SF' kalder Jan Boyes optræden uanstændig. - Ærgerligt, siger Venstre.
ODENSE: Efter et til tider meget dramatisk forløb måtte borgmester Jan Boye (K) i aftes nå frem til, at hans idé om billedligt talt at sprænge det kommende vandkulturhus i luften led en krank skæbne.

Socialdemokraterne og SF, der sammen med Konservative og Venstre står bag kulturstrategien - betalt af millionerne fra salget af Elsam-aktier - ville ikke være med til at skrotte vandkulturhuset og erstatte det af et mere ordinært vandland, som borgmesteren foreslog.

Borgmesteren kalder Stina Willumsens udtalelser for et urimeligt personangreb.

- Jeg mener, at vi i stedet for at bruge 200 millioner kroner på et vandkulturhus, skal putte halvdelen af pengene i renovering af skoler. Vi har alligevel penge til at lave et vandland på Odense Havn til glæde for rigtig mange odenseanere, siger Jan Boye.

Forslaget blev mødt af nærmest vantro fra forligspartnerne, Socialdemokraterne og SF.

Efter et par tænkepauser meddelte de to partier i løbet af et møde på kun 10 minutter, at de ikke vil genforhandle indholdet.

- Mangel på god stil

Bagefter udtrykte SF's Stina Willumsen træthed over borgmesterens opførsel, som hun kaldt uanstændig og mangel på god stil.

- I et forlig skal alle være tilfredse. Og det var vi fire partier. Arena Fyn var for eksempel ikke vores idé - heller ikke musik- og teaterhuset. Men vi bakker loyalt op om beslutningerne. Borgmesteren bør respektere beslutningen i stedet for at forsøge med denne magtdemonstration, siger Stina Willumsen.

Hun mener også, at Jan Boyes forslag er endnu en del af det, hun kalder "hanekampen" mellem Jan Boye og Anker Boye.

- Og så er det ringe politisk lederskab, at Jan Boye ikke vedstår sig de aftaler, hans parti tidligere har lavet.

- Urimeligt angreb

- Jeg kalder det rettidig omhu, svarer Jan Boye.

Borgmesteren kalder Stina Willumsens udtalelser for et urimeligt personangreb.

- Vi har mange gange tidligere åbnet forliget om kulturstrategien, nemlig når beregninger viste, at vandkulturhuset blev dyrere. Nu synes vi, det var tiden at spørge forligspartnerne, om de vil være med til at trække en streg i sandet.

Rådmand Anker Boye (S) var meget vred over Jan Boyes forsøg på at få åbnet forliget.

- Kulturstrategien, der finansieres af de såkaldte Elsam-penge, består af en række blomster, hvoraf flere er helt færdigudviklet. Derfor er det uhørt at forsøge at tage én blomst ud af buketten, siger Anker Boye (S), i hvis borgmestertid kulturstrategien blev lavet.

- Det rigtige tidspunkt

Venstres Lars Chr. Lilleholt beklager, at S og SF ikke vil være med til at åbne forliget.

- Venstre mener, det vil være klogt at lave vandkulturhuset om til et vandland og på den måde få frigjort 100 millioner kroner til andre presserende opgaver i Odense som for eksempel renovering af skoler. S og SF har nu ansvaret for, at det nu meget fordyrede projekt gennemføres, siger venstremanden.

Budgetordfører for de Konservative, Lars Havelund, konstaterer, at prisen på huset er blevet næsten fordoblet.

- Det var det rigtige tidspunkt at få vurderet, om vi skal fortsætte. Vi får for over 200 millioner kroner endda en skrabet udgave. Derfor ville vi høre, om ikke de øvrige forligspartier ville træde på bremsen. Desværre sagde de nej.

Vandkulturhuset skal ligge på Odense Havn på den såkaldte Kulturø og er et af Odense Kommunes afgørende bidrag til at skabe udvikling på den havn, der i de seneste år er omdannet fra industriområde til en ny bydel.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Rådmand: Odenses børn skal ikke mangle

Rådmand: Odenses børn skal ikke mangle

Færre penge til Danmarks børn

Færre penge til Danmarks børn

De får penge