Veteranerne har taget godt imod deres fristed i Odense

Veteranhjemmet blev indivet 7. marts af kronprins Frederik. Foto: Mathias Banke

Veteranerne har taget godt imod deres fristed i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Veteranhjem Odense har veteraner siden starten af marts haft et fristed midt i Odense. Nu har dagligdagen indfundet sig, og trods et ønske om flere frivillige er den første måned gået godt.

- Vi har været i gang en måned nu, og veteranerne, der kommer her, har virkelig taget det til sig. Der kommer veteraner stort set hver dag, fortæller Hannah Ussing, der er Veteranhjem Odenses daglige leder.

Veteranhjem Odense er et hus, der grænser op til Ansgars Anlæg ved Sdr. Boulevard. Her er alle krigsveteraner velkomne til at få et afbræk fra den fredelige hverdag, som kan være svær at vænne sig til, når man har haft hovedet fuld af konflikt.

- Siden vi åbnede, har vi fået mange henvendelser både på telefonen og ved besøg fra veteraner og pårørende, der spørger ind til, hvad det er, vi tilbyder, forklarer Hannah Ussing.

Hjemmet tilbyder blandt andet arrangementer, der stables på benene af husets frivillige samt veteranerne selv. For eksempel har en af veteranerne taget initiativ til en walk and talk hver onsdag morgen, hvor veteranerne kan få talt ud om de ting, der fylder i hovedet. Når de kommer tilbage til huset, har en af de frivillige lavet pandekager til dem.

Gennem de sidste par år, inden hjemmet stod klar, har en del af veteranerne mødtes med Hannah Ussing enten på Soldaterhjemmet Dannevirke eller hos Odenses Veterankoordinator en gang om ugen. Den faste kerne af brugere er gode til at byde nye veteranerne velkomne.

- Det er godt, at veteranerne har et godt sammenhold. Det er med til at få stedet til at føles som et hjem, hvor de føler sig trygge og godt tilpas, siger Hannah Ussing.

Før havde Hannah Ussing kontor på Soldaterhjemmet Dannevirke. Flytningen til Veteranhjem Odense har gjort, at flere ved, hvor hun er at finde. Foto: Mathias Banke
Før havde Hannah Ussing kontor på Soldaterhjemmet Dannevirke. Flytningen til Veteranhjem Odense har gjort, at flere ved, hvor hun er at finde. Foto: Mathias Banke

Frivillig hjælp

Hannah Ussing er den eneste i veteranhjemmet, der er lønnet. Resten af arbejdet i huset foretages af frivillige hænder. De laver blandt andet praktiske ting - såsom at ordne have, bage eller slå søm i - og står også for de faste begivenheder. For eksempel er der fællesspisning en gang om måneden, veterancafé hver mandag og spilaften hver anden torsdag.

- Nogle er frivillige ved, at de kommer og bidrager med noget, de kan. Lige nu sidder der en ældre mand på over 80 år i huset. Han er selv fra flyvevåbnet og har doneret en masse modeller af tanks og fly, som han laver sammen med veteranerne. Fælles for alle vores frivillige er, at de er gode til at lytte og kan rumme veteranerne og de ting, de har med i rygsækken, siger Hannah Ussing.

De frivillige bruger som udgangspunkt fire timer om ugen, men mindre kan også gøre det. Lige nu har huset 15 frivillige, men Hannah Ussing så gerne, at det tal kom op på 30:

- Vi er meget afhængige af frivillige for at kunne skabe det trygge miljø, vi gerne vil. Når der kun er mig ansat, er jeg afhængig af, at der er mange frivillige, der støtter op om aktiviteterne og hjemmets brugere.

Tager hånd om PTSD

Stedet er både for raske og syge veteraner, men en overvægt af dem, der besøger hjemmet, døjer med posttraumatisk stress lidelse (PTSD) i hverdagen. Det skyldes, at det ofte er dem, der har svært ved at indgå i almindelige fællesskaber til daglig.

- Veteraner føler sig ofte ensomme, fordi de ikke har nogen i hverdagen, de kan dele deres oplevelser med. Der er ikke nogen, der forstår dem, fordi det er umuligt at forklare det, så andre kan sætte sig ind i det. Men her er der altid nogen, der forstår, hvad de taler om, forklarer Hannah Ussing.

Hvordan PTSD'en kommer til udtryk varierer fra veteran til veteran, men ofte følger der psykiske lidelser med diagnosen. Det kan for eksempel være depression, angst eller hukommelsestab. Nogle forsøger at selvmedicinere for at holde PTSD'en på afstand.

Det kan føre til udfordringer i privatlivet og får hverdagen til at ramle sammen. Sker det, har veteranhjemmet syv værelser, hvor veteranerne kan bo. Den enkelte veteran laver en handleplan sammen med Hannah Ussing, hvor de sætter mål, så veteranen selv bliver i stand til at klare hverdagen igen. Har veteranen et misbrug, skal han være i behandling for det, inden han kan flytte ind.

- De bor her ud fra den kongstanke, at de skal bo her så kort tid som muligt, men så lang tid som nødvendigt for at få dem på ret køl, siger Hannah Ussing.

Hun pointerer også, at den, der bruger hjemmet, holder hjemmet. Det gælder både de daglige og boende brugere.

- Det er ikke et hotel. Vi vil gerne have, at de opretholder deres egen værdighed, for de er voksne mennesker. De er jo ikke handicappede på den måde, at de ikke selv kan lave mad eller rede seng. Måske skal de støttes i at gøre det, og det gør vi gerne. Men målet med at bo her er jo, at de kan komme ud i deres egen bolig igen.

Veteranerne har taget godt imod deres fristed i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce