En uges ferie i Spanien var kun et par dage gammel, da vi opdagede nogle røde pletter på vores fireårige datters overkrop.

Og de formerede sig voldsomt i løbet af natten.

Skoldkopper? Nå, pyt, tænkte vi, hun skal jo have dem på et tidspunkt. Så hvis hun ikke bliver alt for syg, og de ikke kommer til at klø alt for meget, er det måske meget praktisk, at hun får dem nu, hvor hun alligevel holder børnehavefri. Og vi forældre slipper for at bekymre os om, hvem der skal blive hjemme fra arbejde og passe patienten.

Men så ville skæbnen, at min kone greb sin Ipad og begyndte at søge på nettet. Kombinationen af ordene "skoldkopper" og "ferie" førte hurtigt til ny og overraskende viden: Hvis man har skoldkopper, må man ikke flyve.

Nu skulle vi først flyve hjem om fem dage, men sådan nogle røde knopper forsvinder jo ikke i løbet af en nat. Faktisk kom der mange flere til i løbet af det næste døgn. Det, der i går lignede et par myggestik, havde nu udviklet sig til et sandt fyrværkeri af pletter, som ville gøre en rødspætte grøn af misundelse.

Jeg ringede til vores rejseforsikringsselskab og fik bekræftet, at vi ikke ville få lov til at flyve nogen steder, før en lokal læge havde konstateret, at der var tale om skoldkopper, og derefter på et senere tidspunkt lavet en såkaldt "fit to fly"-erklæring, når skoldkopperne havde fået skorper på og derfor ikke længere smittede.

Fireårige Vera måtte heller ikke spise i hotellets restaurant. Vi havde halvpension med morgen- og aftenbuffet og udviklede et system, hvor min kone gik i restauranten som den første og spiste, hvorefter hun tog en tallerken med op til patienten - og så gik jeg ned til sidst.

To gange om dagen. Ikke optimalt.

Barnet måtte heller ikke være i og ved poolen, så det var nærmest en lettelse, at de spanske vejrguder mest diskede op med mørke skyer og kraftigt blæsevejr.

 

I de efterfølgende dage var jeg i kontakt med forsikringsselskabets sagsbehandlere, sygeplejersker og læger hjemme i Danmark, og der var god service hele vejen igennem.

Vi glædede os over at have en rejseforsikring, som dækkede i situationer som denne. Ekstra hotelovernatninger og restaurantbesøg kan jo godt løbe op, når et ferieophold forlænges i et antal dage.

Det endte med, at vi måtte booke tre ekstra overnatninger og besøge den lokale skadestue tre gange, før en læge frifandt patienten og udstedte et "fit to fly"-dokument, som vi skulle have med i flyveren, hvis nu nogen skulle spørge, hvorfor en fireårig var så voldsomt angrebet af bumser i ansigtet.

 

I mellemtiden var den gode stemning mellem forsikringsselskabets repræsentanter hjemme i Danmark og mig falmet en lille smule. De var dog stadig venlige og professionelle - lidt for professionelle, kunne man mene - for i modsætning til mig havde de læst de små bogstaver i policen og kunne oplyse, at forsikringen kun dækkede omkostningerne for patienten plus EN pårørende.

Hvilket i praksis betød, at jeg som "overskydende" pårørende enten skulle flyve hjem med vores oprindelige fly - og efterlade kone og barn - eller selv betale, hvad det ville koste for mig at få en forlænget "ferie".

Jeg valgte selvfølgelig den sidste løsning. Og det kom til at koste nogle ekstra tusind kroner. Ikke mindst fordi vores oprindelige Ryanair-slagtilbud blev erstattet af nogle mange gange dyrere SAS-billetter - med en mellemlanding i Oslo som sidegevinst.

Men Norge er skam ganske smuk set fra luften. Måske skulle man tage derhen næste gang. Uden skoldkopper i bagagen.

 

  • Af: