Ski. Tyroler-hygge med masser af familievenlig vintersport samt eksklusiv shopping er blot nogle af plusserne i østrigske Kitzbühel. Her i januar venter folkefesten, når Hahnenkamm Rennen afvikles

Med sine omkring 8500 indbyggere fylder Kitzbühel ikke meget på kortet.

Men når det gælder vintersport - og for den sags skyld også sommerturisme med vandreture og golf - er byen blandt de allermest kendte i de østrigske alper.

Hvert år i slutningen af januar følger millioner af tv-seere et af de mest kendte styrtløb, det såkaldte Hahnenkamm Rennen, på den dramatiske piste med navnet Die Streif - på dansk "Striben". Omkring 50.000 tilskuere venter i målområdet ved foden af bjerget, og i ugen op til dette alpine skicirkus er byens indbyggertal dermed mangedoblet, og ølhanerne stopper kun, når der skal skiftes fustager. En sand folkefest.

Vejen dertil

Flere danske rejseselskaber har Kitzbühel som destination. Ofte er der også indkvarteringsmuligheder i nabobyen Kirchberg, som er billigere.

Fra Münchens lufthavn er der omkring 150 kilometer til byen.

Fra den dansk-tyske grænse ved Padborg er der cirka 1150 kilometer, og Kitzbühel er dermed en populær kør selv-destination.

Massevis af snekanoner

Kitzbühel ligger i 800 meters højde, og skiområdet rundt om byen - Kitzbüheler Alpen - når op i omkring 2000 meters højde. I årevis er der investeret millioner af kroner i snekanoner, der sørger for, at der er mulighed for skiløb fra december til slutningen af marts.

Området er velegnet til både begyndere og mere øvede skiløbere på grund af et stort antal blå og røde pister. Sorte pister er der ikke mange af, men den værste er altså Die Streif, som ikke altid er tilgængelig. Ganske ofte ligger denne legendariske strækning hen som pukkelpist, der nærmest er umuligt at forcere.

Folkefest og styrtløb

Hahnenkamm Rennen er et af de mest prestigefyldte styrtløb i det internationale alpine skicirkus.

I år foregår arrangementet fra tirsdag den 19. januar til søndag den 24. januar. Styrtløbet foregår lørdag den 23. januar.

Historien går helt tilbage til 1931, og fra 1967 har løbet været en fast bestanddel af World Cup - kun undtaget de år, hvor der ikke har været nok sne, eller hvis vejret har artet sig således, at løbet af sikkerhedsmæssige hensyn er blevet aflyst. Eksempelvis udeblev sneen i 2007.

Oppe på Hahnenkamm-bjerget, som ligger nærmest byen, er det ikke kun et sort skilt, som varsler en barsk tur ned ad Die Streif. Der hænger også et skilt med et dødningehoved. Så kan advarslen ikke være mere tydelig.

Gaisberg, Resterhöhe og Pengelstein er nogle af de øvrige bjerge, og hvis de 160 kilometer i Kitzbüheler Alpen ikke er nok til at få racet ud på skiene, kan liftkortet udvides til også at omfatte naboområdet SkiWelts 270 kilometer pister.

For omkring 150 kroner ekstra for et syvdages liftkort giver SkiWelt adgang til eksempelvis Brixen im Thale og Westendorf, som tusindvis af danskere kender og elsker.

Eksklusivitet

Når Kitzbühel skiller sig ud, skyldes det ikke mindst den eksklusivitet, der kendetegner selve byen. Med brostensbelagte smalle gader og stræder i bymidten samt hestevognskørsel byder byen på tyrolsk charme.

Indbyggertallet i byen berettiger egentlig ikke til det store antal mærkevareforretninger med alt lige fra mode, sko, smykker og juveler til det dyreste dyre inden for skiudstyr og -beklædning. Forretningerne ligger side om side inde i bymidten. Står den på shopping i den lidt dyrere ende, er Kitzbühel svaret. Og bliv ikke forbavset, hvis kendte sportsfolk eller filmskuespillere pludselig står ved siden af.

Kokkene tryller

Også på den kulinariske front rager Kitzbühel op. Flere af byens restauranter er tildelt hæder og stjerner. Et af hotellerne med en særdeles anerkendt restaurant er det femstjernede Hotel Kempinski, som ikke er at foragte. Det er en af topadresserne, hvor kokkene tryller retter frem med inspiration både fra det franske, det asiatiske og naturligvis det klassiske østrigske køkken. En af specialiteterne er Jochberger-lam, som er en palet af forskellige udskæringer fra lammet.

Gælder det en vinoplevelse, bør der bestilles bord hos Cuisino Steakhouse. Restauranten ligger i Hinterstadt og fungerer som restaurant i forbindelse med byens kasino. Her er vinene opbevaret i historiske kælderomgivelser fra 1500-tallet.

Hygge i bjergene

Ude i de hyggelige bjerghytter rummer menukortene særligt retter fra det østrigske køkken - fra supper over wienerschnitzel til den nærmest uundgåelige specialitet Tiroler Gröstl - brasede kartofler med bacon, løg, hvidløg og kød toppet med et spejlæg.

Og når det gælder desserten, er favoritten ikke sachertorte som inde i den mere fornemme hovedstad Wien. Nej, i Tyrol serveres der Kaiserschmarrn Tiroler Art med hjemmelavet vaniljeis. Et stykke kage, der er svær at komme uden om, og som er bagt af mel, smør, æg, brun rom, rosiner, farin, bær og flødeskum.

Men pas på, kagen sidder ikke kun godt fast i erindringen, også på sidebenene.

Mere om emnet

Se alle

Vejen dertil

Folkefest og styrtløb