I 2030 skal kun to procent af odenseanerne ryge - den ambition har byrådet vedtaget.

Væsentlig færre odenseanere skal tænde en cigaret, når året bliver 2030.

Mens 17 procent af Odenses beboere i dag er rygere, så skal tallet til den tid ned på to procent, lyder den vision, byrådet på initiativ af Sundhedsudvalget har vedtaget. Og i 2025 skal byens første røgfri generation være en realitet.

Ud over rygestopkurser - som for eksempel det i det fri - er der også politiske forslag om at indfri den røgfri ambition ved at lave forbud mod rygning i skoletiden og på offentlige steder som kommunale legepladser, ved busstoppesteder og idrætsfaciliteter.

- Rygning er den enkeltstående risikofaktor, der har størst betydning for folkesundheden. Og når vi gør en aktiv indsats i forhold til at nedbringe antallet af rygere, vil det også være med til gøre op med uligheden i sundhed, har Brian Dybro, SF-formand for Sundhedsudvalget, forklaret.

En håndfuld andre danske kommuner har på lignende vis sat konkrete tal på en rygestopambition, og ifølge Kræftens Bekæmpelse er det en international trend.

Opgørelser fra Odense Kommune viser, at der hver uge er ni unge i Odense, der begynder at ryge. Hvert fjerde dødsfald kan relateres til røgen, og det svarer til 421 dødsfald hvert år i Odense.

I Odense Kommune er der afsat 5,8 millioner kroner årligt til at slukke cigaretterne. Det ønsker seks ud af ti rygere at gøre - og tre ud af fire har forsøgt.

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.