Danske Jannes Brunello-eventyr

Det er ikke kedeligt, og det er let fatteligt, når Janne Enevoldsen fortæller om driften på den økologiske vingård Fornacina ved Montalcino.

Danske Jannes Brunello-eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis det står til toscanerne selv, producerer man de bedste vine i Italien. Det er dog næppe en opfattelse, man får de mange andre vindistrikter i støvlelandet til at skrive under på.

Men at der her produceres mange gode vine er uomtvisteligt. På denne tur er der kun plads til et enkelt vingårdsbesøg. Men har man lyst til flere vinoplevelser, er der råd for det. Gislev Rejser har specielle vinhøst-rejser på programmet.

På selskabets vintur til Toscana er der mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med blandt andet mærkerne Chianti, Montepulciano og Valpolicella. At turen kun gøres med bus har en naturlig forklaring: Så er gæsterne i stand til at få flere flasker med hjem, end hvis det er med fly.

Det bliver der også brug for, da vi besøger Brunello-vingården Fornacina tæt på Montalcino. Her residerer danske Janne Enevoldsen med en fortid i Svendborg sammen med sin italienske familie.

Det er lidt af et tilfælde, at hun er havnet her. For godt en snes år siden var hun ansat på et norsk højfjeldshotel. Her faldt hun over en annonce i en dansk avis, hvor vingården Fornacina søgte en værtinde, som kunne stå for salget af gårdens berømte Brunello-vine. Det blev først til ansættelse, og senere dannede hun par med sønnen på gården - Simone Billiorsi - med hvem hun har sønnen Christian. Senere overtog de den daglige drift af gården efter svigerfar Ruggero Biliorsi.

Der er en meget klar arbejdsdeling mellem dem. Svigerfar har ansvaret for vinmarkerne, mens Simone tager sig af det teknisk praktiske indenfor, herunder et tæt samarbejde med vingårdens oenolog. Janne ordner salg og marketing.

Det er helt klart, at man skal kunne lide arbejdet på en mindre vingård. For det er hårdt, og udbyttet står ikke altid mål med anstrengelserne. Dertil er vejrguderne for ustabile.

På vingården Fornacina fremstiller man ikke kun rødvin. Kvaset fra denne produktion bruges efterfølgende til den italienske snaps grappa, som Janne Enevoldsen her viser. I øvrigt producerer man også en glimrende olivenolie.
På vingården Fornacina fremstiller man ikke kun rødvin. Kvaset fra denne produktion bruges efterfølgende til den italienske snaps grappa, som Janne Enevoldsen her viser. I øvrigt producerer man også en glimrende olivenolie.

Glimrende årgange

Men årgang 2016, som netop er tappet på flasker i sommer, er en af de bedre. Det kan hele rejseselskabet konstatere, da Janne efter rundvisning i mark, tappehal og lageret rundhåndet skænker op.

Først den nytappede rosso. Uden at være vinekspert kan man konstatere, at den er ganske glimrende. Og har man tålmodighed, vil den modne endnu mere i løbet af nogle år, hvis den ellers opbevares mørkt og ikke alt for varmt.

Men vi nøjes ikke med rossoen. Brunelloen er efter alles opfattelse virkelig god, og selv om det er en slags vinsmagning, takker stort set ingen nej, da Janne byder rundt anden og tredje gang. Alt imens vi nyder det italienske pålæg og osten, som er stillet frem på store fade.

Clouet - Brunello di Moltalcino Riserva fra 2012 - får endnu flere rosende ord med på vejen. Og sandt at sige ligger den godt på både tunge og i maven. Hvilken herlig dag.

Men herligheden har også sin pris. Hvis man selv tager en flaske rosso med hjem, bliver det 90 kroner. Brunelloen står i 180 kroner, mens riservaen sniger sig op på 270 kroner.

Det er dog en stor besparelse i forhold til de danske priser. Her koster rossoen omkring 185 kroner., mens de to øvrige vine koster henholdsvis 340 og 535 kroner. Vel at mærke hvis man køber seks ad gangen hos den danske importør Lago Import i Nakskov.

Og så lige en ordre fra dansk-italieneren: Husk, at vinen skal serveres ved 17-18 grader for at udløse det fulde smagsudbytte.

Det hellige rum, som nogen kalder stedet, hvor vinen modner på fade under meget kontrollerede forhold. Det ser måske lidt enkelt ud, men Janne Enevoldsen kan berette om en flere år lang proces, inden Brunello-vinene er klar til servering.
Det hellige rum, som nogen kalder stedet, hvor vinen modner på fade under meget kontrollerede forhold. Det ser måske lidt enkelt ud, men Janne Enevoldsen kan berette om en flere år lang proces, inden Brunello-vinene er klar til servering.
Der bliver ikke sparet på de dyre dråber, når Janne Enevoldsen præsenterer Fornacinas vine. Det er helt bestemt ikke en af den slags vinsmagninger, hvor man spytter ud efter at have smagt på vinen.
Der bliver ikke sparet på de dyre dråber, når Janne Enevoldsen præsenterer Fornacinas vine. Det er helt bestemt ikke en af den slags vinsmagninger, hvor man spytter ud efter at have smagt på vinen.

Danske Jannes Brunello-eventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce