Venstre i Odense vil fjerne besparelser for 50 millioner: - Vi skal ikke være overivrige

- Vi skal tilpasse regnearkene virkeligheden og lige trække luft ind, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), efter nye prognoser viser, at antallet af børn og ældre ikke stiger så meget som ventet. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Venstre i Odense vil fjerne besparelser for 50 millioner: - Vi skal ikke være overivrige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny befolkningsprognose viser en mindre stigning i antallet af børn og ældre end ventet, og den ekstra velfærdsregning bliver derfor heller ikke så stor. På den baggrund foreslår Venstre nu at fjerne besparelser for i alt 50 millioner kroner på blandt andet kultur, vækst og foreningsliv.

Drop planlagte besparelser for 50 millioner kroner på kulturen, på det frivillige foreningsliv, på miljøområdet og væksten i Odense Kommune.

Sådan er indholdet i et forslag fra Venstre, der ifølge partiets by- og kulturrådmand Jane Jegind reagerer på de seneste befolkningsprognoser fra Borgmesterforvaltningen.

Det er tal og tabeller, der viser, at stigningen i mængden af børn og ældre ikke bliver så voldsom som tidligere forventet, og at behovet for ekstra velfærdspenge derfor bliver tilsvarende mindre.

- Det skal vi ikke bare vende det blinde øje til, men tilpasse regnearkene virkeligheden og lige trække luft ind, understreger Jegind.

Sammen med resten af Økonomiudvalget har hun for få måneder siden besluttet, at der allerede på næste års budget skal findes 200 millioner kroner, som skal rykkes fra især administration, kultur og vækstinitiativer i retning mod velfærd. De millioner skal sikre, at det nuværende velfærdsniveau på for eksempel skoler, i dagtilbud og ældrepleje også kan leveres til det stigende antal børn og ældre frem til og med 2023.

Men ifølge den nyeste prognose - den er fra marts i år - er der altså alligevel ikke brug for 200 millioner kroner i 2023, men tættere på 150 millioner.

Det ønsker Venstre nu at tage konsekvensen af, og partiet vil derfor på byrådmødet i næste uge forsøge at samle et flertal for at droppe en god bid af de varslede besparelser og omprioriteringer.

- Ja, vi skal sikre velfærden til det stigende antal børn og ældre. Men vi skal ikke være overspareivrige og uden grund ødelægge noget, der skaber livskvalitet for borgerne, fremhæver Jane Jegind.

Den demografiske udfordring
På grund af et stigende antal både børn og ældre har prognoser og beregninger vist, at der i Odense frem mod 2028 vil mangle op mod en halv milliard kroner årligt til skoler, dagtilbud og ældrepleje.Det har fået Økonomiudvalget til i første omgang at beslutte, at der i forbindelse med budgetforhandlingerne i september skal omprioriteres 200 millioner årlige kroner til velfærd fra næste år.

60 millioner kroner skal spares på administrationen, hvor cirka 100 medarbejdere skal fyres, mens 140 millioner skal hentes på blandt andet kulturområdet, vækstinitiativer, fritidsområdet og vedligeholdelse af bygninger og veje.

Derudover har politikerne nedsat en velfærds-taskforce, der skal finde svar på, hvordan der på længere sigt kan sikres velfærd til den stigende mængde børn og ældre.

Odense Kommune har i år et samlet budget på 12,3 milliarder kroner.

Vil fjerne endnu mere

Og sådan en livskvalitet bliver blandt andet skabt af et stærkt, frivilligt foreningsliv, et rigt kulturliv, gode miljøindsatser og solide vækstinitiativer, mener Jegind, der derfor vil skåne netop de områder for besparelser for i alt 50 millioner kroner.

Det er mest områder i din egen forvaltning - hvorfor lige der?

- Det har ingen betydning, hvilken forvaltning det ligger i. Det handler om, at det er besparelser, der rammer vores borgere. Vores frivillige foreninger skal have ordentlige rammer, for det er i den grad velfærd. Kulturen står til at blive enormt hårdt ramt, men er også med til at give kvalitet i mange menneskers liv. Det er vigtigt ikke at skære miljøindsatserne ned til et minimum, og vi skal ikke forringe mulighederne for at skabe væksten, for det er skatteindtægter, forklarer hun.

Jane Jegind tilføjer, at Venstre ønsker at løfte yderligere af besparelserne, hvis der - som både Venstre og Socialdemokratiet nu taler for i valgkampen - kommer hjælpende kroner fra Christiansborg til at betale for velfærd til det stigende antal ældre og børn.

Og så undrer hun sig i øvrigt over, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) med de nye prognoser i favnen ikke selv har taget initiativ til at justere sparekravet.

- Det her er ikke ukendt viden for borgmesteren, men der er ikke kommet nogen udmelding, konstaterer Jegind.

Forslaget fra Venstre skal efter planen diskuteres i byrådssalen 22. maj.

Venstre i Odense vil fjerne besparelser for 50 millioner: - Vi skal ikke være overivrige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce