Unik gammel mønt fundet på mark ved Odense

Karolingisk mønt slået under Pippin den Anden af Aquitanien. På møntens ene side står skrevet: "PIPPINUS REX", som betyder Pippin konge. På den anden side står skrevet: "Aquitania"
Foto: Asger Kjærgaard, Odense Bys Museer.

Unik gammel mønt fundet på mark ved Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amatørarkæologer bliver ved med at gøre epokegørende fund

En i Danmark ny og ukendt frankisk mønt fra 800-tallet er dukket op ved Vester Kærby.

- Det er en lille sensation, siger Jens Christian Moesgaard fra Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet om en frankisk mønt af karolingisk type. Mønten er fundet ved Vester Kærby øst for Odense, og den blev sidste år indleveret til Nationalmuseet. Nu er den erklæret for danefæ.

Mønten er fundet af amatørarkæolog Brian Bechmann på en meget stor vikingeplads, som han selv har været med til at opdage.

- Jeg gik over marken en augustdag lige efter, der var pløjet og sået, og jeg så mønten ligge på overfladen, fortæller Brian Bechmann, der fandt mønten uden at bruge sin detektor.

Jens Christian Moesgaard bekræfter, at mønten er enestående i Danmark.

- Det er en såkaldt obol slået mellem år 845 og 848. Mønter som denne er fundet i udlandet, men i Danmark er det den første af sin slags, siger han.

Navnet Pippin den Anden af Aquitanien siger næppe nogen danskere ret meget. Han var en konge af det karolingiske dynasti og regerede fra 838 - 864 i Aquitanien, som var en del af Frankerriget.

I de seneste år er der dukket forbavsende mange frankiske mønter op på Fyn. De er især fundet på værkstedpladser som Vester Kærby og handelspladser som Havsmarken på Ærø, der i vikingetiden var rige og magtfulde områder. Derfor tyder meget på, at mønterne har været brugt til at handle med.

- Netop dette eksemplar fra Vester Kærby er imidlertid gennemboret og har været benyttet som smykke. Mønter var sjældne i 800-tallet, så det gav sikkert status at bære en om halsen, siger Jens Christian Moesgaard.

Der er fundet flere karolingiske mønter og andet rigt vikingeudstyr i Vester Kærby samt i et stort område mellem Odense Fjord og Kerteminde Fjord. Arkæolog på Odense Bys Museer, Mogens Bo Henriksen, er ikke tvivl om, at området var meget rigt og tæt bebygget i vikingetiden.

- Pladserne ligger som perler på en snor over et område på flere kvadratkilometer, og det vil ikke undre mig, om hele området mellem fjordene har været bebygget med værksteds- og handelspladser som en slags forløber for middelalderens Odense, siger Mogens Bo Henriksen og fortsætter:

- Detektorfolkene har fundet smykker og sølvskatte, samt vægtlodder, der sammen med mønterne vidner om handel. De har også fundet rytterudstyr og våben, som er fremstillet og repareret i værkstederne.

Brian Bechmann og hans faste detektormakker Benny Pennerup har siden fundet af den sjældne mønt gjort et hav af andre fund i området mellem Odense Fjord og Kertinge Nor.

- Der er ingen tvivl om, at der har været et kæmpe kompleks af bopladser, siger Brian Behmann.

Unik gammel mønt fundet på mark ved Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce