Tilbageblik: Rørende gensyn med løsladte krigsfanger

Tre sønderjyske hustruer genforenet med deres nu løsladte ægtemænd på Skt. Thomas ved Gabet 13. april 1919. Foto: Odense Bys Museer

Tilbageblik: Rørende gensyn med løsladte krigsfanger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 100 år siden kom et skib med sønderjyske krigsfanger til Odense.

Søndag den 13. april 1919 fik Odense et besøg, der for længst er gået i glemmebogen, men dengang fik det stor opmærksomhed. Østasiatisk Kompagnis motorskib, Skt. Thomas, kom til Odense med sønderjyske krigsfanger - på deres vej ud i friheden. Som bekendt deltog omkring 35.000 dansksindede sønderjyder i verdenskrigen på tysk side. Ca. 6.000 blev dræbt og tusinder af andre invalideret. Derimod er det knapt så kendt, at de sønderjyder, der blev taget til fange af engelske, franske og russiske tropper, hurtigt opnåede særbehandling.

En foregangsmand inden for dansk idræt, gymnastikdirektør N.H. Rasmussen, der var født i Birkende, men vokset op i Odense, havde under verdenskrigen været stærkt optaget af at lindre vilkårene for de sønderjyder, der faldt i allieret krigsfangenskab. Sammen med den dansktalende professor Paul Verrier fra Paris fik han og andre gennemført, at de sønderjyske krigsfanger skulle holdes i separate krigsfangelejre - både i Frankrig, England og Rusland. I den russiske lejr sad f.eks. den senere danske nazifører Frits Clausen fanget.

Da freden sænkede sig efter verdenskrigens rædsler, var Rasmussen og Verrier medvirkende til, at de sønderjyske krigsfanger blev frigivet før de øvrige tyskere, og det var baggrunden for, at der i foråret 1919 kom flere transporter af sønderjyske krigsfanger sejlende til Danmark.

Da ØK-skibet nærmede sig Odense Fjord propfyldt af 330 løsladte sønderjyder, var myndighederne allerede adviseret, og havnevæsenets lille dampbåd, Fremad, stævnede ud mod Gabet for at tage imod sønderjyderne. Ombord på dampbåden var byrådets kanaludvalg, repræsentanter for den sønderjyske fond og for pressen samt en række særligt indbudte - heriblandt Rasmussen og Verrier. Efter et par timers sejlads kunne delegationen gå ombord på Skt. Thomas, og da havde de første hurraråb allerede lydt fra de to skibe.

Den første til at komme ombord på Skt. Thomas var i øvrigt en af tre sønderjyske hustruer, der var kommet til Odense for at mødes med deres ægtemænd. Hun blev nærmest hevet op over rælingen af sin mand. Det var, som Fyens Stiftstidende skrev, "en scene så gribende og stemningsfuld, at de, der overværede den, aldrig vil glemme den".

Den første del af modtagelsen fandt således sted på åbent vand, og professor Verrier blev den første taler. Han havde allerede i 1916 været i Odense for at tale i Højskoleforeningen og refererede også nu til sit besøg: "Jeg lovede dengang at bringe disse mænd hjem til deres fædreland. Det er mig en ære og glæde nu at kunne gøre det. På mit folks vegne giver jeg Dem Deres landsmænd tilbage".

Herefter blev der råbt hurra for den forestående genforening, ligesom der var tale af den netop fratrådte borgmester, V. Bloch. Bagefter overrakte N.H. Rasmussen sønderjyderne et Dannebrogsflag som et minde om turen, inden bådene begav sig på vej ind til Odense. Overalt var Dannebrogsflagene oppe, og Skt. Thomas blev fulgt af masser af interesserede til fods, på cykel, i biler og hestevogne. Mere om modtagelsen i næste uge.

Har læserne spørgsmål om Odenses historie, kan de sendes til odense@fyens.dk

Tilbageblik: Rørende gensyn med løsladte krigsfanger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce