Velfærden skal bruge pengene: HCA Festivals og blomsterfestivalen kan miste millioner

HCA Festivals, der i flere år blandt andet har lyst rådhuset op, er blandt de vækstinitiativer, der risikerer at få skåret den kommunale støtte på grund af et stigende behov for velfærdskroner. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Velfærden skal bruge pengene: HCA Festivals og blomsterfestivalen kan miste millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alene fra Borgmesterforvaltningens budget skal der flyttes knap 70 millioner kroner til velfærd, og det kan blandt andet koste mere end hver 10. stilling og støtte til HCA Festivals og Odense Blomsterfestival.

HCA Festivals mister millionstøtte. Også Odeon får mindre til events, ligesom byens blomsterfestival får færre kommunale kroner at blomstre for. Samtidig forsvinder en tredjedel af de to sekretariater, der tiltrækker vækst og investorer.

I næste uge skal borgmester og rådmænd i Økonomiudvalget give et ja eller nej til direktørgruppens samlede forslag til, hvordan Borgmesterforvaltningen skærer 68,1 millioner kroner årligt for at rykke pengene videre til velfærd.

Forslagene betyder, at 52 af forvaltningens knap 500 stillinger forsvinder.

De 20,6 millioner har udvalget allerede sagt god for skal ramme Borgmesterforvaltningens administration og dér især skære på cheflaget, på kommunikation og på HR.

Men nu konkretiseres også de resterende 47,5 millioner, som forvaltningen skal levere. Den absolut største bid - den er på cirka 23 millioner - tages af den pulje på 100 millioner kroner, et stort byrådsflertal hvert år har afsat, efter Odense Business Task Force i 2013 leverede anbefalinger til at få gang i byens vækst.

De penge er blandt andet blevet brugt på støtte til store events som Tinderbox, til at sænke erhvervslivets skatter og afgifter og til at tiltrække nye virksomheder. Men nu er vurderingen altså, at der godt kan hives penge ud af puljen.

Derfor skal der spares
Prognoser viser, at der frem mod 2028 vil mangle tæt på en halv milliard årlige kroner i Odenses kommunale budget, hvis det nuværende velfærdsniveau i daginstitutioner, skoler og plejecentre også skal leveres til det stigende antal børn og ældre.Derfor har Økonomiudvalget besluttet allerede på næste års budget at omprioritere 200 millioner kroner til velfærd, og det er den sum, de politiske udvalg lige nu arbejder på at finde.

Desuden har rådmænd og borgmester nedsat en velfærds-taskforce, der i juni ventes at præsentere idéer til, hvordan velfærden på længere sigt sikres.

Væksten er i gang

- Vækstraten var noget lavere, da pengene blev afsat, og dengang var det nødvendigt med en ekstraordinær indsats, siger Odense Kommunes stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.

- Men nu er der kommet dokumenterbart mere gang i væksten, og selv om en kommune som Odense selvfølgelig fortsat er nødt til at have en betydelig opmærksomhed på at understøtte væksten, så skal vi bruge fællesskabets ressourcer der, hvor effekten er størst, understreger han.

Og derfor foreslår direktørgruppen for eksempel at skære to millioner kroner af den årlige støtte til HCA Festivals, at der bliver for 2,5 millioner kroner mindre i tilskud til aktiviteter som Gaffa-Prisen og Music Days i Odeon, at i alt fem millioner fjernes fra vækst-sekretariatet og Invest in Odense, ligesom Odense Blomsterfestival mister halvdelen af den hidtidige kommunale støtte på en million kroner årligt.

Hos HCA Festivals har direktør Peter Bøgholm tidligere understreget, at det ikke bliver uden konsekvenser for festivalen, hvis det kommunale tilskud bliver beskåret.

- Sidste år udgjorde det kommunale tilskud på fire millioner kroner 20 procent af vores samlede budget. Derfor vil det gøre ondt, hvis der skæres i tilskuddet, og det vil give færre tilbud til festivalens gæster, har han sagt:

- Det sender også et vigtigt signal over for eksempelvis fonde, at kommunen bakker op.

Mere i vente

Økonomiudvalget har møde onsdag i næste uge, og i den efterfølgende uge - tirsdag den 4. juni - skal de øvrige politiske udvalg vurdere forvaltningsforslagene til, hvordan de kan omprioritere kroner til velfærd til både børn og ældre.

I By- og Kulturforvaltningen ventes især kulturområdet at blive hårdt ramt, når der skal findes i alt 57,5 millioner kroner. Beskæftigelses- og Socialforvaltningen skal levere 21 millioner, mens Børn- og Ungeforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen står for henholdsvis 6,1 og 7,8 millioner.

Præcis hvor mange fyringer det vil resultere i, er endnu usikkert, men alene den samlede besparelse på administration betyder 100 nedlagte stillinger på tværs af kommunen.

Først i forbindelse med de endelige budgetforhandlinger til efteråret vil det stå klart, hvilke medarbejdere der ikke længere skal have kommunal løn. Og den lange proces giver både ondt i maven og uro blandt de ansatte, har repræsentanten for alle akademikere ansat i Odense Kommune påpeget.

Odense Kommunes samlede budget er på cirka 12,5 milliarder kroner.

Velfærden skal bruge pengene: HCA Festivals og blomsterfestivalen kan miste millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce