Torsdagskoncerter ved en skillevej


Torsdagskoncerter ved en skillevej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Musiknavnene er blevet dyrere - og der stilles øgede krav, som også koster dyrt

Med hård rap satte Suspekt i aftes et "fucking fedt punktum" på sommerkoncerterne i Kongens Have, og ambitionen om alsidighed blev levet ud til sidste kontante decibel.

Trods de bare fem sommerkoncerter, har man formået at servere en bred vifte af stilarter fra avantgarde, folk, country og boogie woogie, rock'n'roll til singer-songwriter og kontant horrorcore gangsta rap.

Så den nye gruppe af lokale musikkyndige spidser gjorde deres job, da de med ét øje på budgettet og et andet på udbud og efterspørgsel, kom med bud på relevante navne.

Men torsdagskoncerterne står ved en skillevej.

Vil byens kulturpolitikere holde liv i de populære koncerter, der hver gang fylder Kongens Have, så skal de vise det nu - så det kan ses på det kommende budget.

Politikerne skal vide, at også i den branche har tingene udviklet sig. De bestemmer, om koncerterne skal gå den vej "hønsene skraber", eller om de vil være fremsynede og med til at løfte dem - f.eks. med en torsdag mere. Kun fem torsdage er rent discount.

Årsagen til, at antallet af sommerkoncerter blev skåret ned fra syv til seks, og senere fra seks til fem er økonomi. Og det er skatteborgerne, der betaler gildet. Det er også god investering.

I årevis er der ikke ændret på de kommunale bevillinger til kulturen. Der er stadig en lille million kroner til fem koncerter. Den slags aktiviteter, der gør det sjovt at bo i Odense og måske tilmed et godt incitament til at flytte til byen.

Det er værd at bemærke, at honorarer til solister og grupper er steget voldsomt, bare det sidste år bl.a. i takt med, at pladesalget er for nedadgående blandt andet på grund af, at alle og enhver kan brænde en cd-skive. Oveni stilles stærkt øgede krav til teknik og sikkerhed i Kongens Have. Den post er også dyr at dække.

Da kulturforvaltningens Peder Bach tilbage i 1984 opfandt torsdagskoncerterne, indgik de bevillingsmæssigt i den kommunale sommerunderholdning på gader og torve.

Dengang var der heller ikke så mange musiktilbud rundt om i byen, som der er i dag. Da var det også udgangspunktet, at man skulle hygge om publikum ved den gamle træscene udstyret med brædder og træpaller, som var eneste ekstraudgifter. Dengang var sommer-budgettet 650.000 kroner. Kravene mindre og bands billigere.

Dengang jublede folk over Gangway, Bifrost og Swinging Blue Jeans. Gratis guf for folket. Den går ikke længere. Da de kommunale bevillinger ikke har fulgt udviklingen i showbizz.

Derfor passede det også kommunens ny festarrangør Allan Normann fint, da han fik grønt lys "fra baglandet" til at hente sponsorindtægter. Selv om sponsorerne ikke fylder meget i helhedsbilledet - med de lukker vigtige huller.

Havefesterne ved Odense Slot har udviklet sig til fællesskabets mødested. Store og små valfarter til Kongens Have ud fra devisen om, at det er torsdag, godt vejr og musikken er gratis. Enten med dåseøl, som de nyder på de udbredte tæpper - eller også læsker de ganen med plasticbægerøl og snakker med dem, de kender. I løbet af aftenen, finder de nok ud af, hvem der spiller.

Førhen gik 80-85 procent af budgettet til orkestrene og resten til teknik og det, der ligner.

I dag går bare 50 procent af de bevilgede penge til musikken - der endda er blevet meget dyrere. Resten går til back stage-faciliteter, lyd- og lysanlæg, vagter, toiletter og rengøring.

Men med det suspekte punktum i aftes, kan man konstatere, at ambitionen om alsidighed og musik for enhver smag holder.
Årets koncerter
Torsdag den 10. juli: Skipper Just Frost og Mitch Woods & His Rockets 88.

Torsdag den 17. juli: Under Byen, Tumult og Valravn.

Torsdag den 24. juli: Ester Brohus og Mathias Grip Folk Flok.

Torsdag den 31. juli: Rasmus Nøhr og Ave.

Torsdag den 7. august: Suspekt, Fler Farver og Melanic.

Torsdagskoncerter ved en skillevej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce