Røde partier vil ikke bruge smalt flertal til omfattende ændringer af skoledistrikterne i Odense. Nu skal der på anden vis findes plads og penge.

Det var et af de møder, hvor der var brug for en hel del timeouter og pauser til snak på tværs af partier uden for mødelokalet.

Men trods et smalt rødt flertal endte diskussionerne i Børn- og Ungeudvalget i Odense tirsdag med en beslutning om, at de nuværende 33 skoledistrikter alligevel ikke skæres ned til ni med tre-fire skoler i hvert distrikt.

- Sådan en bydækkende distriktsændring skal der ikke arbejdes videre med, konstaterer rådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Det anbefalede Børn- og Ungeforvaltningen ellers.

Fordi større distrikter vil give forvaltningen en mere fleksibel mulighed for at fordele børnene ved skolestart og dermed undgå de små og dyre klasser, fordi det vil efterlade skolerne mere robuste både økonomisk og fagligt, fordi det kan frigive omkring 25 millioner kroner, og fordi det kan afhjælpe pladsproblemer på især skolerne i centrum.

Men de borgerlige partier i udvalget - Venstre og Dansk Folkeparti - leverede et stort og klart nej.

Det skaber alt for stor utryghed hos forældrene, når de ikke med sikkerhed ved, hvilken skole børnene skal have første skoledag på, mener de.

- Noget af det første, man spørger om hos ejendomsmægleren, er jo, hvilken skole huset hører til, siger Venstres Bo Libergren.

Pladser og penge mangler

Tilbage står den radikale børn- og ungerådmand med sit røde flertal, som hun afviser at bruge.

- Jeg kan ikke se for mig at lave så stor en ændring uden noget stort og bredt flertal. Ellers risikerer det at blive lavet om igen efter et byrådsvalg, forklarer Susanne Crawley Larsen.

Distriktsændringerne blev også foreslået sidste år i forbindelse med den nu droppede udviklingsplan "Liv med læring". Nu er de så igen skrottet af politikerne, men rådmanden afviser at se på det som et nederlag.

- Det er en politisk virkelighed, siger Crawley.

- Min forvaltning har lavet et stykke arbejde, men jeg synes ikke, det er spildt. Vi har fået en masse viden om, hvordan demografien for eksempel udvikler sig i de forskellige distrikter.

Det overblik viser blandt andet, at skoler som Sct. Hans Skole og Risingskolen - og på sigt også Åløkkeskolen og Vestre Skole - vil mangle plads, mens flere skoler i yderområderne modsat vil mangle elever.

Det problem skal fortsat løses. Men om det bliver i form af mere lokale distriktsændringer vil Susanne Crawley Larsen endnu ikke vurdere.

- Det vil jeg først se forvaltningens bud på, understreger hun.

På samme måde vil hun heller ikke give egne bud på, hvor der så kan spares de millioner, en ny skolestruktur skulle bidrage med.

- Det hele er så nyt, og det skal jeg vende med mit parti, siger hun, der håber, den seneste tids politiske velvilje til at finde penge til børnene fortsætter.

Foreløbig fortæller tallene, at der næste år skal spares 76 millioner på børn og unge.

Læs mere om de politiske holdninger til den foreslåede skolestruktur i Fyens Stiftstidende onsdag og på mitfyn.dk

  • Ahlmann-Jensen_Camilla_(2015)_013

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg de fleste dage skriver om børne- og ungepolitik. Jeg blev uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2006 og har skrevet ord i aviser som Politiken og Nyhedsavisen, inden jeg i 2007 tog fat på Fyens Stiftstidende. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og vores to døtre.

Mere om emnet

Se alle
34
Flere skoler i ét distrikt

Flere skoler i ét distrikt