Jeg holder som titusinder af andre danskere af at rejse i Thailand, men ikke alt i det skønne land tåler dagens lys. Og dog: Dyremishandling, som turister indirekte støtter, foregår åbenlyst og uden indgriben fra politiet eller andre myndigheder.

Det er en skændsel, men heldigvis kan besøgende være med til stoppe eller i hvert fald minimere uhyrlighederne. De færreste turister har noget ønske om at være bidragyder til dyremishandling. De mangler blot viden om, hvad der er gået forud, inden de sætter sig til rette for at overvære et show med dyr eller betaler for at tage et billede af deres barn sammen med en gibbonabe.

I nuet tænker de færreste på, at man kun kan få fat i en gibbonunge ved at skyde moderen. Og når man sætter sig op på ryggen af en tilsyneladende fredelig og godmodig elefant, gør man sig ingen tanker om, hvilken mishandling dyret har været udsat for, inden det udmattet og døden nær opgiver al modstand og adlyder sin herre.

Det sker desværre i Thailand, og hvad værre er: I takt med at antallet af turister i landet stiger, øges antallet af elefanter i turistindustrien også. Ifølge World Animal Protection har Thailand dobbelt så mange elefanter i turistindustrien som alle andre asiatiske lande tilsammen. Fra 2010 til 2016 er antallet af elefanter i fangenskab til turistunderholdning øget med 30 procent - fra 1688 til 2198.

Når elefanterne ikke bruges til ridning eller anden underholdning, står de ifølge World Animal Protection lænket dag og nat - det meste af tiden i lænker, der er kortere end tre meter. De får utilstrækkelig kost og holdes ofte på betonunderlag i et stressende miljø med høj musik, omgivet af larmende trafik og et stort antal besøgende turister. Altså på ingen måde et miljø, der ligner det, de naturligt opholder sig i.

Turistattraktioner med elefanter i Sydøstasien blomstrer samtidig med, at modstanden mod elefantridning stiger. I en global undersøgelse foretaget af World Animal Protection siger 44 procent af de adspurgte, at elefantridning er acceptabelt. For tre år siden sagde 53 procent ja, da de fik stillet samme spørgsmål.

Cirka tre ud af fire svarede også, at folk ikke bør tjene penge på at holde dyr i fangenskab for underholdningens skyld, hvis dyrene lider.

Omkring 160 rejsearrangører verden over har forpligtet sig til at stoppe med at promovere elefantridning og elefantshows, men det betyder også, at mange, mange tusinder ikke har forpligtet sig, så i sidste ende ligger magten hos forbrugene, altså turisterne.

En vellykket ferie i Thailand, Indien, Sri Lanka, Laos eller Cambodja står og falder ikke med en tur på elefantryg eller et foto sammen med en gibbonabe. Sig nej og brug pengene på noget andet.

 

  • Thorup_Søren_(2015)_003

    Af:

    Jeg er rejseredaktør og dermed ansvarlig for Rejser, som produceres på Fyens Stiftstidende, men udkommer med koncernens - Jysk Fynske Mediers - 13 dagblade. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 1984. De første mange år som feature- og reportagemedarbejder, men efterhånden som rejsestoffet er blevet opprioriteret, har det fyldt mere og mere af min arbejdstid, og nu beskæftiger jeg mig ikke med andet. Dog er jeg også ansvarlig for det årlige golfmagasin, som koncernen udgiver. Har sammen med journalist Poul Husted skrevet reportagebogen "Næste år i Jerusalem" (1984).