Ungdomsskole hjælper forvirrede unge på rette spor

Mathias Clemsen er med i projektet "Ungdomsuddannelse til Alle", der er etableret i Korsløkke Ungdomsskole-regi. Mathias Clemensen, er i praktik hos VVS-firmaet Max Enggaard, mens han tog 10. klasse.
Foto: Jørgen Hansen

Ungdomsskole hjælper forvirrede unge på rette spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prisbelønnet projekt sikrer unge en fremtid ved at sende dem på arbejdsmarkedet i 10. klasse.

KORSLØKKE: For meget blyant og for lidt hammer får hvert år tusindvis af unge til at droppe ud af erhvervsskoler landet over, før grundforløbet er i hus.

Men på Korsløkke Ungdomsskole i Odense har et særligt 10. klasse-forløb siden 2007 formået at fastholde de unge.

Det sker ved at kombinere skolebænk og virkelighed med et års forpraktik på en virksomhed på Fyn.

Efter et år i "Erhvervslivets 10. klasse" begyndte 10 af klassens elever sidste år på Odense Tekniske Skole. Og samtlige har i dag fuldført.

- Vi har nogle elever, som ikke er klar til at komme på arbejdsmarkedet. De har brug for at få noget mere selvtillid og noget mere røv i bukserne, hvis man kan sige det sådan. Og de er nogle rigtig gode elever, bare de lander ved den rigtige arbejdsgiver, siger Sven Erik Schmidt, der er afdelingsleder på Korsløkke Ungdomsskole.

Mange af de unge er skoletrætte, trænger til at få optimeret karaktererne fra folkeskolens afgangseksamen og er for umodne til arbejdsmarkedet.

Men det kan et år med tre dage på arbejde og to dage i skole hver uge rette op på.

Og arbejdsgiverne får også meget med, fortæller Max Enggaard, der driver eget vvs-firma i Skt. Klemens og har taget flere unge ind.

- Vi har mangel på unge i erhvervslivet, og det er en god måde at prøve nogle unge af, uden at de brænder et helt grundforløb af. Og så er det også interessant at se, hvordan de udvikler sig, fortæller Max Enggaard.

- De lærer den der kultur, der er i en virksomhed at kende. Der er stor forskel på at få det hele serveret på en skole og så at komme ud blandt arbejdskolleger. Pludselig opdager du, at du skal møde klokken syv om morgenen og opfylde et erhverv hele dagen. Det er noget andet end at gå i skole, siger han.

Ifølge Torben Pilegaard Jensen, der forsker i unge og frafald ved Anvendt Kommunal Forskning (AkF) er idéen rigtig god. For stadig flere drenge har det svært i et uddannelsessystem, indrettet til piger.

- Det lyder som en rigtig god idé. For der er et voksende problem med at få drengene til at gennemføre en ungdomsuddannelse. De har brug for en undervisning med et mere praktisk udgangspunkt. Og det burde man rette op på i folkeskolen, siger Torben Pilegaard Jensen.

Hvert år forlader 10.000 unge folkeskolen uden nogensinde at gennemføre en ungdomsuddannelse. Og det kan være fatalt på længere sigt.

- Nogen begynder bare at gå derhjemme og kan se frem til et liv på overførselsindkomst. Det at du får en grundlæggende uddannelse som ung, har vist sig at være en forudsætning for at videreuddanne sig senere, siger han.

Både Torben Pilegaard Jensen og repræsentanter for Korsløkke Ungdomsskoles særlige 10. klasse deltager i dag på konferencen "Ungdomsuddannelse til alle" i Odense Congress Center

Ungdomsskole hjælper forvirrede unge på rette spor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce