Tinderbox booker rocklegende: Neil Young i hus efter måneders forhandlinger

Neil Young fotograferet på Roskilde Festival 2016, hvor denne avis gav ham seks stjerner. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Tinderbox booker rocklegende: Neil Young i hus efter måneders forhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter flere måneders intense forhandlinger kan Tinderbox onsdag præsentere årets indtil videre største booking. 73-årige Neil Young giver sin eneste skandinaviske koncert i år lørdag 29. juni i Tusindårsskoven med sit band Promise of the Real.

Lørdag 29. juni bliver en historisk dag i Odense. 73-årige Neil Young optræder for første gang i byen, og koncerten på Tinderbox er tilmed den eneste i Skandinavien på turnéen.

Festivalchef Brian Nielsen har svært ved at tøjle sin begejstring over at kunne annoncere det, der uden tvivl er festivalens absolutte hovednavn anno 2019.

- Jeg er himmelråbende lykkelig over endelig at kunne løfte sløret og melde ud, at Neil Young optræder på årets Tinderbox. Efter mange måneders hårdt arbejde med uforudsete "humpler" er aftalen endelig faldet på plads med et af rockens største navne. Neil Young har en nærmest alfaderlig tyngde og er et af de absolut største navne, vi har præsenteret indtil videre på Tinderbox, siger Brian Nielsen.

Neil Young blev født i 1945, men alderen tynger ikke den canadiske musiker, hvis liv bedst kan opsummeres i en linje fra ét af hans største hits: "Keep on Rockin' in the Free World".

- Han er ener. En kompromisløs tornado på en scene. Han er ikke er bange for at bevæge sig ud i lange guitarsoloer, hvor feedbacken skriger så højt, at den kan vække de døde, siger Brian Nielsen.

Han har arrangeret koncerter og festivaler i tre årtier. Få bookinger kan måle sig med Neil Young.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, er det faktisk kun Johnny Cash i Skovdalen i Aalborg i 1997, som kan måle sig med denne booking. Det blev i øvrigt hans sidste koncert i Danmark. Cash var det, man kalder "et hug i skæftet". Præcis som koncerterne med Pink Floyd, Michael Jackson og senest Radiohead på Northside. Neil Young giver også et særligt kryds. I min bog er der ingen, der når ham til sokkeholderne rent sangskrivermæssigt. Måske lige på nær Cash, siger Brian Nielsen.

Blå bog
Neil Percival Young, født 12. november 1945, er en canadisk sanger og sangskriver, der anses for en af de mest respekterede og indflydelsesrige musikere i sin generation.Han er opvokset i Winnipeg i provinsen Manitoba og indledte sin karriere i det lokale teenageband The Squires. Senere indgik han i 1960'er-bandet Buffalo Springfield, inden han i 1969 indledte sin solokarriere med albummet "Neil Young". Siden indtrådte han som fjerde medlem i den succesfulde kvartet "Crosby, Stills, Nash & Young".

Han er kendt for sin nasale stemmes høje register og for sine dybt personlige sangtekster. Det meste af Youngs musik falder inden for to forskellige genrer. Den første er akustisk country- eller folkrock med sange som "Helpless", "Heart of Gold", "Old Man" og "Long May You Run". Den anden er en mere klassisk, ekspressiv rock som på sangene "Cortez the Killer", "Cowgirl in the Sand", "Like a Hurricane" og "Keep on Rockin in the Free World".

Blandt de vigtigste udgivelser finder man "Everybody Knows This Is Nowhere" (1969), "After the Goldrush" (1970), "Harvest" (1972), "On the Beach" (1974), "Tonight's the Night" (1975), "Rust Never Sleeps" (1979), "Freedom" (1989), "Ragged Glory" (1990) og "Harvest Moon" (1992). Siden 2010 har han udgivet ni albummer.
Neil Young turnerer med sit band Promise of the Real, hvor Willie Nelsons søn Lukas Nelson er omdrejningspunkt. PR-foto
Neil Young turnerer med sit band Promise of the Real, hvor Willie Nelsons søn Lukas Nelson er omdrejningspunkt. PR-foto

"Harvest"-udgivelser er ikoniske

Et tidligt højdepunkt i Neil Youngs karriere var albummet "Harvest", der ikke bare gik nummer et i USA, men også var det bedst sælgende album i 1972. Albummet står i dag som en af 1970'ernes bedste udgivelser, og 20 år senere fik albummet en søster eller bror i form af "Harvest Moon", der har næsten lige så høj status hos anmeldere og fans.

- De to udgivelser er mesterværker, som står højt på listen over mine yndlingsplader. Ingen andre akustiske plader kommer i nærheden. "The Needle and the Damage Done" fra "Harvest" er min personlige favoritsang med Neil Young. Sangen handler om, hvordan musikere tæt på ham blev ødelagt af heroin. Blandt andet et af de tidlige medlemmer fra Crazy Horse. En ufattelig stærk sang, der understreger hans format som sangskriver, siger Brian Nielsen.

Festivalchefen understreger også, at Neil Young af mange anses for at være grungemusikkens stamfader.

- Hans øgenavn "Godfather of Grunge" understreger hans enorme betydning for genren. Ikke mindst albummet "Rust Never Sleeps" fra 1979, hvor guitarforvrængningen er virkelig ond, har inspireret bands som Nirvana og Pearl Jam. Netop Pearl Jam indspillede han albummet "Mirror Ball" med i 1995, siger Brian Nielsen.

Neil Young fotograferet på Roskilde Festival 2016, hvor denne avis gav ham seks stjerner. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Neil Young fotograferet på Roskilde Festival 2016, hvor denne avis gav ham seks stjerner. Arkivfoto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Enormt potentiale

Den eneste koncert i Skandinavien i 2019 burde have potentiale til at trække fans til fra både Norge, Sverige og Nordtyskland.

- Der er ingen tvivl om, at Neil Young ligesom Depeche Mode sidste år kan få stor betydning for billetsalget. Vi har allerede mærket et markant løft efter annonceringen af Duran Duran, men Neil Young er uden at fornærme nogen et navn, som tiltaler et endnu bredere publikum. Han løfter simpelthen hele festivalen op på et højere niveau, konstaterer Brian Nielsen.

Der går ikke længe, før resten af Tinderbox-programmet offentliggøres. Formodentlig inden udgangen af marts. Når det sker, tør Brian Nielsen godt garantere, at programmet er blandt de fem bedste programmer i hele Europa.

- Vi har stadig et par gedigne internationale topnavne i puljen, og jeg siger uden tøven, at Tinderbox i 2019 kan måle sig med de allerstørste europæiske festivaler som engelske Glastonbury, belgiske Rock Werchter samt ungarske Sziget. Hvis jeg skal svinge mig helt op, er der faktisk få festivalprogrammer på verdensplan, der kan måle sig med det færdige Tinderbox-program. Når hele plakaten præsenteres, kan folk også se, hvad pengene fra prisstigningen er gået til. Det er med længder det dyreste Tinderbox-program, vi har sat sammen, men siger Brian Nielsen.

Han ved, der vil være røster, som ikke kan se lyset i Neil Young.

- Selv med Neil Young gør vi ikke alle glade. Sådan er gamet. Det er et frit land, vi lever i, så konstruktiv kritik er velkommen. Hvis ikke folk havde en holdning, var det måske i virkeligheden værre. Jeg vælger at tolke kritikken som passion for Tinderbox, siger Brian Nielsen.

Der præsenteres kun et andet band i denne ombæring. Det er meget passende The Savage Rose, som slog igennem på nogenlunde samme tidspunkt som Neil Young.

- Bandet debuterede i 1968 med et album, som i dag står som en af de mest banebrydende danske udgivelser nogensinde. Bandet fejrede 50-års-jubilæum sidste år, men er ikke trykket af alderen. Den prisvindende pianist Nikolaj Hess leder den aktuelle udgave af The Savage Rose, der er klar til at levere en af deres vanligt sublime koncerter, når bandet besøger Tinderbox for første gang, siger Brian Nielsen.

Tinderbox booker rocklegende: Neil Young i hus efter måneders forhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce