V ønsker pilotprojekt med frisk mad på to plejecentre

Byens Køkken producerer hver dag 2500 måltider mad. Ambitionen er at lave hjemmelavet mad, bare i kæmpe portioner. Maden leveres i vakuumpakkede plastikbakker til opvarmning. Men der er også mulighed for at bestille rå råvarer og fersk kød, som derefter kan tilberedes lokalt på plejecentrene. Eller brød og kagedej, der kan bages af personalet på plejecentrenArkivfoto: Lasse Hansen.

V ønsker pilotprojekt med frisk mad på to plejecentre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Medlemmerne af Ældre- og Handicapudvalget er blevet enige om at undersøge prisen for et forsøg med frisklavet mad på to plejecentre.

Odense: Kort tid efter at Odense Kommune har fået 26 millioner kroner til at forbedre køkkenfaciliteterne på byens plejecentre og sikre, at mere mad kan laves lokalt, kommer Venstre med et forslag om, at madlavningen på to plejecentre skal laves helt fra bunden.

I dag leveres maden til alle plejecentre i kommunen fra det store produktionskøkken i Hjallese, Byens Køkken.

Forslaget går på at lave et pilotprojekt, hvor to plejecentre får den fulde madproduktion i plejecentrets eget køkken. Efter en periode med lokal madlavning skal der laves en tilfredshedsundersøgelse, der skal sammenlignes med tilfredshedsundersøgelser på to lignende plejecentre, der hvor maden fortsat leveres fra Byens Køkken.

Venstres Brian Lauridsen forklarer:

- Når vi kommer rundt på plejecentre går rigtig megen snak om mad. Det er noget af det, man går meget op i, når man er blevet beboer på et plejecenter. Ofte er der et ønske om at få madlavningen ud på plejecentrene igen. Det er jo hundedyrt, og vi har lige lavet Byens Køkken, men det er min og Venstres holdning, at hvis det er det, borgerne ønsker, så er det det, vi skal arbejde hen imod.

Brian Lauridsen og Venstre er interesserede i at få dokumentation for, at det virkelig øger livskvaliteten at få frisklavet mad.  

- Det er interessant at måle om tilfredsheden og livskvaliteten stiger, som jeg forventer, den vil gøre. Hvis livskvaliteten stiger, så er det den vej, vi skal, og så kan vi ikke bare sidde med det i Ældre- og Handicapforvaltningen. Så skal sagen på kommunens store budget, siger Lauridsen.

Fakta
I 2008 blev storkøkkenet i Hjallese taget i brug for at centralisere madlavningen til de ældre.I november 2014 skiftede det navn til Byens Køkken. Og holdbarheden på maden blev sat ned fra 17 til tre dage.

Med de 26 millioner kroner fra staten vil Odense Kommune indrette kølefaciliteterne i biler og på plejecentrene, så man i højere grad kan lave eksempelvis fersk kød og fisk på centrene. Man vil også forbedre køkkenerne i plejecentrene, så beboerne i højere grad kan medvirke i tilberedningen af maden.

 

Presset økonomi til ældre

De øvrige medlemmer af Ældre- og Handicapudvalget var enig i, at det kan være en ide at undersøge, hvad det vil koste at lave sådan et pilotprojekt, fortæller rådmand på området Brian Skov Nielsen.

- Det er jo ikke gratis at ansætte folk på plejecentrene til at lave mad. Udvalget besluttede, at vi vil have belyst, hvad det koster at lave sådan et forsøg. Vi ville også gerne have en pris på, hvad en generel brugerundersøgelse koster, for man kan jo diskutere, om det er repræsentativt, hvad der foregår på bare to plejecentre. Vi lavede en brugerundersøgelse tilbage i 2013, men siden er tingene lavet om, og borgerne får friskere, mere økologisk mad og kvaliteten er generelt løftet. Det kunne jo være interessant at se, om der er sket en udvikling. Om der stadig er den store utilfredshed, folk taler om, siger rådmanden.

Udvalget har nu bedt forvaltningen regne på dels pilotprojektet og dels på en generel tilfredshedsundersøgelse, men hverken Brian Skov Nielsen eller Brian Lauridsen kan endnu pege på, hvor pengene skal komme fra.   

- Når vi ved, hvad prisen er, må vi se, om vi kan finde pengene inden for vores eget budget. Vores udfordring er, at vi får flere og flere plejekrævende borgere og borgere med demenssygdomme, og det presser forvaltningens økonomi. Vi skal vende hver femøre, før vi bruger den, og det gælder jo også her, bemærker Brian Skov Nielsen.

25 millioner kroner fra staten

I slutningen af maj fik Odense Kommune 26 millioner kroner fra regeringens og Dansk Folkepartis pulje til forbedring af plejehjemskøkkener.

I Odense Kommune skal pengene blandt andet bruges til at lave en såkaldt ubrudt frysekæde, så mere fersk mad kan tilberedes i plejecentrenes egne køkkener. Pengene går også til at indrette køkkenerne, så de ældre bedre selv kan deltage i madlavningen.

Brian Lauridsen medgiver, at der er flere gode ting på vej, som kan forbedre maden til de ældre.

- Det er ingen hemmelighed, at de to år jeg har siddet i udvalet, har vi rusket op i det, så alle er klar over, at man kan lave dele af madlavningen på centrene. Der er virkelig sket et løft, og det her skal blot starte et forløb, så vi indenfor nogle år har et kvalificeret grundlag at træffe en beslutning på.

V ønsker pilotprojekt med frisk mad på to plejecentre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce