Sønderjylland. Området omkring Haderslev Dam er et dejligt naturområde med fugleliv, dådyr, kronvildt - og Pamhule Skov med et godt mountainbike-spor

Den 260 hektar store Haderslev Dam og den mindre sø Hindemade er et dejligt naturområde, der ligger vest for Haderslev. Det er en del af de tunneldale, som blev dannet af isen for 15 millioner år siden.

Vandet i dammen kommer oppe fra blandt andet Tørning Å, og samlet er naturen i tunneldalen smuk og varieret - lige fra Tørning Å til PamhuleSkov, fuglelivet ved Hindemade og den smukke dyrehave ved Haderslev Dam.

Dyrehaven blev skabt i 1994, og det er Danmarks næststørste. Men først og fremmest ligger den med en fantastisk udsigt ud over Haderslev Dam.

Dyrehaven er på cirka 100 hektar, og på en stor del af arealet er der gammel skov. Der går omkring 200 dådyr og 20 krondyr i dyrehaven, og det er nemt at komme forholdvis tæt på dem. Der er fire indgange til dyrehaven, markeret med røde porte, nøjagtigt som de kendte porte i Dyrehaven ved København.

På Bergs Plads i den nordøstlige ende af haven er der borde, bænke og grillsteder samt toiletter. Der er også et shelter, man kan overnatte i.

Hvis man går op på Dronning Margrethe II's Udsigt, kan man se ud over Hindemade, Haderslev Dam og Haderslev by.

Der er gode stier, så man kan vandre eller cykle hele vejen rundt om Haderslev Dam - en tur på godt 12 kilometer. En del af ruten er grus- og jordstier, så hvis man vil på to hjul, bør det være en mountainbike. Og så kan man passende få lidt ekstra motion i Pamhule Skov, hvor der er anlagt en 11 kilometer lang mountainbike-rute.

 

  • Peter_Jensen

    Af:

    Jeg producerer tematillæg - om business, byggeri, energi, ferierejser, golf - og en bred vifte af emner. Jeg startede med journalistikken på Fyens Stiftstidende i 1971 (!). Har siden været omkring DR Fyn, TV2, DR-Sporten og 4 år som mediedirektør i International Table Tennis Federation i Lausanne, Schweiz. Ringen blev sluttet, da jeg vendte tilbage til Fynske Medier i 2007.

Mere om emnet

Se alle
Udflugt til Tørning

Udflugt til Tørning

En by med traditioner

En by med traditioner