Trusler mod tatovører: Retssag for igen i april

Både tatovørformand Lars Pedersen og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er vrede over, at ankesagen først kommer i Østre Landsret til april. Arkivfoto: Lasse Hansen

Trusler mod tatovører: Retssag for igen i april

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense-borgmester og retsordfører rasende over, at ankesag først kommer i gang ved Østre Landsret 14 måneder efter bandemedlemmers afpresning af tatovører i Odense.

Der kommer til at gå cirka 14 måneder fra bandemedlemmers afpresning af tatovører i Odense til Østre Landsrets behandling af sagen.

For selv om ankesagen skulle have fundet sted den 29. november blev den aflyst, fordi én af de tre tiltalte bandemedlemmer havde meldt sig syg, og så kan sagen først komme for retten igen den 5. og 6. april 2018. Eller ét år efter byrettens dom.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at der skal gå et år, før sagen kan blive afgjort. Det er helt skævt, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense.

Som borgmester gik han i foråret forrest i kampen mod kriminelle banders hærgen i Odense, og det skete blandt andet på baggrund af, at tatovører i Nørregade den 9. februar fik besøg af tre bandemedlemmer fra Black Army med henblik på at afpresse stedet til at lave en månedlig betaling til Black Army.

Tatovørerne meldte det til politiet, og i april vidnede de - bange og skræmte - i retten, som takserede de tre bandemedlemmers afpresning med fængsel i henholdsvis seks, syv og otte måneder. Dommene blev anket, og den 29. november var Østre Landsret klar til at behandle ankesagen, men én af de tre tiltalte var forhindret på grund af sygdom, og derfor blev sagen udsat.

Hos Østre Landsret bekræfter man over for avisen, at sagen først er berammet til den 5. april og med dom den 6. april. Dermed kommer ankesagen først for landsretten 14 måneder efter afpresningen af tatovørerne.

- Jeg ved, hvilket pres, vidnerne er under i denne sag. Det var allerede fuldstændig grotesk, at de skulle vente et halvt år efter dommen i byretten til ankesagen i landsretten. Det er jo rigtige mennesker, som har valgt at vidne mod banderne, så samfundet skylder dem at rulle den røde løber ud for dem, siger Peter Rahbæk Juel.

Sådan blev de dømt i byretten
 De tre bandemedlemmer blev i april ved Retten i Odense idømt henholdsvis seks, syv og otte måneders ubetinget fængsel for at have afpresset tatovører den 9. februar i Nørregade til at betale penge til banden.Retten fandt det bevist, at de tre mænd var kørt fra Bøgeparken til tatovørbutikken i Nørregade med henblik på at afpresse stedet til at betale beskyttelsespenge hver måned.Retten fandt det også bevist, at afpresningen skete i fællesskab og eventuelt efter forudgående aftale. Retten fandt det også bevist, at to ud af de tre mænd mødte op i tøj med Black Army-logo, og at de alle tre er medlemmer af Black Army.Alle tre ankede deres domme til landsretten, som først ser på sagen den 5.-6. april. Sagen var oprindeligt sat til den 29.-30. november, men måtte udsættes, fordi en af de tre tiltalte var syg. Det blev dokumenteret med en lægeerklæring.  

Kalenderkoks

Baggrunden for, at sagen først igen kan komme for landsretten er, at de involverede parters kalendere skal passe sammen. Det har tilsyneladende ikke kunnet lade sig gøre at finde et ledigt hul før til april.

- Retssamfundet kan ikke indrettes på forsvarsadvokaters kalendere. Så må man skride ind fra højere indsats og sikre, at den slags retssager kan afsluttes noget hurtigere, siger borgmesteren.

Han har tidligere skrevet til justitsminister Søren Pape (K) for at få det skrevet ind i forlængelse af sommerens bandepakke om bedre beskyttelse af vidne i bandesager, men det er ikke sket.

- Der skal være en hurtigere kadence mellem byret og en eventuel ankesag i landsretten, mener Peter Rahbæk Juel, som nu igen kontakter ministeren.

Vred retsordfører

oe 14 måneder får også retsordfører Trine Bramsen (S), medlem af Folketingets retsudvalg, op af stolen.

- Det er helt urimeligt over for de vidner, der modigt har stået frem og stadig er påvirket af sagen. Det er helt urimeligt og understreger, at der skal gøres noget ved tempoet i de her sager, siger Trine Bramsen.

Hun undrer sig især, fordi bandesager har førsteprioritet hos domstolene, og derfor vil hun have undersøgt, om det skyldes bureaukrati ved retterne eller om det er sagens parter, som ikke har haft tid i kalenderne, såvel anklager som forsvarere.

- Det er urimeligt, hvis det handler om forsvarsadvokaternes kalendere. Det er ikke rimeligt, at vidner skal gå i utryghed i så lang tid. Så bliver vi nødt til at se på, om forsvarerne har for mange sager, siger retsordføreren.

Hun vil nu spørge justitsministeren om årsagen til udsættelsen, og hvad der kan gøres for at få ankesager hurtigere gennem systemet.

- Jeg forstår godt, at andre tænker på at afholde sig fra at vidne, hvis de skal være på pinebænken i så mange måneder, siger Trine Bramsen.

Trusler mod tatovører: Retssag for igen i april

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce