Istiden har skabt dramatiske landskaber på Møn, men der er også strandenge, bløde bakker, flotte sandstrande, gode fiskesteder - og god mad

Der er mange gode grunde til at tage til Møn.

De bløde istidsbakker og de dramatiske klinter, som den sidste istid skabte for cirka 15.000 år siden.

Flade strandenge med græssende kvæg og får og sandstrande, som kan konkurrere med de bedste.

En næsten 750 år gammel købstad, Stege, med sine gamle gader og sin placering med vand på begge sider (Stege Bugt og Stege Nor). Og det var vandet - og sildene - der gjorde Stege til en by præget af velstand.

Man kommer til Møn via Dronning Alexandrines Bro, der går fra Kalvehave på Sjælland til Koster på Møn. Man kan også komme til Møn fra Farø via dæmningerne til Bogø og videre til Møn.Møn er på 218 kvadratkilometer.

Møn og de nærliggende øer Nyord og Bogø blev tidligere i år udpeget som biosfærereservat under Unesco.

Møn er naturligvs kendt for Møns Klint, og - siden sidste år - vandreruten Camønoen.

Men Møn søges også af lystfiskere, stjernekiggere og orkideelskere.

Området omkring Møns Kilnt har nemlig nogle af landets største "kolonier" af orkideer. Den 5., 17. og 30. juli arrangeres der tre orkideture med Danmarks ledende orkidéekspert, cand.scient. og ph.d. Henrik Ærenlund Pedersen.

www.moensklint.dk

 

Man sagde, at der var så mange sild i Stege Bugt, at skibene kun vanskeligt kunne passere uden for Stege - og hvis man satte en økse i vandet, sank den ikke.

Der er overraskende mange gode restauranter i forhold til øens størrelse.

Og så er nattehimlen så kulsort, at det gør Møn til ét af Europas fem bedste steder at kigge på stjerner.

Hyggelig fiskerlejer og rigtig godt fiskevand for dem, der er ude efter havørreder.

Og så de små charmerende samfund på de "brofaste" øer Nyord og Bogå.

Og både danske og udenlandske turister har opdaget Møn. Møns Klint har naturligvis altid været det store trækplaster, ikke mindst efter at klinten i 2014 kom på Unescos verdensarvsliste.

På stranden neden for klinten kan man med sikkerhed finde fossiler og forsteninger i den kridt, som klinten er skabt af. Og oppe på toppen af klinten ligger Geocenter Møns Klint, hvor både børn og voksne kan udforske, hvordan klinten blev til. Det er et topmoderne museum med gode illustrationer og modeller, som viser isens fremmarch. Der er også gode interaktive installationer - prøv for eksempel at flyve som falken langs med Møns Klint.

Men den nyskabte vandrerute Møn rundt med det opfindsomme navn Camønoen er blevet et nyt trækplaster. Vandrerne er strømmet til i tusindvis siden den officielle åbning af ruten sidste år. Camønoen er 175 kilometer lang, men man kan naturligvis tage den i mindre etaper. Camønoen går for det meste langs med kysterne. Der er også afstikkere til de to små øer Nyord og Bogø.

Langs med ruten er der en del sheltere, som vandrerne kan benytte til pauser eller overnatning, og der er også et voksende antal mønboer, der har etableret pensioner og bed and breakfast langs med ruten.

Camønoen kan det meste af vejen rundt også tilbagelægges på cykel, men det skal være en god mountainbike med solide dæk, for terrænet på klinterne og gennem skovene kan godt ind imellem være hårdt for både cykel og cyklist.

 

 

 

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.

Mere om emnet

Se alle
Whisky på Camønoen

Whisky på Camønoen

Møns smukke mørke

Møns smukke mørke

Samlermani

Samlermani