Stik imod tidligere udmeldinger vil Odenses borgmester Anker Boye (S) hæve kommuneskatten til 25,5 procent og på den måde skaffe 300 millioner kroner til børn, unge og ældre.

Han har holdt hårdt og længe på, at man ikke kan bruge penge, man ikke har.

Men nu laver Odenses borgmester Anker Boye (S) det, han selv kalder et gearskifte, og anbefaler byrådet at søge om lov til at sætte kommuneskatten op.

- Jeg synes, tiden er kommet til det. Medarbejderne og den service, vi giver vores børn, unge og ældre, har været under hårdt pres så længe, at vi er nødt til komme dem i møde, siger han.

Odenses kommunale skatteprocent er 24,5 procent, den vil borgmesteren hæve til 25,5 procent og dermed sikre 300 millioner kroner i kassen.

- Og jeg skal ikke lægge skjul på, at de første penge, vi får, skal gå til børn og unge. Og derefter også de ældre. Ikke til noget andet sniksnak, konstaterer han.

Det er en økonomiaftale mellem regeringen og KL, der gør det muligt for få kommuner at søge om lov til skattestigninger. Sidste år var der afsat en pulje på i alt 200 millioner kroner til formålet, ingen ved endnu, hvor stor den pulje bliver i år, men Anker Boye erkender, at det er urealistisk at få lov at hente skattestigninger for 300 millioner kroner første år.

- Men så kan vi gøre det over nogle gange og lave en trappestige, så vi stille og roligt de kommende år kan få den ekstra finansiering til at hjælpe vores medarbejdere og servicen på daginstitutioner, skoler og ved ældre. Så de slidte hænder kan blive gode igen, siger han.

Han fastholder, at vækststrategien er god og rigtig, fordi den på sigt skal skaffe job og skatteindtægter, men giver Christiansborg skylden for, at det nu er nødvendigt med en højere skatteprocent.

- Christiansborg kan ikke holde nallerne væk. De bliver ved med at pille i vores slunkne kasse, forklarer han og nævner blandt andet det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det betyder, at Odense Kommune i år skal aflevere 85 millioner kroner til staten, næste år 170 millioner og året efter 255 millioner.

Hos Enhedslisten i Odense tager rådmand og politisk ordfører Brian Skov Nielsen begejstret imod nyheden om Anker Boyes skatteplaner:

- Jeg betragter det som en stor sejr, for jeg har i min tid i byrådet ikke bestilt andet end at tale for bedre velfærd og flere skatteindtægter. Så jeg er glad for, at borgmesteren endelig lytter, konstaterer han.

Odense Kommune har Fyns laveste skatteprocent med 24,5 procent - og den position vil Odense bevare, selv om Anker Boye nu vil hæve skatten til 25,5.

En sådan stigning betyder, at hver odenseaner over 20 år i gennemsnit skal betale 161,9 kroner mere i skat om måneden.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
8
Rød aftale om højere skat: Penge fordeles til børn og ældre

Rød aftale om højere skat: Penge fordeles til børn og ældre

Nu kan man se forskel på partierne igen

32
Odenseanerne om skattestigning: Ja tak til mere velfærd

Odenseanerne om skattestigning: Ja tak til mere velfærd