"Uvildige" bisiddere?


"Uvildige" bisiddere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune - og her specielt Ældre-/ Handicapforvaltningen - har lige før jul fået en ret så uvelkommen hilsen fra Tilsynsrådet.

Faktisk så uvelkommen, at den i skrivende stund endnu ikke ses lagt ud på postlisten, men den kan dog læses på www.statsamt.dk.

Sagen drejer sig bl.a. om serviceniveauet for hjemmehjælp; under visitationen har man som borger naturligvis ret til en bisidder (det har man i alle afgørelsessager), men som Tilsynsrådet påpeger i afgørelsen:

"Det er dog i strid med lovgivningen, når kommunen i servicedeklarationen stiller krav om, at brugeren udover pårørende alene kan lade sig repræsentere af en "uvildig" bisidder".

Og efterfølgende har man så spurgt kommunen om, hvad den i så henseende vil foretage sig.

Det er menneskeligt at fejle, men det er forkasteligt at fremture. Odense Kommune stiller det samme ulovlige krav til bisiddere, både i sager om hjemmepleje, personlig pleje, støtte til praktiske opgaver samt visitation til plejehjems-boliger.

Man skulle synes, at det enkleste ville være blot at rette sig ind efter Tilsynsrådets afgørelse. Det vil dog næppe være den løsning, Odense vælger.

Sidste år fik jeg fra en team-leder i hjemmeplejen et uofficielt, men derfor ikke nødvendigvis u-kvalificeret slag på tasken: Ca. 1/3 af de visitationer, der gives til midlertidig hjælp, overgår senere til varig.

Dette er et næsten abnormt højt forholdstal, og var man u-venlig, kunne man påstå, at Odense Kommune både prøver og tørrer den af på trængende, ældre medborgere.

Af ren og skær venlighed vil jeg derfor alene henholde mig til antydningens fine kunst. Varig hjælp er nemlig gratis; midlertidig hjælp betales af borgeren.

Derfor er der som ingensinde før brug for, at der er bisiddere og repræsentanter for borgerne, der aktivt vil tale DISSES sag - i stedet for regneark-drengenes og bureaukraternes.

Hvad vil ellers blive det næste - at kommunen kræver, at også advokaterne skal være "u-vildige"? - Ja, jeg spørger bare, men får jeg også svar?

Kristian Kristiansen er forfatter og bor på Roesskovsvej 27, II tv., 5200 Odense V.

"Uvildige" bisiddere?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce