Ikonisk løb

I 1978 løb 1364 løbere det allerførste Evenyrløb. Dengang kunne ingen af løbets ophavsmænd have forestillet sig, hvor vildt et vokseværk folkefesten ville blive ramt af. I år rundes den halve million

Odense: I maj 1978 skænkede de færreste odenseanere Eventyrløbet mange tanker. Det var første gang nogensinde, det skulle afvikles, og folkene bag havde ingen storstilede ambitioner for løbet, hvis undfangelse skete på et ganske uformelt møde imellem fire mand, som med simple strøtanker fik sat et par ord på, hvad løbet skulle indeholde.

- Det var jo ingenting. De havde set, hvad der var af løb i Eremitagen og ved Marselisborg. Et lignende løb kunne man da sagtens afholde i Odense, men der var jo ingen, der på det tidspunkt havde vildfarne drømme om, hvad det kunne række til, siger Niels Selck, der er PR-ansvarlig for Eventyrløbet.

At det skulle komme så vidt, som til, at 2017 bliver det 40. af slagsen, ville ifølge Niels Selck have været en utopi i 1978.

- Det ville de ikke have haft nogen som helst anelse om. Det skulle jo bare lige afvikles den ene gang. Hvis man dengang havde sagt bare 10 gange, havde arrangørerne rystet på hovedet, griner han.

Største endagsløb

I år runder Eventyrløbet en halv million deltagere i alt siden starten. En milepæl, der umiddelbart kunne være spået hårde vilkår for realisering, skeler man til storebrødrene fra Aarhus og København, hvor deltagerantallet har været støt faldende siden de to løbs respektive storhedstid.

- Samtidigt er vi bare vokset og vokset for hvert år, indtil vi nåede et leje op igennem 00'erne, hvor vi simpelthen ikke måtte være flere af sikkerhedshensyn. I 1978 deltog 1364 løbere og vi har været op til 25.000, hvilket er for mange. I år lander vi omkring 23.000 og passerer dermed de 500.000 samlet. Vi er Danmarks største endagsløb.

Hvad har gjort, at I har kunnet blive ved med at vokse?

- Løbekulturen har jo haft vokseværk. Men over årene er Eventyrløbet blevet meget mere end bare et løb. Du kan komme her og løbe stærkt og udfordre dig selv, men du kan også bare gå rundt og drikke bajere. Den uhøjtidelige stemning og hyggen har gjort det til noget ganske særligt. Man er ikke for tyk eller langsom her. Alle kan deltage uden at føle sig utilpas. Desuden har erhverslivet jo taget det så meget til sig, at vi har tilladt os at kalde det Fyns største firmafest, siger Niels Selck.

Koncert og børn

Niels Selck rammer nok hovedet på sømmet. For med over 900 motionsløb i Danmark skal der diskes op med noget ekstraordinært, som kan fastholde interessen.

- Vi har børneevents i hallen og har det næststørste børneløb i landet. Så det kan selvfølgeligt trække nogle børnefamilier til. Vores koncerter har også trukket ret godt. I år kommer TV2 (bandet) i anledning af jubilæet. Og i 2002, da vi fejrede 25 år havde vi Lars Lilholt. Det var en stor succes.

Har I ambitioner om mere?

- Ikke som sådan. Altså, vi kan ikke være flere deltagere, men vi bliver selvfølgelig ved med at skulle forny os. Jeg tror alle omkring Eventyrløbet er blevet overraskede over, hvor stærk en rod det har slået i odenseanernes bevidsthed. Det svarer alligevel til, at 12 procent af byen deltager hver gang. Vi afviklede engang løbet 1. maj og rystede lidt i bukserne. Men også det år var der en kolossal opbakning.

I anledning af jubilæet og det dermed 40. løb, vil avisen over de kommende uger op til 25. maj kigge nærmere på de gode historier, Eventyrløbet gemmer på.

  • Af: