Udstilling: Kunsten at lære hinanden at kende

Fie og Jesper Carstensen med billedserierne, som de har fået tilbage fra almindelige odenseanere, der har valgt at være deltagere i deres SDU-projekt. Foto: Nils Svalebøg

Udstilling: Kunsten at lære hinanden at kende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægtepar bruger fotoudstillingen "Story of us" til at genskabe den fællesskabsfølelse, de synes, vi går og glemmer i hverdagen. Redskaberne er analoge hverdagsbilleder fremstillet med éngangskameraer, og det hele ender i en eksamen på SDU.

Det er en kold tid, vi lever i. Ikke kun når man snakker om vejret, men især når man snakker om at komme hinanden ved. Dét, politikerne kalder sammenhængskraft, og som også kan omtales som fællesskabsfølelsen - eller mangel på samme.

Det synes ægteparret Jesper og Fie Carstensen, der i dag åbner udstillingen "Story of us" med hverdagsfotos taget af almindelige odenseanere i deres lokalområde, Godthåbsgade-kvarteret. Billeder, som de har fået, ved at hænge 55 engangskameraer op omkring i kvarteret med opfordring til at bruge det og returnere billederne til dem.

- Det er nødvendigt at se den slags billeder i verden anno 2018, fordi den fremstår så perfekt. Det handler om at vise den bedste side af "mig og mit liv", når vi lægger iscenesatte billeder ud på Instagram eller Tumblr, men det er også en ensom tid, vi lever i, siger Fie Carstensen, 36 år:

- Og netop fordi alle hele tiden iscenesætter sig selv, blev vi enige om, at hvis der kom 10 kameraer tilbage med billeder, man ikke kan redigere i, ville vi være tilfredse, men så kom der 23 ud af 55. Og det er hårrejsende, hvad folk har sendt ind til os. Autentisk. Vi er virkelig ydmyge og beærede over, at så mange vil være med i projektet. På den anden side er det vigtigt, for når der er mange, går oplevelsen fra et "mig" til et "vi".

- Det er hårrejsende, hvad folk har sendt ind til os. Autentisk. Vi er virkelig ydmyge og beærede over, at så mange vil være med i projektet.
Fie Carstensen - halvdelen af kunstprojektet "Story of us"
Projekt Story of us
Fotoprojektet "Story Of Us" laves af Fie og Jesper Carstensen i forbindelse med deres fælles kandidatspeciale i Kultur og Formidling på SDU.

Parret har allerede bestået projektets teoretiske del med et 12-tal. Næste del er praktisk og skal aflevere først i juni 2018.

Projektet har modtaget 20.000 kroner fra Odense Kommunes By- og kulturforvaltning. Desuden har fotobutikken "Click" sponsoreret fremkaldelsen af de analoge film, ligesom en 8. klasse fra Munkebjergskolen er hyret til at hjælpe med projektet før og under udstillingen og derved tjener 3000 kroner til hjælp til en skoletur til Tjekkiet.

Ferniseringen finder sted i Beboerhuset i Godthåbsgade 30 B fredag 16. marts fra kl. 17-22. I weekenden er der åbent fra klokken 11-15.

Ved ferniseringen sælges cd'er med billederne. Overskuddet går til næste arrangement samme sted.

Ingen masker på

Ligesom i fortidens familiealbum sidder langt fra alle projektets billeder lige i skabet. Nogle er overbelyste, mens andre er slørede, men det har ikke forhindret ægteparret i at tage dem med på udstillingen. Holdningen er, at hverdagen også er fuld af fusere.

- Uden de her billeder ville vores projekt ikke lykkes, så vi er så taknemmelige for, at folk vil deltage. Billederne er meget ærlige, siger 41-årige Jesper Carstensen, der har arbejdet med kunst og street-art i flere dele af verden og gennem hele sit voksne liv. Blandt andet har han i 2012 været med på street-art-udstilling på Brandts.

Jesper og Fie Carstensen mødte hinanden 10 år tidligere, mens de begge studerede på Den Frie Lærerskole i Ollerup, og ind til for et halvt år siden boede de stadig på Sydfyn. Men deres fælles studie i kulturformidling på SDU, som fotoudstillingen er en del af, og deres store børns fritidsinteresser trak dem til Odense. Fotoprojektet er derfor også parrets egen introduktion til familiens nye nærområde.

- Det bliver spændende at se, om nogle af deltagerne kommer, men om der kommer 30 eller 100, ved vi ikke, siger Jesper Carstensen, der synes, at ferniseringen har et andet formål end at være en præsentation af en række fotografiske værker:

- Mit håb er, at billederne - eller kunsten - kan være en form for samtalestarter. Det er mødet med mennesker, der er spændende, og dem, der har valgt ikke at være med i vores projekt men kommer for at se på dem, der er med, kan måske fornemme, hvad de er gået glip af. Så opdager de, at de har maske på, mens det er mere spændende at være oprigtig i sit møde med nye mennesker, og måske får de også lyst til at smide maskerne og turde være med, siger Jesper Carstensen.

Plads til flere

Jesper og Fie Carstensen er allerede så tilfredse med deres projekt, at de sagtens kan se, at det i en ny form kan overføres til andre bydele - som for eksempel Vollsmose. De synes, det er en god måde at åbne samtaler om hvordan man har det på. Også samtaler om integration.

- Der er jo en del tomme felter i udstillingen, fordi vi ikke fik alle kameraerne tilbage, men dem har vi valgt at tage med alligevel. Og vi har valgt at lade dem stå tomme netop for at vise, at der er plads til flere i fællesskabet, siger Jesper Carstensen.

Udstilling: Kunsten at lære hinanden at kende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce