Venstre får ingen opbakning: Flertal siger nej til at droppe besparelser for 50 mio.

- Vi skal ikke overspare, siger Venstres Jane Jegind, der på grund af nye befolkningsprognoser vil undlade at spare 50 millioner kroner. Men end ikke den anden borgerlige repræsentant i Økonomiudvalget - Søren Windell (K) - er klar med uforbeholden støtte. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Venstre får ingen opbakning: Flertal siger nej til at droppe besparelser for 50 mio.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hverken SF eller Radikale Venstre ønsker trods nye befolkningsprognoser at fjerne de millionbesparelser, som Venstre foreslår. Heller ikke Konservative står klar med nogen uforbeholden støtte til det borgerlige forslag.

Det kan godt være, at nye prognoser viser, at der frem mod 2023 er brug for 50 millioner kroner mindre end forventet til at sikre velfærd til det stigende antal børn og ældre.

Men i Økonomiudvalget står Venstre alene med ønsket om med den viden i hånden straks at fjerne planlagte besparelser for et tilsvarende millionbeløb på blandt andet kultur, foreningsliv og vækst.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afviste allerede mandag forslaget:

- Jeg er oprigtigt forundret og målløs over Venstres forslag, og jeg kunne da godt tænke mig, at Venstre havde modet til at stå fast på vores aftale.

En aftale, der for nylig er indgået omkring Økonomiudvalgets mødebord, og som betyder, at der på næste års budget skal findes 200 millioner kroner, som skal rykkes fra især administration, kultur og vækstinitiativer i retning mod velfærd. De millioner skal sikre, at det nuværende velfærdsniveau på for eksempel skoler, i dagtilbud og ældrepleje også kan leveres til det stigende antal børn og ældre frem til og med 2023.

Og nu bakker også andre partier i Økonomiudvalget altså op om borgmesteren og hans afvisning af Venstre.

- Vi skal stå ved den plan, der er lagt, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Skulle det vise sig, at vi ikke får brug for så mange penge, så trænger velfærdsområderne til et boost og en ekstra skilling. Med aftalen holder vi kun velfærdsniveauet på status quo, og det, synes jeg faktisk ikke, er godt nok. Alene af den grund bør vi fortsætte.

- Det er i øvrigt iøjefaldende, at det lige er i Jane Jeginds egen By- og Kulturforvaltning, hun vil frikøbe besparelser.
Brian Dybro (SF) om Venstres forslag om at fjerne besparelser for 50 millioner kroner

Ingen håndbremse

Samme holdning har beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF).

- Lad os nu holde fast. Det vil være klogt. Det her er så stor en dagsorden med så mange usikkerheder, at det ikke giver mening at begynde at trække i håndbremsen. Vi har forpligtet os til at omprioritere 200 millioner kroner, og gør vi som Venstre vil, kommer vi til at skulle ud i en runde mere på et tidspunkt, mener Dybro.

- Og så er det i øvrigt iøjefaldende, at det lige er i Jane Jeginds egen By- og Kulturforvaltning, hun vil frikøbe besparelser, bemærker han.

Heller ikke hos Konservative henter Venstre uforbeholden støtte.

Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) siger:

- Jeg synes, det er ærgerligt, at borgmesteren er så afvisende. Jeg vil ikke selv afvise - hvis der er et flertal for det - at se på omprioriteringerne igen, men jeg synes, det var mere passende at diskutere det forligspartierne imellem end at gå i pressen.

- Vi skal også lige slå koldt vand i blodet og se, hvad taskforcen kommer med af idéer.

Det er en velfærds-taskforce, som politikerne har nedsat for at få leveret idéer til, hvordan Odense Kommune på længere sigt kan sikre velfærden til de flere børn og ældre, og som i juni skal præsentere deres oplæg.

Helt på månen at fyre

Hos Venstre er politisk ordfører Christoffer Lilleholt ærgerlig over ikke at kunne samle noget flertal.

- Jeg undrer mig over, at de andre partier ikke vil tage bestik af situationen, når kort og terræn ikke længere passer sammen. Med den nye prognose har udgangspunktet for omprioriteringerne ændret sig, konstaterer han.

Samtidig peger Lilleholt på, at både Venstre og Socialdemokratiet i folketingsvalgkampen har meldt ud, at de vil prioritere penge til velfærd til det stigende antal børn og ældre.

- Derfor vil det være helt på månen at gå ud og fyre en masse medarbejdere. Det er ikke ordentlighed, mener han.

Befolkningsprognoser og beregninger fra Borgmesterforvaltningen har vist, at stigningen i mængden af både børn og ældre betyder, at der frem mod 2028 vil mangle op mod en halv milliard kroner årligt til skoler, dagtilbud og ældrepleje.

Venstres forslag bliver politisk diskuteret på næste uges byrådsmøde.

Venstre får ingen opbakning: Flertal siger nej til at droppe besparelser for 50 mio.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce