Zoo-direktør: Løver i fangenskab er endnu farligere end i naturen

Løverne i Odense Zoo virker ofte lidt dovne og helt upåvirkede af de mennesker, der kigger på dem. Men tag ikke fejl. De er ekstremt farlige, hvis man kommer for tæt på. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Zoo-direktør: Løver i fangenskab er endnu farligere end i naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faktisk er rovdyr i zoologiske haver ofte endnu farligere end ude i naturen, fortæller Jesper Stagegaard, der er direktør i Ree Park på Djursland.

Det kan godt være, at løverne i zoologisk have ser nuttede, ufarlige og mætte ud, som de dovent ligger der i deres anlæg og soler sig. Og måske er det ud fra den betragtning, at en mand søndag følte sig overbevist om det fornuftige i at kravle op ad løvernes inderste hegn i Odense Zoo for at kaste pølser ind til dem.

Men tag ikke fejl. Rovdyr i zoologiske haver er dødsensfarlige at komme i nærheden af.

Det forklarer Jesper Stagegaard, direktør i Ree Park på Djursland.

- De er farligere end ude i naturen. Vi arbejder meget i Masai Mara (nationalpark i Kenya, red.), hvor vi har en camp, og her oplever vi af og til, at løver kommer tæt på eller sågar ind i campen. Men de har en naturlig skyhed overfor mennesker, som gør, at de oftest vælger at forsvinde, når der er mennesker i nærheden, siger han og forklarer videre:

- Zoo-rovdyr er vant til mennesker. De er sågar vant til at blive fodret af mennesker, og derfor har de mistet deres naturlige skyhed. Det gør dem meget farlige, hvis man kommer i nærheden af dem. Derfor er det en på alle måder ufornuftig beslutning af forsøge at komme ind til dyrene.

Reagerer på det unormale

Jesper Stagegaard forklarer, at rovdyr som for eksempel løver opbygger et normalbillede af det, der sker omkring dem.

I Odense Zoo er løverne vant til, at der står mennesker oppe på udkigsklippen og kigger ned på dem. Og de er vant til, at der er mennesker, der kigger ind på dem fra en bestemt afstand ved de vinduer, der er. Derfor reagerer de ikke på det og virker helt rolige.

- Men i det øjeblik noget afviger fra normalbilledet, og hvis noget eller nogen trænger ind på deres territorium, vil de oftest reagere, og så kan det lynhurtigt gå helt galt, forklarer han.

- Man har for eksempel set folk, der stiger ud af deres biler i gennemkørselsanlæg med løver. Det går sjældent godt, for det reagerer dyrene på med det samme, fordi det bryder med normalbilledet.

Generelt god sikkerhed

Sikkerheden er dog generelt rigtig høj i danske zoologiske haver og dyreparker med farlige dyr, forklarer Jesper Stagegaard.

Alle anlæg skal godkendes af dyrefagligt personale, som først og fremmest sikrer sig, at dyrene er grundigt buret inde, så de ikke kan slippe ud.

Desuden sikres publikum, så det for eksempel ikke er muligt pludselig at ende inde hos de rovdyrene, hvis man er uheldig og snubler eller glider.

Ree Park-direktøren mener dog ikke, det er realistisk at bygge anlæg, som ikke kan forceres af folk, der med vilje forsøger det.

- Vi bygger ikke anlæg efter, at der findes idioter - for nu at sige det lidt firkantet. For så skal vi jo til at bygge fængsler, siger han.

I stil med det, der søndag skete i Odense Zoo, har Københavns Zoo to gange i de senere år oplevet, at personer har forceret hegnene til parkens farlige dyr.

Først i 2012, da en 21-årig mand blev fundet død efter at være kravlet ind i tigerburet i løbet af natten. Og igen i 2015, hvor en 28-årig mand i åbningstiden kravlede ind til en isbjørn - men dog overlevede mødet efter hurtig indgriben fra personalet.

Lars Holse, divisionschef for dyreafdelingen i Københavns Zoo, mener heller ikke, at en total sikring imod, at folk kan komme ind, hvis de forsøger det med vilje, er realistisk.

- Kan vi altid holde en person ude? Nej, for selv de bedste fængsler kan folk komme ud af. Vi gør så meget, vi overhovedet kan for at passe på vores gæster, men vi kan ikke tage højde for enhver tænkelig situation, hvor nogen gør noget med vilje. Så ville der ikke være noget, der hed zoologiske haver.

Lars Holse fortæller, at Københavns Zoo i lighed med andre zoologiske haver har et nødberedskab klar, hvis noget uventet skulle ske. Da isbjørne-anlægget i 2015 fik uventet besøg af et menneske, tog det 90 sekunder fra der var slået alarm, til den førte skytte var på stedet. Både isbjørn og menneske overlevede dog.

- Vi fik heldigvis hurtigt situationen under kontrol og bjørnen kom indenfor og manden ud, siger han.

Zoo-direktør: Løver i fangenskab er endnu farligere end i naturen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce