Spidsen
Kun få bygherrer ville formentlig i dag opføre boligblokke som dem i Vollsmose - eller bydelens knap så berygtede fætre i Odense, for eksempel Dianavænget i Dalum.

Boligblokkene begge steder er konstrueret og udtænkt i begyndelse af 1960'erne, hvor arbejderklassen rykkede ud af slimede baggårdslejligheder med lokum i gården og rotter på loftet. Dengang - og det var, inden drømmen om det lille gulstenshus på Lykkevej blev realistisk i Velfærdsdanmark - blev de moderne højhuse projekteret, bevilget og bygget i omegnen af de store byer. Også i Odense.

Ligeså godt de nye kvarterer så ud på en arkitekttegning, ligeså mange problemer har der været siden.

I dag har man for længst forladt den byggestil, hvor mange mennesker bor ved siden af hinanden i lejligheder uden andet fællesareal end en flad græsplæne og nogle p-pladser foran til den lille bil.

Kønne og idylliske bliver betonblokke aldrig, men de er jo bestemt en del af byerne, også i Odense, og derfor er det både på tide og nødvendigt, at fire af de største blok-områder nu skal have en tiltrængt ansigtsløftning.

At forandring ikke er umuligt, viser erfaringen fra forvandlingen af Vollsmose. Ikke alt er lykkedes, men meget er. Og det største boligblok-kvarter i byen har vel aldrig haft det bedre siden opførelsen.

Samme forandring skal også ske i Dalum, Bolbro, Højstrup og Skt. Klemens, hvor socialt boligbyggeri har samme sygdomstegn som Vollsmose: For mange mennesker på overførselsindkomst, for lidt for de unge at give sig til, for grimme huse at bo i og for stor tiltrækning af småkriminelle typer.

Resultat: Stor risiko for, at boligkvarterer bliver til slumkvarterer - medmindre, at der sker noget.

Jeg hørte selv blandt skeptikerne, da de mange millioner kroner til at løfte hele kvarteret i Vollsmose blev bevilget for snart 10 år siden. Men resultaterne har - sammen med den gunstige samfundsudvikling, hvor arbejdsløsheden er styrtdykket - været med til at få Vollsmose ud af den suppedas, som den stod i sidst i 1990'erne.

En lignende indsats i Skt. Klemensparken, i Dianavænget, på Roesskovvej, på Uffesvej og Højstruphave vil forebygge, at noget tilsvarende kan ske der.

Det er en vigtig kamp mod slum, som borgmester Jan Boye har taget på sig.
  • Fyens Stiftstidende