Venstre vil genåbne budgettet: - Besparelser rammer børn og ældre for voldsomt

- Det rammer alt for voldsomt, når man med besparelserne er ved at tage livet af et par skoler, når normeringerne og åbningstiderne i børnehusene bliver beskåret, og der kommer færre lærere i folkeskolen, mener Venstres Jane Jegind, der vil finde dele af pengene andre steder i det kommunale budget. Arkivfoto: Lasse Hansen

Venstre vil genåbne budgettet: - Besparelser rammer børn og ældre for voldsomt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både halveringen af klippekortsordningen hos de ældre og millionbesparelserne på børn og unge rammer alt for voldsomt, mener Venstre, der derfor opfordrer borgmesteren til at kalde byrådet sammen for at se på, om i hvert fald nogle af kronerne i stedet kan findes i kommunens samlede budget.

Borgmesteren har afvist muligheden.

- Det bliver ikke bedre af det, har han sagt.

Men nu tager Venstre initiativet og opfordrer alligevel Peter Rahbæk Juel (S) til at indkalde til et budgetforligsmøde, hvor byrådets partier kan tage et fornyet kig på det budget og den fordeling af de cirka 12 milliarder kommunale kroner, de besluttede i september. For Venstre mener ikke, det er rimeligt, at både børn og ældre nu rammes af så store millionbesparelser, forklarer Jane Jegind:

- Jeg tror på, vi kan gøre det langt bedre, konstaterer hun.

- Derfor foreslår vi, at et samlet byråd tager ansvar for børn- og ungeområdets økonomiske behov på 43,6 millioner kroner, så det ikke er byens mindste, udsatte børn og skolesøgende, der skal betale for manglende langtidsplanlægning og budgetstyring. Det rammer alt for voldsomt, når man med besparelserne er ved at tage livet af et par skoler, når normeringerne og åbningstiderne i børnehusene bliver beskåret, og der kommer færre lærere i folkeskolen.

Venstre foreslår desuden at finde de 6,7 millioner kroner, der kan forhindre en ellers planlagt halvering af den såkaldte klippekortsordning, som giver plejehjemsbeboere et frirum til - med hjælp fra en plejer - at lave præcis, hvad de har lyst til.

Kort fortalt om besparelserne
Politikerne i både Ældre- og Handicapudvalget og Børn- og Ungeudvalget står lige nu midt i millionbesparelser. Det sker, kort tid efter det røde flertal har hævet skatten med 0,8 procentpoint for at få flere penge til velfærd.Besparelserne skyldes blandt andet tidligere vedtagne spareøvelser, der ikke er nået i mål, og regeringens såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram.

Ældre- og handicapområdet:

- Skal nedlægge cirka 60 stillinger og trække 17 millioner kroner ud af budgettet på 2,2 milliarder kroner.

- Har i år fået 60 millioner kroner fra skattestigningen.

Børn- og ungeområdet:

- Skal spare 26,6 millioner kroner og finde yderligere 17 millioner, der skal bruges andre steder i forvaltningen - blandt andet tandplejen.

- Har i år fået 180 millioner kroner fra skattestigningen og har et samlet budget på cirka 3 milliarder kroner.

- Et sparekatalog har netop været i høring, og på tirsdag den 27. november skal politikerne i Børn- og Ungeudvalget efter planen træffe en endelig beslutning om besparelserne, der blandt andet vil sende børnene tidligere i skole, lukke mellemtrin på to mindre skoler, skære i daginstitutionernes åbningstider og give færre lærere i skolerne og færre pædagoger i børnehaver og vuggestuer.
Med sparekataloget på børn- og ungeområdet vil der blandt andet blive færre lærere til at lære børnene tal og bogstaver i de odenseanske folkeskoler. Det dur ikke, mener Venstre, der opfordrer borgmesteren til at kalde partierne sammen og genåbne budgettet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Med sparekataloget på børn- og ungeområdet vil der blandt andet blive færre lærere til at lære børnene tal og bogstaver i de odenseanske folkeskoler. Det dur ikke, mener Venstre, der opfordrer borgmesteren til at kalde partierne sammen og genåbne budgettet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mindre glitret papir

Med opfordringen følger en liste over de områder, Venstre i stedet vil foretrække at finde millioner. De ønsker imidlertid at holde fast i dele af det sparekatalog, Børn- og Ungeforvaltningen har skruet sammen, og som netop har været i høring.

Det gælder for eksempel besparelserne på ledelse, på heldagsskolen i Vollsmose, på fællesfinansieringen af sygefravær i dagtilbud, på effektivisering af forvaltningens arbejdsgange og på regeringens såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram, som årligt pålægger landets kommuner at spare ved blandt andet øget digitalisering og bedre indkøb. Mere end 25 millioner kroner vil Venstre fortsat hente i Børn- og Ungeforvaltningen.

- Selvfølgelig skal de også bidrage, og det kan godt lade sig gøre uden at ramme kernevelfærden, mener Jane Jegind.

De øvrige millioner, derimod, foreslår Venstre at sikre eksempelvis ved midlertidigt at stoppe opsparingen til letbanens etape to, ved at konkurrenceudsætte rengøring og ved at skære i antallet af medarbejdere i Borgmesterforvaltningen.

Jane Jegind, I vil finde en del millioner hos Peter Rahbæk Juel på borgmesterkontoret og også blandt de forslag, der blev båret ind til budgetforhandlingerne af rød blok. Er det her i virkeligheden politisk drilleri?

- Hvis de har bedre forslag, så er vi lydhøre. Det her er et konstruktivt forslag fra vores side og et oplæg til, at vi sætter os sammen. Vi foreslår at spare på administrationen hele vejen rundt, og ja, vi vil gerne spare en del på Transformation og Strategi i Borgmesterforvaltningen. Selvfølgelig er udvikling vigtigt, men det skal ikke være på bekostning af vores børn, og så må vi lave lidt mindre glitrede papirer og færre fine oplæg.

Som partier kendte I allerede til økonomiske problemer blandt børn og ældre, da I forhandlede budgettet i september. Hvorfor løste I ikke problemet der, i stedet for nu at foreslå at genåbne budgettet?

- For mit eget vedkommende vidste jeg ikke, at udfordringerne var så store. Jeg havde forventet et noget højere ramaskrig fra de partier, der har hævet skatten for at få flere penge til velfærd, og en noget tydeligere melding om den meget store udfordring, siger Jane Jegind.

Her vil Venstre finde millioner
Som et oplæg til nye budgetforhandlinger lægger Venstre forslag frem til besparelser for 52,1 millioner kroner. Her er et udpluk:


Midlertidigt stop for opsparing til letbanens etape to: 9 millioner kroner.


Konkurrenceudsættelse af rengøring: 2,5 millioner kroner.


Reduktion i afdelingen for Transformation og Strategi i Borgmesterforvaltningen: 6 millioner kroner.


Reduktion af “tal-ordentlig”-kampagne: 0,5 millioner kroner.


Besparelse på administration i forvaltningerne for Ældre- og Handicap, for By og Kultur og for Beskæftigelse og Social: I alt 3 millioner kroner.


Effektivisering af arbejdsgange i Børn- og Ungeforvaltningen og reduktion af ledelse: 6 millioner kroner.


Nedlæggelse af heldagsskolen i Vollsmose: 1,5 millioner kroner.


Færre initiativer i styrkelsen af sundhedsplejerskerne: 2 millioner kroner.

Ikke første gang

Ender det politiske Venstre-forslag med en genåbning af budgettet, vil det i så fald ikke være første gang, det sker.

I 2016's begyndelse var det også truende besparelser på byens yngste, der fik SF's Brian Dybro og den daværende socialdemokratiske borgmester Anker Boye til i forening at kalde byrådet sammen for igen at se på kommunens samlede budget.

Dengang lykkedes det - ved at tage kroner op af den fælles kasse - at undgå 20 af de 28 millioner kroner, der skulle være skåret blandt børn og unge.

Og Jane Jegind håber altså, at der også denne gang kan findes budgetpenge til at afværge børne- og ældrebesparelser.

- Vores børn og vores svageste ældre fortjener, at vi i fællesskab i det mindste forsøger at finde en anden løsning. Men hvis de andre partier ikke vil være med, så står vi selvfølgelig ved det budget, vi har indgået forlig om, understreger hun.

Samtlige partier har skrevet under på budgetforliget for 2019, og det vil derfor også være alle otte byrådspartier, der skal samles og nå en enighed, hvis budgettet skal åbnes, og noget skal ændres.

Desuden mener Jane Jegind, at det nu er nødvendigt, at Børn- og Ungeforvaltningen hver måned leverer en økonomisk redegørelse til medlemmerne i Børn- og Ungeudvalget.

- Det skal sikre, at der rettes op i tide på økonomiske udfordringer, inden de vokser sig så store, at det giver udfordringer som dem, vi står med nu. Det kan vi ikke være bekendt, siger hun.

Efter planen skal politikerne i Børn- og Ungeudvalget på deres møde på tirsdag den 27. november tage stilling til millionbesparelserne.

Læs reaktioner fra byrådets partier i løbet af aftenen på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende onsdag.

Venstre vil genåbne budgettet: - Besparelser rammer børn og ældre for voldsomt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce