk