17-årige Amin Baram er netop begyndt at læse medicin. Han glæder sig, til han bliver 18 år og kan få SU
ODENSE: Glem alt om, hvad der hedder sabbatår. Glem alt om at rejse jorden rundt, tørre snot på små børnehavebørn eller sidde i rundkreds og synge højt fra Højskolesangbogen.

Det har Amin Baram fra Odense i hvert fald gjort. Den 17-årige dreng valgte at følge regeringens ønske om en eksprestur gennem uddannelsessystemet.

Han er lige begyndt på medicinstudiet på SDU og er dermed en af de yngste nogensinde, der har påbegyndt en uddannelse til læge.

Tidligt ude

Da Amin begyndte i børnehaveklassen på en privatskole i Århus, fandt hans lærere hurtigt ud af, at den spinkle drengs faglige færdigheder rakte til meget mere.

Efter tre måneder flyttede de derfor Amin op i 1. klasse.

Da hans forældre samtidig havde ladet ham starte i børnehaveklassen som fem-årig og ikke, hvilket er det normale, som seksårig, endte den fem-årige dreng i 1. klasse med børn, der var to ældre end han selv.

- Kommunen sendte en person ud for at teste mine faglige kompetencer. Det er selvfølgelig ikke det helt store, når man kun er fem år, men de vurderede, at jeg var klar til at starte i 1. klasse, husker han.

Da både hans far og mor i 1997 fik arbejde i Odense, flyttede familien fra Århus, og i Odense færdiggjorde Amin folkeskolen på Dalumskolen.

En kvik skolegang

Efter sommerferien 2003 traskede Amin Baram ind til sin første time på Sct. Knuds Gymnasium i Odense. På daværende tidspunkt var han 14 år.

På trods af, at hans klassekammerater alle var minimum to år ældre end ham, forløb hans gymnasietid stort set ligesom alle andres.

- Folk tog det generelt fint. Selvfølgelig var der nogle, der snakkede om det hist og her, ligesom der er herude på universitetet, men der var ikke de store problemer.

For Amin var det mere det praktiske, der ind imellem kunne gøre livet som 14-årig gymnasieelev lidt surt. Problemer, han sjovt nok stadig har.

- Det var lidt kedeligt ikke at kunne tage i byen, have kørekort eller få SU.

- Så der var nogle områder, hvor jeg havde nogle "mangler" i forhold til de andre.

Faldt socialt fint til

Han oplevede ingen sociale problemer. Mange kendte ikke hans alder i flere år og opfattede ham derfor ikke som én, der var yngre.

- For mange var det kun et tal, for man kunne ikke se på mig, at jeg var yngre. Jeg har været med til de fleste arrangementer og har haft det lige så sjovt som alle andre.

Amin vil dog ikke anbefale sin hurtige tur gennem uddannelsessystemet til andre i samme situation. Han tror, der kan opstå en uhensigtsmæssig trang til at gøre som de andre, når man er yngre.

- For mig var det ikke det store problem, men for andre kan det godt blive det.

Han gjorde tingene på sin egen måde og havde ingen problemer med at følge med i timerne. Det blev underbygget med en afgangseksamen fra gymnasiet med tre højniveaufag og et snit på 9,6.

Karakteren blev på grund af de tre højniveau korrigeret til 9,9, hvilket nøjagtigt var nok til at sende Amin ind på medicinstudiet gennem kvote 1.

Far og mor er læger

Den vakse knægt har ikke de medicinske interesser fra fremmede.

Amins far er ortopædkirurg og arbejder på Odense Universitetshospital, mens hans mor arbejder som gynækolog på Slagelse Sygehus.

Han har tre søskende. En storesøster, som er tandlæge, en anden storesøster, som også lige er begyndt på medicinstudiet, samt en lillebror, der går i anden klasse.

Forældrenes erhverv, mener Amin, har været med til at præge hans valg af uddannelse.

- Mine forældre har aldrig presset mig. At blive læge er noget, som jeg altid har villet, og det er en del af min identitet.

- Mine forældre har altid bakket mig op og motiveret mig til at tage en uddannelse med fremtid i, og på et ubevidst plan har det helt sikkert haft en indflydelse, at de begge er læger. Jeg har dog valgt det her, fordi jeg har lyst.

- Jeg kender mange, som kommer ud fra gymnasiet med et rigtigt højt gennemsnit, og selv om de kan komme ind på hvilken som helst uddannelse, vælger de at læse noget ordinært. Det har jeg respekt for. De vælger det, de bedst kan lide.

Amin tvivler alligevel på, om hans forældre ville have støttet ham i hans valg, hvis det for eksempel havde været at blive skraldemand.

Han mener, at de ville have argumenteret for, at han skulle bruge sine faglige kompetencer og den mulighed, som det danske uddannelsessystem tilbyder.

Begejstringen over sit nye studium er svær for ham at skjule, og han er da heller ikke i tvivl om, at han har truffet det rigtige valg.

På kort sigt regner Amin med, at han enten må opgive sit job som lærervikar, telefonsælger for Fyens Stiftstidende eller sit arbejde i en tøjbutik, når lektiebyrden bliver for tung.

- Der er en fantastisk god atmosfære herude på universitetet. Et rigtig godt miljø både socialt og arbejdsmæssigt, så jeg er rigtig glad. Nu glæder jeg mig bare til snart at få SU, siger Amin og griner.

Det får han mulighed for, når han den 9. marts endelig fylder 18 år.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Han har irakisk baggrund, men har boet her i 16 år

Alder for studiestart er faldende