Væresteder for udsatte skifter kurs

Kirkens Korshærs varmestuer i Odense skal være bedre til at hjælpe brugerne, når de vil have ændret ting i deres liv. Derfor skifter varmestuerne til fremover at være såkaldte "være-, gøre- og handlesteder" i stedet. - Vi kommer ikke til at arbejde med handleplaner, som man gør i kommunerne, men vi arbejder ud fra, hvad brugerne ønsker, siger leder af varmestuen i Østergade, Heinz Wolf. Arkivfoto

Væresteder for udsatte skifter kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirkens Korshær ændrer strategi for sine væresteder. De udsatte ønsker et bedre liv, og derfor bliver værestederne fremover til være-, gøre- og handlesteder, hvor brugerne for eksempel kan prøve at komme i praktik i en genbrugsbutik. Der er ingen handleplan - og ingen konsekvenser, hvis det går galt.

Langt de fleste brugere af Kirkens Korshærs varmestuer i Odense har ønsker for fremtiden - ting, der skal være anderledes.

De ønsker skal værestederne være bedre til at arbejde med. Og derfor ændrer man nu strategi, fortæller leder af Kirkens Korshærs varmestue og natvarmestue i Østergade i Odense, Heinz Wolf.

- Vi bliver til være-, gøre- og handlesteder i stedet. Vi kommer ikke til at arbejde med handleplaner, som man gør i kommunerne, men vi arbejder ud fra, hvad brugerne ønsker, siger han.

Fastholder en håbløs situation

Skiftet kommer også som en reaktion på korshærens arbejde med mennesker, der er i landet uden lovlig opholdstilladelse, de såkaldte illegale immigranter.

En TV 2-dokumentar, "Illegal i Danmark", viste blandt andet en af Kirkens Korshærs medarbejdere i København, som opfordrede en migrant til at tage sort arbejde for at overleve. Det blev han senere sigtet for, ligesom Kirkens Korshær har måttet betale 170.000 kroner tilbage til Socialstyrelsen, fordi man ikke kunne garantere, at alle brugerne af et nødovernatningstilbud i Hellig Kors Kirke i København var i landet legalt.

Det førte til ændringer i Kirkens Korshærs politik, som har måtte erkende, at man ikke kan løse al nøden i Danmark: - Vi har vurderet, at vi ved at hjælpe dem, fastholder dem i en håbløs situation med hjemløshed, som Heinz Wolf forklarede. Derfor vil vi nu i stedet prøve at hjælpe dem med at komme hjem.

Betragtningen om, at værestedernes hjælp kan fastholde folk i en håbløs situation med hjemløshed, kan imidlertid også overføres til nogle af de faste, primært danske brugere af Kirkens Korshærs varmestuer. Og det er en anden årsag til kursskiftet. Danske hjemløse skal også have mulighed for at blive hjulpet til et bedre liv - hvis de selv vil.

- Alle brugerne har noget, de ønsker anderledes. Det kan være at få deres egen lejlighed, det kan være at komme i praktik på en arbejdsplads. Vi har allerede prøvet at have nogen i praktik i en af vores genbrugsbutikker, og det har været interessant at se, hvordan der lige pludselig sker noget positivt, siger Heinz Wolf.

Ingen bærer nag

Lyder det lidt som det, kommunens jobcenter også arbejder med, så er der en væsentlig forskel her:

- Hvis folk ikke vil mere, kan de bare holde op, uden det får nogen konsekvenser. Ingen bærer nag - det er kun noget, vi gør for at hjælpe de brugere, der ønsker forandringer i deres liv, betoner Heinz Wolf.

Varmestuerne vil fortsat hylde budskabet fra Piet Hein om, at "mennesker, der ved bedst, hærger verden som en pest" og derfor være et sted uden løftede pegefingre.

Væresteder for udsatte skifter kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce