Dyrepassere i Odense Zoo er bekymrede for dyrene efter markante ændringer i fordelingen af arbejdsopgaver. 3F Odense rejser sag mod zoo.

Opdateret med kommentar fra zoodirektør Jens Odgaard Olsson

Der er et begyndende oprør blandt dyrepasserne i Odense Zoo. Blandt de 13 dyrepassere med ansvar for bestemte dyr og dyregrupper får fire ifølge oplysninger fra Fagbladet 3F og Facebook-siden "Boykot Odense Zoo" ændret markant på deres arbejde. De skal ikke længere have specifikke dyr at passe, men skal arbejde i andre funktioner.

Et par af dem skal arbejde i et rengøringsselskab, der blandt andet får til opgave at muge ud under dyrene, men som også vil kunne lave andre rengøringsopgaver i haven. De andre to kommer til at arbejde i et centralkøkken, som forbereder mad til dyrene. De vil også kun blive tilbudt nedsat arbejdstid. Et ønske, som de ikke selv er kommet med.

Set fra dyrepassernes synsvinkel er det en forringelse af deres arbejde og en nedvurdering af deres faglige kompetencer. Samtidig får de tilbageblevne dyrepassere rigtig mange dyr at bære ansvaret for i det daglige.

- Ingen er blevet fyret. To dyrepassere overgår til rengøringsarbejde, som er udliciteret til Midtfyns Totalservice. Det aflaster nogle kvindelige ansatte med tungt arbejde. To andre kommer til primært at arbejde med foderforberedelse. De resterende ni dyrepassere kan koncentrere sig om at træne og passe dyrene, siger zoodirektør Jens Odgaard Olsson.

- Ændringen har været kendt siden januar. Omstruktureringen har været nødvendig, fordi vi har mistet et tilskud til vores elever. Vi vil gerne have elever men nøjes fremover med to. Desuden er der fyret en gartner, siger direktøren.

- Der har været et ønske om regelmæssig soignering af staldene. Bortfaldet af tilskuddet har været drøftet i bestyrelsen, dyrepasserne har vi talt med om en anden indretning af hverdagen. Men det er en ledelsesopgave at gennemføre den nødvendige tilpasning. Vi ønsker at sørge for, at opgaverne bliver løst bedst muligt, siger Jens Odgaard Olsson.

Han ønsker ikke at kommentere på den konkrete dialog med fagforeningen 3F.

Typisk er det dyrepasserne, som opdager sygdom og mistrivsel hos dyrene, som de følger og iagttager dagligt. De opdager små forandringer, som det vil være fornuftigt at gøre noget ved. Enten det er dyrenes adfærd eller deres sundhedstilstand.

En tidligere dyrepasser med tæt kontakt til sine gamle kolleger i Odense Zoo mener, at de ansatte i haven er bange for at stå frem med direkte kritik af direktionen. Han oplever sine eks-kolleger som pressede, og han ærgrer sig over, at der ikke er ordentlige og fair arbejdsforhold i en zoologisk have, der er udnævnt som den bedste lille zoologiske have i Europa.

Det kan skade dyrene

- Man udliciterer alle de hårde rengøringsopgaver. Opgaver, der før var fordelt på 13 dyrepassere. Nu går det så ud over to. Og så mister de resterende dyrepassere overblikket over dyrene, fordi de ikke er med til at tilberede foderet, og fordi de ikke skal stå for soignering i staldene længere. Helheden forsvinder. Det bliver noget samlebåndsarbejde, lyder bekymringen fra Søren Linde i Fagbladet 3F.

3F har derfor rejst sag om brud på loven om information og høring af lønmodtagere i forbindelse med væsentlige ændringer af deres ansættelse. Der er blandt andet også brud på specialarbejderoverenskomsten, idet man omdanner dyrepasserstillinger til køkkenassistentstillinger, vurderer de.

- Vores dybtliggende bekymring er, at det pludselig bliver folk, der ikke har uddannelse, og som ikke kender til dyrs adfærd, der skal stå for at tilberede foder, og som skal stå for rengøring. I sidste ende kan det jo gå ud over dyrene. Vi har ry for at være dygtige og høster anerkendelse for et højt fagligt niveau. Det, frygter jeg, bliver sat over styr, siger tillidsrepræsentant for dyrepasserne, Søren Linde.

Ingen direktørkommentar

Odense Zoo's direktør Jens Odgaard Olsson kom til haven i 2013, hvor han afløste Henrik Lehmann Andersen, der blev direktør for Nordea-Fonden. For nylig er anlægget til kænguruer og røde pandaer blevet gennemgribende moderniseret. Dyrene har fået bedre forhold, og samtidig er publikum kommet helt tæt på.

Umiddelbart efter Henrik Lehmann Andersens farvel til Odense Zoo, forlod også havens næstkommanderende, zoologen Bjarne Clausen, sin post. Han blev direktør for Kattegatcentret i Grenå.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og reporter hos Jysk Fynske Medier. Fyens Stiftststidendes Odense-redaktion. Interview og reportage. Tager også en del billeder og film.

Mere om emnet

Se alle
Ballon-aktivister: Mange dyrepassere støtter kolleger

Ballon-aktivister: Mange dyrepassere støtter kolleger

3
Sympatiaktion: Dyrepassere støtter kollegerne i Odense Zoo med balloner

Sympatiaktion: Dyrepassere støtter kollegerne i Odense Zoo med balloner