Ukrudt udfordrer Odenses grønne ambitioner

Ukrudtet er ved at vokse Odense over hovedet. Enten skal brug af pesticider genindføres, ellers skal der flere penge til, vurderer By- og Kulturforvaltningen. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Ukrudt udfordrer Odenses grønne ambitioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Visionen om Odense som "Danmarks grønneste storby" sættes på prøve af ukrudt, der skyder op mange steder i kommunen. Enten skal pesticider genindføres i bekæmpelsen - eller også skal det årlige budget til ukrudtbekæmpelse mere end fordobles, vurderer By- og Kulturforvaltningen.

Når By- og Kulturudvalget tirsdag mødes bliver det bl.a. for at drøfte en rigtig dilemmasag.

Ukrudtet er ved at vokse Odense over hovedet mange steder i kommunen. Det forvolder skade på fortove og belægninger, som får forkortet sin levetid med store udgifter til følge, og sagen er, at hvis situationen skal bringes under kontrol med det nuværende budget til ukrudtbekæmpelse, så er der ingen vej uden om at genindføre pesticider, vurderer By- og Kulturforvaltningen. Odense Kommune ophørte ellers med at bruge pesticider i 1998.

Siden da er ukrudtsbekæmpelse foregået via gas-afbrænding, som ikke skader grundvandet, men det er mindre effektivt og kræver flere arbejdstimer for at holde ukrudtet i ave. Skal der styr på ukrudtet med de nuværende metoder, skal det årlige budget til ukrudtsbekæmpelse øges fra i dag 3,5 millioner kroner årligt til fremover 8,5 millioner kroner om året - altså mere end en fordobling.

Flere af udvalgets partier erkender forud for udvalgsmødet, at sagen er fuld af dilemmaer. På den side står miljøhensyn og på den anden side økonomi. Konservatives Kristian Guldfeldt siger:

- Den korte version er, at vi vil gerne passe på naturen, og derfor er vi varsomme, når vi bliver præsenteret for en sag som den her.

Men I vil også gerne passe på pengene?

- Ja, vi vil gerne tage miljøhensyn, men det skal også gå hånd i hånd med økonomien. Det nytter ikke noget at sætte økonomien over styr.

S vil fastholde grønne ambitioner

Skal Odense følge sin egen vedtagne politik om at være "Danmarks grønneste storby", så er det svært at se, hvordan genindførelse af pesticider kan forsvares.

Det erkender Anders W. Berthelsen fra Socialdemokratiet, som efter en intern drøftelse i byrådsgruppen er nået frem til, at pesticider ikke er vejen frem.

- Vi skal have en løsning, som fastholder, vi er Danmarks grønneste storby, siger han.

- Det er et helt forkert signal, hvis vi siger til landbruget og til haveejerne, at de skal holde sig fra noget, der skader vores undergrund (pesticider, red.), hvis kommunen selv begynder at bruge det.

Socialdemokratiet vil bede forvaltningen undersøge en gang til, om ikke der kan findes en pesticidfri løsning, som er billigere end den nuværende. Udvalgsmedlemmerne er bl.a. blevet kontaktet af et firma, der i øjeblikket tester en ny pesticidfri metode, som firmaet hævder er billigere, og det vil Anders W. Berthelsen bede By- og Kulturforvaltningen kigge nærmere på.

Hvad hvis det viser sig, at det er, som forvaltningen indtil videre har vurderet: At der ikke er andre udveje end at vælge mellem brug af pesticider eller et markant forøget budget til ukrudtsbekæmpelse?

- Hvis det er prisen, så må det være sådan. Den kortsigtede løsning er at se rent økonomisk på det. Men den langsigtede løsning er at tænke på vores miljø. Vi ved, regningen kommer senere. Meget af det, vi i dag støder på (i grundvandet, red.), er jo konsekvensen af de ting, der foregik i 1970'erne, påpeger han.

Flere modeller i spil

Valgte politikerne at se stort på miljøet og genindføre brug af pesticider, kunne det årlige budget til ukrudtsbekæmpelse faktisk reduceres til under det halve af i dag.

Det ville frigøre op i mod to millioner kroner om året til andre formål.

En anden løsning, forvaltningen peger på, er brug af såkaldte fedtsyrer, som ifølge forvaltningen er relativt let nedbrydelige. Med den metode kunne en effektiv ukrudtbekæmpelse opnås med det nuværende årlige budget på 3,5 millioner kroner, vurderer forvaltningen. Men der er stadig tale om et middel, der defineres som et pesticid, og Danmarks Naturfredningsforening har ifølge Anders W. Berthelsen forleden påpeget, at metoden ikke er uden risiko for miljøet.

- Der er flere indvendinger. Hvis det regner, ryger det alligevel ned i grundvandet. Og det kræver ligeså meget arbejdstid som den nuværende metode med gasbrænding. Det skal vi have spurgt forvaltningen til, og det er i hvert fald ikke noget, jeg vil ja til nu, siger han.

Kristian Guldfeldt fra Konservative er også forbeholden:

- Hvis det er rigtigt, at man med fedtsyrer osv. i dag kan ukrudtsbekæmpe på en måde, der ikke er til skade for naturen, så er det fint. Men jeg har brug for noget mere faglig viden, inden jeg kan sige, hvad det er for en beslutning, vi skal træffe, siger han.

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) kalder sagen et "ægte dilemma". Fuld genindførelse af pesticider støtter hun ikke.

- Det er en bog, vi har lukket, og det skal vi ikke tilbage til, siger hun.

Men omvendt er nedbrydningshastigheden på fortovene på grund af ukrudt alarmerende.

- Skal vi fortsætte som nu, er jeg nødt til at appellere til, at flertallet ved budgettet skal finde nogle flere penge til vedligeholdelse. Men jeg synes, det er værd at lave en vurdering af, om det er fedtsyrer, vi skal til at forsøge os med. Men jeg har brug for en faglig uddybning, siger hun.

I øvrigt er det ikke kun på fortovene, forvaltningen lægger op til at overveje pesticider. Det gælder også i plejen af kommunens boldbaner.

Brian Skov Nielsen, Enhedslisten, siger, han var ved at få kaffen galt i halsen, da han læste dagsordenen.

- Nogen må have spist søm, konstaterer han og slår fast, at partiet vil stemme imod.

Ukrudt udfordrer Odenses grønne ambitioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce