Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet

Det skal ikke kun være byrådets røde partier, der - som her på billedet fra september sidste år - kan præsentere et underskrevet budgetforlig. Også Venstres Jane Jegind vil være med, men hidtil har skattestigningen stået i vejen. Det foreslår Jegind nu en løsning på. Arkivfoto: Erik Thomsen

Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre vil have indflydelse og er træt af et splittet byråd, så Jane Jegind foreslår nu at dele årets budgetforlig op i to dele. Skattestigningen skal være et tillæg kun for rød blok, og borgmester Rahbæk Juel (S) vil ikke afvise muligheden.

Med rød bloks insisteren på endnu en bid skattestigning i næste års kommunale budget, er der en umiddelbar udsigt til, at budgetforliget - igen - kun får røde underskrifter.

Men Venstres Jane Jegind vil det anderledes. Hun vil have det brede samarbejde, siger hun. Men afviser fortsat at lade skatten stige.

- En by trives og skaber bedst resultater ved sammenhold og fælles retning, og derfor vil vi gerne række hånden ud til flertallet, så vi sammen kan komme videre, forklarer hun.

- De står fast på fortsat at hæve skatten, og det accepterer vi fuldt ud, at vi som mindretal ikke kan ændre. Men vi kan som byråd alle sætte os sammen om resten af byens udvikling og service og de godt 12 milliarder kroner, kommunen hvert år har at lægge budget for, og så kan borgmesteren med sit flertal lave et tillæg til budgettet, hvor de hæver skatten og selvfølgelig også får æren af at bruge pengene, foreslår Jane Jegind.

Handler det her ikke bare om, at I gerne vil være med til at bestemme, men ikke vil købe hele pakken?

- Ja, vi vil gerne være med til at bestemme. Men det her vil først og fremmest være til gavn og glæde for hele byen. Byen har bedst af, at vi står samlet ikke mindst over for investorer, og der er mange områder, hvor vi er enige.

Hvorfor ikke bare sluge den lille rest skattestigning på 0,2 procentpoint, der er tilbage, og så komme videre?

- Vi kan jo også vende den om, for hvis skattestigningen er så lille, kan den vel lige så godt droppes. Lav nu den skattestigning som et tillæg til budgetforliget, og så kan vi i stedet sammen koncentrere os om de store udfordringer, vi har - for eksempel med arbejdsløsheden. Kunne vi ikke godt lade være med at slå hinanden hjem i det her ludospil. Det er tid til, at vi for Odenses skyld finder sammen om det meste og ikke lader en strid om maksimalt en halv procent af budgettet fortsætte med at splitte byrådet, opfordrer hun.

Skattestigningen
Efter flere års massive millionbesparelser på skolerne, plejecentrene, i daginstitutionerne besluttede et smalt rødt flertal i 2016 at søge Indenrigsministeriet om lov til at lade skatten stige for ad den vej at finde flere penge til velfærd.Den røde ambition er at hæve skatten med i alt et helt procentpoint - det, de kalder velfærdsprocenten - fra 24,5 til 25,5 procent.

I første omgang gav ministeriet lov til en stigning på 0,5 procentpoint - det gav 128 ekstra millioner i kommunens kasse - og i 2017 var der ja til endnu en stigning på 0,3 procentpoint og yderligere 84 millioner kroner.

Dermed mangler der 0,2 procentpoint, som rød blok håber i år at få lov til.

Det er Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale - og nu også Alternativet - der står bag skattestigningen, som blå blok er stærke modstandere af. Det har betydet, at de seneste to budgetforlig er båret igennem af et smalt flertal, og at der på den vis er brudt med en lang tradition for brede budgetforlig i Odense. (caje)

Borgmesteren er åben

Sådan et skattestigningstillæg til budgettet vil borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ikke afvise, at han kan se muligheder i.

- Jeg vil vælge at betragte forslaget som et tegn på, at Venstre går ind på samarbejdets vej. Det er dejligt at se, og det kan kun give et mere frugtbart forhandlingsgrundlag, siger han.

- Men det kræver, at det rent teknisk kan lade sig gøre at lave et tillæg til budgetforliget. Og så kommer det jo an på en samlet forhandling. Den tager vi først efter sommerferien. Vi er stadig meget tidligt i budgetprocessen, konstaterer han.

Onsdag får Økonomiudvalget præsenteret den såkaldte rammeudmelding, der indeholder de foreløbige tal og regnestykker i det budget, som fordeler Odense Kommunes cirka 12 milliarder kroner.

Budgetforliget ventes at blive forhandlet på plads i løbet af september for endeligt at blive vedtaget 10. oktober i byrådssalen.

Træt af politiske ludospil: Venstre vil sidde med ved budgetbordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce