Sønderjylland. Haderslev holder fast i sine traditioner, og byens gamle huse er velbevarede

En spadseretur i Haderslev er også en spadseretur igennem en vigtig del af danmarkshistorien. Haderslev fik købstadsret allerede i 1292, og skiftende konger opholdt sig i byen. Det fik byen til at blomstre, og flere store adelsfamilier slog sig ned.

Og i Haderslev blev reformationen gennemført 10 år inden, resten af Danmark tog Luthers idéer til sig. Det var hertug Christian (senere Christian 3.), som i 1526 indkaldte egnens præster og beordrede dem til at prædike efter Luthers idéer - og så skulle de i øvrigt droppe cølibatet og gifte sig.

Nu er Haderslev en driftig handelsby, men historien er der stadig. I de små gader ligger de godt bevarede gamle huse fra en svunden tid, især på Torvet, hvor man kan nyde nogle af de huse, der blev opført efter en stor brand i 1627. Midt i byen ligger den flotte domkirke på et af byens højeste punkter.

Og i Haderslev holder man fast i traditionerne. Tre gange om ugen hele sommeren går vægterne igennem byen, nøjagtig som de gjorde i 1500-tallet for at holde ro og orden i byen, når mørket faldt på.

Og hver fredag går Slesvigske Musikkorps med fuld musik fra Haderslev Kaserne til domkirken for at vende et blad i kirkens mindebog over de soldater, der er faldet i kamp for Slesvigske Fodregiment.

Inde i den gamle del af Haderslev ligger der et fint lille museum - eller rettere to. I Slotsgade ligger bymuseet i Von Oberbergs Hus og ­Ehlers Lertøjssamling i nabohuset, som også er et velbevaret renæssance-hus.

Hercules Von Oberberg var arkitekt, og hyret af hertug Hans for at medvirke til store renæssancebyggerier, som Koldinghus, Sønderborg Slot, Hansborg ved Haderslev og Tønderhus. I Slotsgade fik han en grund, så han kunne bygge sit eget hus - og det ligger der endnu.

Ehlers Lertøjssamling er én af Europas største samlinger af lertøj. Her kan man se, hvordan leret er blevet brugt til køkken- og håndværksredskaber i over 500 år.

Men ellers er Haderslev først og fremmest et besøg værd, fordi det simpelthen er en hyggelig by. En gågade med gode forretninger, et hyggeligt torv med et par gode caféer og restauranter - og så ikke mindst den smukke Haderslev Dam, som danner udløbet til Haderslev Fjord.

Længere inde - og oppe - i landet ligger den idylliske Tørning Mølle (læs side 20), hvor man i 700-800 år har udnyttet vandkraften til melproduktion - og nu til produktion af el.

Og vest for Haderslev er der masser af dejlige udflugtsmuligheder ved Lillebælt, som også byder på gode strande ved Kelstrup, Flovt, Diernæs, Hejsager og Årøsund - for bare at nævne nogle af dem.

Så Haderslev har bymiljø, historie, natur og gode strande. En god blanding til en herlig dansk "feriegryde".

 

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.

Mere om emnet

Se alle
Dyrene ved dammen

Dyrene ved dammen

Udflugt til Tørning

Udflugt til Tørning