Tre gode råd: Sådan kan du undgå højresvingsulykker

Højresvingsulykker involverer oftest lastbiler og cyklister. Det er erfaringen hos Rådet for Sikker Trafik, der længe har forsøgt at bekæmpe problemet. Dette billede har ingen relation til torsdagens dødsulykke i Odense. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Tre gode råd: Sådan kan du undgå højresvingsulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torsdag kostede en højresvingsulykke en 18-årig pige livet i Odense. Og netop den slags ulykker er dem, man skal være allermest opmærksom på. Det mener Jesper Sølund, der er dokumentationschef ved Rådet for Sikker Trafik. Her giver han tre anbefalinger til, hvad man som cyklist kan gøre for at passe på sig selv.

1: Orienter dig omkring

- Der er hele tiden to parter i denne slags ulykker. Altovervejende er det jo chaufførens ansvar at orientere sig godt og grundigt. Men cyklisterne kan også gøre noget på den front for at undgå ulykker. Et helt banalt råd til cyklisterne er at holde øje med de her lastbiler, for hvis du bare sidder med dine høretelefoner på og ikke er opmærksom på lastbilen, så kan det altså ende galt.

2: Hold afstand

- Når man ser en lastbil, så er det væsentligt, at man giver sig selv en sikkerhedsmargin. Langt de fleste bliver kørt ned, fordi de holder helt tæt op ad førerhuset. Når lastbilen kører frem, så kører cyklisten også frem, og hvis chaufføren ikke orienterer sig ordentligt, så risikerer du at blive kørt ned via lastbilens højre hjørne og forhjul. Det er der, langt de fleste af denne slags ulykker sker. Derfor er det vigtigste råd overhovedet at holde afstand.

3: Hold dig bag bilen

- Der er et gammelt råd, der siger, at man skal holde sig bagved lastbilen. Man skal ikke møve sig ind. En lastbil er et signal. Jeg har før fået tæsk for at sige det, men jeg mener det stadigvæk: Når man som cyklist ser, at der holder en lastbil og blinker, så skal nakkehårene rejse sig. Man skal simpelthen vågne og være parat. Og hvis man er den mindste smule i tvivl, så skal man stoppe og lade lastbilen køre. Og lad for guds skyld være med at prøve at møve dig ind, hvis der er lidt plads. Hold dig bag bilen. Og hvis du endelig skal frem, så sørg for at være foran den og marker, at du har et forspring.

Tre gode råd: Sådan kan du undgå højresvingsulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce