Varmestue afhængig af hjælp udefra for at klare opvasken

En udbrændt opvaskemaskine var ved at sætte en prop i madforsyningen til de socialt udatte i varmestue i Nørregade. Levnedsmiddelkontrollen kræver, at maskinen kan varme vandet op til højere temperaturer end de almindelige husholdningsmaskiner, men en donation fra Albani Fonden på 30.000 kroner har nu løst problemet. Onsdag var en anden giver også på plads i varmestuen, da Smarteyes udlevere gratis briller til 42 brugere med synsproblemer. Foto: Michael Berg, Kirkens Korshær

Varmestue afhængig af hjælp udefra for at klare opvasken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirkens Korshærs varmestue i Nørregade er afhængig af hjælp fra fonde og legater for at klare nogle af hverdagens små og store problemer. Senest er Albani Fonden trådt til med 30.000 kroner til en ny erhvervs-opvaskemaskine, og Smarteyes har lavet synsprøver og briller til 42 brugere.

Kaj Skjølstrup, leder af Kirkens Korshærs varmestue i Nørregade, vidste ikke umiddelbart, hvor han skulle finde pengene, da varmestuens opvaskemaskine for nylig brændte sammen. En ny, der kan klare de særlige varmekrav, Levnedsmiddelkontrollen kræver, kostede 37.500 kroner.

Varmestuen serverer hver morgen brød med smør, og brugerne kan købe ost, æg og kaffe til. De kan også få gratis havregryn, mælk og te. Til middag er der varm mad for 17 kroner. Men serveringen betyder også, at der er mange kopper, tallerkener og bestik, som skal vaskes op.

Derfor blev Kaj Skjølstrup lettet, da Albani Fonden og direktør Poul Nissen fortalte, at fonden gerne vil hjælpe med 30.000 kroner.

- Vi burde nok have lagt ind i budgettet, at opvaskemaskinen kunne gå i stykker, men vores tilskud fra det offentlige kan kun dække en lille del. Derfor er vi afhængig af legater og fonde, vi kan rende på dørene, siger Kaj Skjølstrup.

Briller til 42

Varmestuen i Nørregade besøges hver dag af omkring 75 mennesker.

Og for de 42 af dem bliver hverdagen nu lidt klarere. Onsdag var Smarteyes nemlig tilbage på varmestuen for at uddele gratis briller efter tidligere på måneden at have givet de interesserede her en gratis synstest.

- Mange af dem vi møder i Kirkens Korshærs varmestuer ser dårligt, men de har hverken råd eller ressourcer til at ændre på situationen. Derfor er vi meget glade for samarbejdet, siger Kaj Skjølstrup.

Når det står så dårligt til med synet hos så mange, skyldes det, at de socialt udsatte og hjemløse skal frem og tilbage mellem optiker og kommune flere gange for at få dokumenteret et behov. Det har mange af dem ikke overskud til.

- Nogle havde alvorligt dårligt syn og trængte meget til briller. Nu har jeg foreløbig set 25 få deres nye briller, og det er dejligt at se folk blive glade og også være lidt stolte over, at det ser godt ud, siger Kaj Skjølstrup.

Varmestuen i Nørregade har et budget på omkring 2 millioner kroner. Odense Kommune yder et tilskud på 1,1 million kroner, mens brugerne selv betaler omkring 200.000 kroner for den mad, de spiser, og kaffen, de drikker. Resten af pengene kommer ind via gaver, indsamlinger og fra Kirkens Korshærs tre genbrugsforretninger.

Varmestue afhængig af hjælp udefra for at klare opvasken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce