Udskældte regler skaber frustration og splid mellem butikker med børneudstyr

Betina Winther fra Ønskebørn er ved at drunke i varer i sin nuværende butik og ønsker derfor at finde et større sted. Men det er ikke helt let på grund af de regler, der gælder. Foto: Svalebøg.

Udskældte regler skaber frustration og splid mellem butikker med børneudstyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regler, hvis logik kan være svær at forstå, skaber frustrationer i Odense SØ-området. Én butik med børneudstyr mener, at én af konkurrenterne snyder, uden Odense Kommune griber ind.

Indehaver Betina Winther fra Ønskebørn i Odense ville egentlig gerne flytte til større lokaler og udvide butikken.

Men juridisk benspænd gør det svært, ja nærmest umuligt, føler hun.

For de egnede lokaler i området omkring Bilka og Rosengårdcentret, hvor hun gerne vil blive, er placeret på steder, hvor der ifølge Odense Kommunes kommuneplan ikke må ligge en børneudstyrsbutik som Ønskebørn.

- Jeg kan ikke komme videre, selv om jeg gerne ville, og selv om fremgangen i omsætningen er til det, siger hun og viser rundt i den nuværende butik på Ørbækvej, hvor varerne bogstaveligt talt må stables oveni hinanden på grund af pladsmangel.

Siden Ønskebørn åbnede i lokalerne på Ørbækvej, er varesortimentet vokset betragteligt, og det ses.

- Vi har kigget på et lokale, der ligger lige herovre på Rødegårdsvej, som er perfekt. Det er noget større, og der er alt, vi skal bruge. Og så er det stadig her i området, hvor vi gerne vil være. Men vi må ikke flytte dertil, får vi at vide fra kommunen, når vi henvender os. Det skyldes, det ligger i et erhvervsområde og ikke i et område for detailhandel, siger Betina Winther med tydelig frustration i stemmen.

Mange steder må Ønskebørn stable varerne ovenpå hinanden for at få pladsen til at række. Butikken undersøge også muligheden for at udvide på den eksisterende adresse. Foto: Svalebøg.
Mange steder må Ønskebørn stable varerne ovenpå hinanden for at få pladsen til at række. Butikken undersøge også muligheden for at udvide på den eksisterende adresse. Foto: Svalebøg.

Virvar af regler

De regler, der regulerer området omkring Rosengårdcentret og Bilka, er lidt af et virvar, der udspringer af den såkaldte planlov.

I selve centerområdet og de nærmeste arealer (hvidt område på kortet) er det meste tilladt indenfor handel, mens det tilstødende område (det gule på kortet) er udlagt til såkaldt "særligt pladskrævende" varer. Det har skabt den mærkelige situation, at to andre butikker til børneudstyr, der findes i området, Babysam og Kære Børn, er underlagt to forskellige sæt regler, selv om butikkerne ligger lige op ad hinanden som naboer på Tagtækkervej.

Konkret betyder det, at Babysam må sælge alt, mens Kære Børn er underlagt visse restriktioner. F.eks. må butikken gerne sælge møbler til børneværelset, men må ikke sælge tøj og kun sælge barnevogne og autostole over nettet med levering på kundens adresse, ikke direkte fra butikken med udlevering på stedet til kunden.

Det har butikken løst ved at have mulighed for onlinebestilling inde i butikken, men grundliggende er det en mærkelig situation, som skyldes den måde, de forskellige zoner er udlagt på - tilsyneladende uden hensyntagen til den fysiske virkelighed, der med årene har udviklet sig.

For Ønskebørn og Betina Winther er situationen den, at det større lokale, hun har udset sig, ligger i en helt tredje type zone, et erhvervsområde (det lilla område på kortet), og selv om det ligger inden for få hundrede meter fra de to andre butikker med udstyr til mindre børn, kan hun derfor ikke kan få lov at drive sin butik derfra.

Inden for det hvide felt er det meste butikshandel tilladt. Det gule felt er udlagt til
Inden for det hvide felt er det meste butikshandel tilladt. Det gule felt er udlagt til "særligt pladskrævende" varer , som eksempelvis møbler, mens det lilla felt angiver en særlig erhvervszone med en helt tredje slags regler. Kort: Gert Ejton

Efterlyser konsekvens

Hvad der gør Betina Winthers frustration endnu større er, at mens hun bliver begrænset af de regler, der gælder, så føler hun, at konkurrenterne hos Kære Børn på Tagtækkervej slipper af sted med ikke at følge de selv samme regler, uden det har konsekvenser.

- Hvis kommunen står så fast på reglerne over for mig, som man gør, så må de også håndhæve reglerne over for andre. Ellers er det ulige konkurrenceforhold, påpeger hun.

Det er Kære Børn, der ligger på det sted på Tagtækkervej, hvor der som tidligere beskrevet ikke må sælges visse varetyper direkte fra butikken, Betine Winther henviser til.

Det er hendes opfattelse, at der bliver solgt og udleveret varer, der ikke er tilladt.

- De gør, som det passer dem, og de følger ikke planloven. Og det provokerer mig, at det ikke har nogen konsekvenser, når jeg bliver mødt med de her firkantede regler, der gør, jeg ikke kan komme til at udvide, som jeg ønsker. Det virker ikke rimeligt, siger hun.

Kære Børn: Vi følger reglerne

Indehaver af Kære Børn, Hanne Marcussen, afviser kategorisk, at der foregår salg fra butikken i strid med reglerne, og hun tilføjer, at Kære Børn modtager tilsynsbesøg fra Odense Kommune, og der er ikke blevet konstateret uregelmæssigheder på noget tidspunkt.

- Vi er meget opmærksomme på, at alt skal køre præcis efter reglerne, siger hun.

Hanne Marcussen mener derudover - i lighed med Betina Winthers - at der bør kigges på de regler, der regulerer områderne bag Rosengårdscentret og Bilka.

- Når man nu har lavet området, som man har, med store butikker, så kan jeg heller ikke forstå, man har de begrænsninger, som gælder i dag, siger hun og tilføjer:

- Det virker også fjollet over for kunderne, når vi skal fortælle dem, at der er nogle varer, vi ikke kan udlevere på grund af planloven. Det har vi brugt mange timer på gennem årene.

Udskældte regler skaber frustration og splid mellem butikker med børneudstyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce