Essaouira - Marokkos hvide boheme-by

Der et stort udvalg af varer i medinaen, blandt andet skåle og keramik. Foto: Frederik Ahm Krag

Essaouira - Marokkos hvide boheme-by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tag med familien Krag til Essaouira, Marokkos boheme-by, som de seneste 100 år har haft en stærk tiltrækningskraft på kunstnere, musikere, hippier og alle slags rejsende.

Vi vågner ganske tidligt. Mågernes kalden og en diffus brusen fra Atlanterhavets brænding høres udenfor. Står op og lister stille ud ad vores riads (gæstehus') gamle træport, ind i medinaens små gyder. Gaderne er mennesketomme, butikker aflåst. Krydser en enkelt gadefejer på vejen. Der er flere timer til medinaen vågner. Går ned mod byens nerve, havnen, og ser det Genoa-inspirerede fæstningstårn i blid morgensol. Vender rundt og ser tilbage på den høje hvide by bag de gule bymure. Oceanet buldrer ind mod klipperne ved murens fod. Foran kredser i dusinvis af måger og fylder luften. Et spektakulært syn. Nede på havnen er der allerede livlig aktivitet. Langs molen ligger de store kuttere og losser nattens fangst. Noget ender i Essaouira, resten i Marrakesh og byer endnu længere væk. Havnemolen er et stort fiskemarked med talrige små boder, hvor der sælges alt fra søpindsvin, rokker og moræneål til sardiner, makrel og tun. Inde i havnebassinet ligger et tæppe af små blå joller til kystfiskeri. Nogle er på vej ind, andre på vej ud på dagens fiskeri, og nogen bare ligger der. Ovre på værftet er en kutter på bedding, og mens et par mænd maler bundmaling på skibet, er tre andre ved at montere ny skibsskrue af messing. Oppe bag os, på bastionen, står en snes portugisiske bronzekanoner på stribe og overvåger havnen. Sådan har de stået i 250 år. Byen blev dengang bygget som en befæstet handelsby med det formål at skabe landets vigtigste eksporthavn til det forjættede Europa. Herunder at kunne beskytte de store handelsværdier og nationale interesser. Sultanen inviterede en række kendte europæiske arkitekter til at konstruere fort og befæstet by, og resultatet blev byens enestående blanding af europæisk militær arkitektur og berber-arabisk byggestil.

Gode råd til rejsen
Rejsetidspunkt: Essaouira har et unikt mikroklima på grund af passatvindens konstante blæst, hvilket giver et klima på cirka 20 grader og derover året rundt. Byen kan derfor besøges året rundt, men er nok allerbedst efterår eller forår, hvor temperaturen er midt i tyverne og med kun lidt vind. Rejse til Essaouira: De fleste flyver til enten Marrakesh eller Agadir, hvortil der afgår flere ugentlige fly direkte. Rejsetiden er cirka fire en halv time. Derfra tager man så enten bus eller bil til Essaouira, hvilket tager yderligere cirka to en halv time. Både Norwegian, Air Arabia og en række andre lavprisselskaber betjener begge byer, og bestiller man i god tid, kan man få billetterne ganske billigt. Prisniveau: Prisniveauet i Essaouira er markant lavere end i Europa, og med relativt billige flybilletter kan ferier her ofte afholdes inden for et moderat budget. En middag med drikke koster under 100 kroner, og transport og hotel kan gøres ret billigt, hvis man ønsker. Og husk, at der ofte skal pruttes gevaldigt om prisen, når vi taler indkøb på markeder mv. Overnatning: En stor del af besøget i Essaouira er at bevæge sig rundt i den gamle medina, fornemme dagens rytme og suge stemningen til sig. Derfor vil vi klart anbefale, at man lejer sig ind på et riad (gammelt byhus eller palads med have i midten, nu ombygget til pensionat) i den gamle medina - en autentisk oplevelse ud over det sædvanlige. Rejsetips: Da Essaouira på en måde er meget let tilgængeligt og sanseligt, men samtidigt er fremmedartet og med en række kulturelle og historiske oplevelser, er det en god idé at sætte sig lidt ind i kultur, geografi og historie, inden man tager af sted. Så er mødet med byen ofte rigere. Synes man, at maden er særlig interessant, kan vi varmt anbefale et halvdags madkursus. Her begynder det typiske med en tur rundt på markedet og til slagteren for at købe råvarer for derefter at tilberede nogle ikoniske retter helt fra bunden med en kogekone. Til slut indtager du maden serveret smukt og traditionelt - og imponeres af, hvad du har frembragt.
Noget af byens charme skyldes utvivlsomt, at den stadig er en meget betydelig fiskerihavn, som giver autenticitet, liv og aktivitet til byen. Foto: Frederik Ahm Krag
Noget af byens charme skyldes utvivlsomt, at den stadig er en meget betydelig fiskerihavn, som giver autenticitet, liv og aktivitet til byen. Foto: Frederik Ahm Krag

Fønikerne og purpur

Solen begynder at varme, og det er tid til en familiemorgenmad hjemme i riaden. Den serveres på husets tagterrasse. Der er en storslået udsigt over medinaens ujævne tage, Atlanterhavet og de mægtige strande syd og nord for byen. Herfra er det tydeligt, hvorfor fønikerne allerede for over 2500 år siden grundlagde en handelsstation her. En række små-øer og skær uden for byen gør stedet til en ideel naturhavn, godt afskærmet for Atlanterhavets brutale kræfter. Senere overtog romerne stedet som strategisk havn. Byen blev kendt over hele romerriget for sin produktion af purpurfarven til senatorernes officielle togaer. Farven blev udvundet af små skaldyr, som levede på klippeskærene udfor kysten.

Den meget spartanske restaurant Vague Bleue har kun fem simple borde med plads til 11 gæster, men alligevel (eller måske netop derfor) er den byens højest vurderede restaurant på Tripadvisor. Foto: Frederik Ahm Krag
Den meget spartanske restaurant Vague Bleue har kun fem simple borde med plads til 11 gæster, men alligevel (eller måske netop derfor) er den byens højest vurderede restaurant på Tripadvisor. Foto: Frederik Ahm Krag

Fra Paris til riadejer

Jerome, vores franske vært, byder godmorgen og sludrer lidt med os. Han og hans kone er først for nyligt blevet ejere og bestyrere af deres riad.

- Det begyndte for tre år siden, siger han smilende. Min kone Catherine var alene hernede og kom så hjem og sagde med forventningsfulde øjne: "Der er en riad til salg i Essaouira!"

- Jeg sagde: "Glem det!"

- Og nu er vi så her, har solgt vores hus i Paris og istandsat hele riaden, siger han med et kæmpe grin.

- Catherine arbejder med dekoration, og hun har stået for hele udsmykningen. Vi sidder en god stund og spiser lang morgenmad. Udsigten er betagende. Men omsider er byen ved at vågne, og vi stiger ned i medinaens hektiske liv. Her lander vi mellem gyder og stræder, lige og krogede, åbne og overdækkede, nogle sågar som små tunneller. Vi orienterer os dog ret let i byen, der helt klassisk har fire byporte: nord, øst, mod strand og mod havn. Det giver to hovedgader, som krydser hinanden midt i byen ved den lille souk og fiskemarked.

Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag

Minimalismens kulinariske mester

Tøj, tekstiler, træskærerarbejde, kunst, krydderier, mad, fossiler og meget mere kan købes rundt i gaderne. Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter. Det giver en smuk ramme om butikkerne og et smukt gadebillede. Efter en formiddag med intens handlen undslipper vi med et par puder, nogle skåle og et par gaver til dem derhjemme. Tilmed nåede vi også forbi et enkelt galleri - dem er der en del af og med moderne vestafrikansk kunst. Det er frokosttid, og vi lander godt sultne på en lille undselig restaurant, Vague Bleue, i en smøge. Rummet er højst to meter bredt og fire meter dybt, meget spartansk, med kun fem helt simple borde og tilhørende bænke med plads til i alt 11 gæster. De serverer kun fisk - og så er det faktisk byens højest ratede spisested. Hun laver maden, og han er tjener. Der er søtunge, rokke og havaborre på menuen. Vi vælger søtunge og havaborre og deler på tværs. Det smager sindssygt godt, og restauranten er udsolgt, 10 gæster i alt. Som altid betaler det sig at komme væk fra turistrestauranterne nede mod havnen, og finde små skatte af restauranter i de små gyder. Og der er adskillige flere end Vague Bleue.

Havnemolen er et stort fiskemarked med talrige små boder, hvor der sælges alt fra søpindsvin, rokker og moræneål til sardiner, makrel og tun. Foto: Frederik Ahm Krag
Havnemolen er et stort fiskemarked med talrige små boder, hvor der sælges alt fra søpindsvin, rokker og moræneål til sardiner, makrel og tun. Foto: Frederik Ahm Krag

Strandbums på Ocean Vagabond

Efter medinaen trækker stranden. Syd for Essaouira strækker sig en stor bred sandstrand fire kilometer rundt i bugten. Syd herfor fortsætter stranden øde i dusinvis af kilometer flankeret af store sandklitter som på Jyllands vestkyst. Der er en fin strandpromenade, men vi går straks ned i vandkanten og tager bugten rundt i brændingen. Mens Ann og børnene stiler ud mod sidste café på stranden, løber Frederik en lang tur ned ad de øde strande syd for bugten. Strandcafeen Ocean Vagabond ligger med direkte udsigt til stranden, kitesurferne og Mogador-øen ude i bugten. Et par lave loungemiljøer under skyggende træer udgør vores base, og vi får hurtigt bestilt en gang myntete og får gang i spillekortene. Nede på stranden er flere hold franskmænd af sted på kamelture og rideture langs strandkanten. Endnu et hold på firehjulede motorcykler kører forbi os ned mod stranden og sydpå til de øde strande og klitter. Men det er de skumsprøjtene drageriddere - kitesurferne - der imponerer og dominerer. Den stabile passatvind og Mogador-øens læ for bølger gør stedet ideelt til kitesurfing. Mindst 30 kitere er i gang på samme tid ude på bugten. Luften over bugten er fyldt af disse særegne fugle, som har så dramatisk en flugt hen over havet. Senere på eftermiddagen blander de sig med de hjemkomne blå fiskerjoller i en ulige kamp mellem kitens hidsige flugt og jollens adstadige traven hjem til havnen. Et par timer hengår med læsning, badetur, kortspil og stille observeren af livet på stranden.

I Essaouira-bugten er kamelture og rideture langs strandkanten ret populære, ligesom en  tur på firehjulede motorcykler i klitterne er det. Det er dog de skumsprøjtende drageriddere, der imponerer os mest. Foto: Frederik Ahm Krag
I Essaouira-bugten er kamelture og rideture langs strandkanten ret populære, ligesom en tur på firehjulede motorcykler i klitterne er det. Det er dog de skumsprøjtende drageriddere, der imponerer os mest. Foto: Frederik Ahm Krag

Med Bob Dylan på aftencafé

Sidst på eftermiddagen driver vi ind mod byen. Lyset ligger lavt og gyldent. På strandpromenaden er små boder med ristede majs, isvafler, og varm suppe dukket frem. Drengene spiller stadig fodbold på de optegnede baner, de har lavet på stranden, og folk sidder i grupper langs stranden. Genoa-tårnet står i genkendelig silhuet. Et par gøglere og musikere har samlet en større flok folk på pladsen mod havnen, og restauranter og caféer forbereder aftenens komme. Vi stopper op til et kig ud over bymuren mod vest og følger solens sidste rejse ned i oceanet. Og så dykker vi ind i medinaens aftenlandskab. Gader og boder er oplyst, og tagterrasser og spillesteder lokker med menuer og musik. En vibrerende intensitet karakteriserer ansigter og kropssprog i gaderne. Alle er sat op til en stemningsfuld aften.

På anbefaling lander vi på Triskala Café, som er en charmerende økologisk restaurant med spor tilbage til 60'ernes hippiedage. Lave siddemiljøer under blotlagte sandstenshvælvinger giver stedet karakter. Rummene har dunkel belysning, og man sidder i små grupper rundt mellem søjlerne. En sort-hvid plakat med Bob Dylan fejrer en af stedets profeter, mens forskellige kunstinstallationer og -plakater giver stedet sit kunstneriske og lidt nostalgisk-hippe præg. Der er ny menu hver aften - alt er friskt, mest fisk eller vegetarisk. Vi vælger noget forskelligt til deling, et par falafelretter, tagine-kylling og en crumble af grøntsager. Falaflen er himmelsk, ligeledes alle de små salater og tilbehør. Stedet leverer en fuldendt stemning af noget eksotisk hip retro. Og frem for alt er der enormt hyggeligt.

Efter middagen sidder vi længe, ja nærmest ligger, som i et græsk symposium, og fordøjer indtryk, stemninger og mad. Kun nødtvunget rejser vi os til slut og begiver os stille hjemad gennem medinaens krogede gader. Heldigvis kan vi allerede nu begynde at glæde os til i morgen tidlig. Til at starte dagen med den pragtfulde morgenmad på tagterrassen over byen og tage hul på en ny skøn dag i Essaouira.

Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Noget af byens charme skyldes utvivlsomt, at den stadig er en meget betydelig fiskerihavn, som giver autenticitet, liv og aktivitet til byen. Foto: Frederik Ahm
Noget af byens charme skyldes utvivlsomt, at den stadig er en meget betydelig fiskerihavn, som giver autenticitet, liv og aktivitet til byen. Foto: Frederik Ahm
På strandcaféen Ocean Vagabond bliver et par lave loungemiljøer under skyggende træer hurtig vores base. Foto: Frederik Ahm Krag
På strandcaféen Ocean Vagabond bliver et par lave loungemiljøer under skyggende træer hurtig vores base. Foto: Frederik Ahm Krag

        Værftet i Essaouira er blandt landets ældste, mere end 250 år gammelt, men det er stadig i fuld funktion. Foto: Frederik Ahm Krag
Værftet i Essaouira er blandt landets ældste, mere end 250 år gammelt, men det er stadig i fuld funktion. Foto: Frederik Ahm Krag

        Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag

        Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag
Den hvide by Essaouira rejser sig knejsende og rankt bag den solide bymur, der står på rå klippeskær i Atlanterhavets brænding. Foto: Frederik Ahm Krag

         De små blå kystjoller ligger i dusinvis i havnen, klar til at tage af sted. Ofte sejler de lange ture ned langs kysten for at få deres fangst. Foto: Frederik Ahm Krag
De små blå kystjoller ligger i dusinvis i havnen, klar til at tage af sted. Ofte sejler de lange ture ned langs kysten for at få deres fangst. Foto: Frederik Ahm Krag

        Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter, hvilket giver et smukt gadebillede. Foto: Frederik Ahm Krag
Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter, hvilket giver et smukt gadebillede. Foto: Frederik Ahm Krag

        Der er et utal af smukke porte og døre i Essaouira. Foto: Frederik Ahm Krag
Der er et utal af smukke porte og døre i Essaouira. Foto: Frederik Ahm Krag

        Der et stort udvalg af varer i medinaen, blandt andet skåle og keramik. Foto: Frederik Ahm Krag
Der et stort udvalg af varer i medinaen, blandt andet skåle og keramik. Foto: Frederik Ahm Krag

        Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter, hvilket giver et smukt gadebillede. Foto: Frederik Ahm Krag
Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter, hvilket giver et smukt gadebillede. Foto: Frederik Ahm Krag

        Oppe bag os, på bastionen, står en snes portugisiske bronzekanoner på stribe og overvåger havnen. Foto: Frederik Ahm Krag
Oppe bag os, på bastionen, står en snes portugisiske bronzekanoner på stribe og overvåger havnen. Foto: Frederik Ahm Krag

        Der er et utal af smukke porte og døre i Essaouira. Foto: Frederik Ahm Krag
Der er et utal af smukke porte og døre i Essaouira. Foto: Frederik Ahm Krag

        Hver morgen spiser vi overdådig morgenmad på tagterrassen med udsigt over medinaen, Atlanterhavet og de mægtige strande syd og nord for byen. Foto: Frederik Ahm Krag
Hver morgen spiser vi overdådig morgenmad på tagterrassen med udsigt over medinaen, Atlanterhavet og de mægtige strande syd og nord for byen. Foto: Frederik Ahm Krag

        Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter, hvilket giver et smukt gadebillede. Foto: Frederik Ahm Krag
Butikkerne bruger i stort omfang stadig de oprindelige mure, rum og søjlegange til butikslokaler og -fronter, hvilket giver et smukt gadebillede. Foto: Frederik Ahm Krag

Essaouira - Marokkos hvide boheme-by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce