Til kamp mod slum


Til kamp mod slum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun få bygherrer ville formentlig i dag opføre boligblokke som dem i Vollsmose - eller bydelens knap så berygtede fætre i Odense, for eksempel Dianavænget i Dalum.

Boligblokkene begge steder er konstrueret og udtænkt i begyndelse af 1960'erne, hvor arbejderklassen rykkede ud af slimede baggårdslejligheder med lokum i gården og rotter på loftet. Dengang - og det var, inden drømmen om det lille gulstenshus på Lykkevej blev realistisk i Velfærdsdanmark - blev de moderne højhuse projekteret, bevilget og bygget i omegnen af de store byer. Også i Odense.

Ligeså godt de nye kvarterer så ud på en arkitekttegning, ligeså mange problemer har der været siden.

I dag har man for længst forladt den byggestil, hvor mange mennesker bor ved siden af hinanden i lejligheder uden andet fællesareal end en flad græsplæne og nogle p-pladser foran til den lille bil.

Kønne og idylliske bliver betonblokke aldrig, men de er jo bestemt en del af byerne, også i Odense, og derfor er det både på tide og nødvendigt, at fire af de største blok-områder nu skal have en tiltrængt ansigtsløftning.

At forandring ikke er umuligt, viser erfaringen fra forvandlingen af Vollsmose. Ikke alt er lykkedes, men meget er. Og det største boligblok-kvarter i byen har vel aldrig haft det bedre siden opførelsen.

Samme forandring skal også ske i Dalum, Bolbro, Højstrup og Skt. Klemens, hvor socialt boligbyggeri har samme sygdomstegn som Vollsmose: For mange mennesker på overførselsindkomst, for lidt for de unge at give sig til, for grimme huse at bo i og for stor tiltrækning af småkriminelle typer.

Resultat: Stor risiko for, at boligkvarterer bliver til slumkvarterer - medmindre, at der sker noget.

Jeg hørte selv blandt skeptikerne, da de mange millioner kroner til at løfte hele kvarteret i Vollsmose blev bevilget for snart 10 år siden. Men resultaterne har - sammen med den gunstige samfundsudvikling, hvor arbejdsløsheden er styrtdykket - været med til at få Vollsmose ud af den suppedas, som den stod i sidst i 1990'erne.

En lignende indsats i Skt. Klemensparken, i Dianavænget, på Roesskovvej, på Uffesvej og Højstruphave vil forebygge, at noget tilsvarende kan ske der.

Det er en vigtig kamp mod slum, som borgmester Jan Boye har taget på sig.

Til kamp mod slum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce