Min by

Rom. Bor man i den italienske hovedsted, bliver der ikke lavet meget mad i køkkenet. I hvert fald var Inge og Ole Gustafsson tit ude at spise i de tre år, de boede i byen.

Italienernes temperament, deres afslappethed og deres holdning til mad og vin - kombineret med små hyggelige bjerglandsbyer med højt til himlen og byer med store kulturelle værdier.

Inge Gustafsson har boet tre år i Rom sammen med sin mand, Ole Gustafsson, som har været udstationeret for Udenrigsministeriet. Opholdet i Rom er netop slut.

- Når man bor i Rom, laver man ikke meget mad hjemme. Man finder i stedet de gode lokale steder, hvor italienerne selv kommer, og bliver en del af bybilledet, siger Inge Gustafsson.

Inge Gustafsson

Hun boede i Rom i tre år, da hendes mand, Ole Gustafsson, var udstationeret for Udenrigsministeriet.

Hun er nu tilbage i Danmark, hvor hun driver rejsebureauet Local Living, der har specialiseret sig i rejser til netop Italien - og har kontorer i Aarhus og Fredericia. 

Hun har en stor passion for det italienske køkken og nyder selv at lave sin pasta, når tiden ellers tillader det.

Og så kører hun som italienerne, frækt og med et smil på læben.

 

Da Rejser besøgte parret, gjorde vi pludselig holdt på en køretur. Som Inge Gustafsson sagde: "Stedet er ikke noget særligt, men værten serverer Italiens måske bedste cappuccino."

Og det fik vi. Espresso i bunden, derpå den varme, skummede mælk og øverst et drys af kakao, kanel og muskatnød.

 

Mine udflugter

- Man skal se de historiske attraktioner, Rom er så kendt for, men det finder man nemt selv. Når jeg har haft gæster hjemmefra, er vi stået tidligt op og har vandret gennem det jødiske kvarter i midtbyen. Det at opleve byen vågne langsomt er helt specielt.

- Og så kan jeg også anbefale Tivoli uden for Rom i Villa d'Este og Hadrians villa (Villa d'Este, Piazza Trento, 5, 00019 Tivoli). Eller en løbetur i Borghese-parken. Villa Borghese blev opført af Borghese-slægten mellem 1613 og 1616 på befaling af kardinalen Scipione Borghese.

 

Mine restauranter

Det italienske køkken er et af verdens bedste.

- Verdens bedste spaghetti alle vongole serverer de på strandrestauranten ved Fregene. Prøv den inden højsommeren, når turisterne skriger på tjenerne.

- Jeg kan også anbefale en temamiddag i vinkælderen på vingården Torre in Pietra lidt uden for Rom. For eksempel til valentinsdag, eller når der serveres svampe og vildsvin med lokale vine. Halvdanskeren Christian er sommelier på stedet.

- Og så skal man også opleve restauranten Alle Fratte di Trastevere (Via delle Fratte di Trastevere, 49/50, 00153 Roma). Her er maden guddommelig. Vi tilbragte nytårsaften i 2016 her.

- Hver lørdag har vi haft en tradition med at besøge det lokale marked tæt ved Circus Maximus. Her køber vi årstidens grøntsager, nødder, foccacia, ricotta, fisk, kød og blomster. Alt frisk og lokalt.

 

Mine barer og musiksteder

- Italienerne er kendt for at hygge sig. Selv holder jeg meget af at deltage i sommerfestivalen med unge, lysende talenter som The Kolors og Nek og gamle musikere som Gianna Nannini og Eros Ramazzotti på Piazza del Popolo i juni. Sidste år lagde danske Lukas Graham også vejen forbi. Iitalienerne sang af hele hjertet med på hans sange.

- Når man går ud, må man ikke snyde sig selv for at besøge Stravinskij Bar i Hotel de Russie i den hemmelige have (Via del Babuino 9, Rome, 00187).

- En aperitivo på en hyggelig bar i midtbyen er også et must i Rom. Prøv den forfriskende Aperol Spritz.

 

Mine advarsler

- For at undgå turistfælder skal man gå efter restauranter i mindre sidegader uden "indsmidere". Følg efter italienerne ved spisetid.

- Derudover bør man ikke tage på storbyferie i Rom i juli og august på grund af varmen. 

- Og læg ikke et alt for stramt program for turen til Rom. Byen skal opleves langsomt - gerne siddende ved et cafébord med en god kop kaffe.

 

  • fyens.dk