Vejen banet for forandringer i Vollsmose

Medierne flokkedes om byrådspolitikerne, så snart de trådte ud af mødelokalet på Odense Rådhus tirsdag eftermiddag. Fra venstre er det Brian Skov Nielsen (EL), Søren Windell (K), Jane Jegind (V) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Malene Birkelund

Vejen banet for forandringer i Vollsmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Repræsentanter fra de forskellige politiske partier i Odense Byråd blev tirsdag enige om at skubbe til den bold, der på et tidspunkt skal vælte nogle af boligblokkene i Vollsmose omkuld. Fokuspunkterne blev indskærpet, og før sommerferien skal en ghettokøreplan ligge klar.

Der var ingen politiske diskussioner, da repræsentanter fra de politiske partier i Odense Byråd sidst tirsdag eftermiddag mødtes for at lægge grundstenen til den forandringsproces, der blæser over Vollsmose og andre ghettoområder. Tiden blev brugt på at tale sig frem til forhandlingsforløb, der skal ramme en køreplan ind, som et flertal enedes om at få færdig før sommerferien.

En køreplan, som er et opgør med bydelen som ghetto, og som kommer til at bestå af tre hovedpunkter: først og fremmest de fysiske forandringer, som handler om nedrivning af nogle af boligblokkene, dernæst opgøret med ghettoens parallelsamfund og endelig en plan for, hvordan man får kickstartet integrationen og sikret, at flere af Vollsmoses beboere frem over kommer i job.

- Det sidste punkt omkring beskæftigelse er jeg især meget tilfreds med at have fået sat på dagsordenen, for det har glimret ved sit fravær hver gang, regeringen har nævnt ghettoplanen, sagde SF-rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen Brian Dybbro efter mødet.

Sagen kort
På tirsdagens møde blev politikerne indkaldt til at drøfte den kommende, kommunale køreplan, der læner sig op af regeringens ønske om "ghettofri by 2010".

Planen kommer til at bestå af følgende tre hovedpunkter: De fysiske forandringer i bydelen, som kan være nedrivning af nogle af boligblokkene, opgøret med ghettoens parallelsamfund, og endelig en plan for beskæftigelsen blandt Vollsmoses beboere.

Byrådets politikere er enedes om at kunne lægge sådan en plan frem før sommerferien.

Det betyder, at der i de kommende måneder - ud over almindelige byrådsmøder og udvalgsmøder - vil være løbende møder om ghettoplanen med politikerne.

Ikke mere snak

Bortset fra Enhedslisten var der på mødet enighed blandt politikerne om, at ghettoområdet trænger til mere end et lægetjek. Inden mødet havde et flertal af partierne tilkendegivet, at de gerne ser nogle af bydelens boligblokke revet ned, men ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel (S) står sådan en konkret handling ikke lige for. For selv om der er politisk vilje til at komme hurtigt i gang, skal en kommende plan for Vollsmose samtidig være både grundig og gennemtænkt.

- Vi skal skynde os langsomt, fordi vi skal give os tid til at virkelig at forstå kompleksiteten i problemerne. Samtidig vil det også hjælpe på løsningerne, hvis der kommer lidt benzin på motoren i form af økonomisk støtte fra regeringen, sagde Peter Rahbæk Juel.

Ifølge by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) skal politikerne denne gang ikke nøjes med at problematisere ghettoens udfordringer men også handle på dem.

- Vi skal gøre noget, der er radikalt anderledes, end vi under skiftende regeringer har gjort de sidste 20 år, men før vi gør det, skal vi have alle regeringens redskaber og planer op af kassen og se det hele igennem og tænke det hele igennem, sagde hun.

Jane Jegind er ikke så bekymret over, hvorvidt der følger midler fra regeringen med til den plan, hendes eget politiske bagland på Christiansborg er kommet frem til. "Intentionen fra regeringen er jo netop, at vi skal have en ghettofri by i 2030, og derfor er den jo også interesseret i, at det kommer til at ske", som hun sagde.

Respekt for bydelens beboere

Konservatives rådmand Søren Windell, der sidder i Ældre- og Handicapforvaltningen, henstillede sine byrådsfæller til, at selv om rådet nu har fået travlt med at lave forandringer i en hel bydel, skal det også ske i respekt for de knap 10.000 mennesker, der bor derude, og som bliver berørte af forandringerne.

- Vi gør kun dette her én gang, og derfor skal det gøres rigtigt, sagde han.

Som den eneste byrådspolitiker har han sin helt egen Vollsmose-plan, fordi han op til kommunalvalget hævdede at ville flytte ud i ghettoen for at opleve den indefra.

- Den plan er i hvert fald ikke blevet mindre aktuel nu, og eftersom jeg regner med at få noget ud af besøget, som jeg kan bruge i forbindelse med byrådets kommende ghettoplan, skal jeg flytte derud, mens vi arbejder med den, sagde han.

Vejen banet for forandringer i Vollsmose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce